Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wahania temperatury w łańcuchu chłodniczym szkodzą jakości ryb

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Zhejiang Gongshang wykazało, że zmienne temperatury prowadzą do pogorszenia jakości ryb, co stanowi wyzwanie zarówno dla producentów, jak i konsumentów.

Badania opublikowane w czasopiśmie Food Science of Animal Products dotyczyły wpływu zmiennych temperatur na dużego żółtego krakacza (Pseudosciaena Crocea), gatunku, który powszechnie hodowany jest w marikulturze. Pomimo wysokiej wartości odżywczej, ryba ta jest bardzo nietrwała, co sprawia, że jej przechowywanie i transport są szczególnie trudne. Kontrola temperatury podczas transportu jest kluczowa dla zachowania świeżości, jednak badania te pokazują, że nawet niewielkie wahania mogą wywołać psucie się.

Wykorzystując starannie zaprojektowany model symulacji łańcucha chłodniczego, zespół badawczy przetestował wahania temperatur w zakresie od 4°C do 16°C, odtwarzając warunki panujące w rzeczywistych warunkach.

Wyniki badań

Wyniki badania dowiodły, że wyższe wahania temperatury nie tylko zwiększyły całkowitą liczbę żywych organizmów, co wskazuje na wzrost mikroorganizmów, ale także podniosły poziom wskaźników chemicznych, takich jak całkowity lotny azot zasadowy i substancje reaktywne kwasu tiobarbiturowego (TBARS). Są to wyraźne oznaki, że ryba zaczyna się psuć.

Ponadto badania zidentyfikowały 81 różnych związków lotnych, w tym aldehydy i ketony, które znacząco zmieniały się wraz ze zmianami temperatury. Szczególnie interesujące były 2-pentanon i octan etylu, które okazały się obiecującymi wskaźnikami pogorszenia jakości. Związki te mogą służyć jako cenne markery dla producentów i dystrybutorów owoców morza, umożliwiając im lepsze monitorowanie jakości w całym łańcuchu chłodniczym.

Znaczenie dla przemysłu

To badanie wyraźnie pokazuje, jak wahania temperatury mogą dramatycznie wpływać na jakość owoców morza, wzmacniając potrzebę rygorystycznego zarządzania łańcuchem chłodniczym. Identyfikacja konkretnych lotnych związków jako markerów psucia się zapewnia nowe narzędzie do monitorowania świeżości owoców morza w całym łańcuchu dostaw.

Badania te oferują naukowe podstawy do poprawy zarządzania łańcuchem chłodniczym w przemyśle owoców morza, pomagając producentom udoskonalić metody konserwacji poprzez redukcję wahań temperatury. Te ulepszenia mogą potencjalnie zwiększyć jakość odżywczą i sensoryczną owoców morza, jednocześnie zmniejszając marnowanie żywności.

Wyniki badania mogą również wpłynąć na przyszłe przepisy dotyczące logistyki łańcucha chłodniczego, zachęcając do ściślejszej kontroli temperatury, aby mieć pewność, że ryby docierają do konsumentów w optymalnym stanie. Będzie to ważny krok w kierunku dostarczania bezpieczniejszych i świeższych owoców morza z oceanu na stół.

Źródło: https://www.sciopen.com/article/10.26599/FSAP.2023.9240057

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł rybny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.