Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Więcej masła w 2017 r.

Kategoria: Biznes

Według danych GUS w 2017 r., wśród artykułów mleczarskich, największą dynamiką wzrostu wolumenu produkcji charakteryzowało się masło (łącznie z pozostałymi tłuszczami mlecznymi do smarowania). W dużych zakładach, zatrudniających co najmniej 50 osób, jego produkcja zwiększyła się o 3,6% do 210 tys. t.

Należy zauważyć, że wynik ten to zasługa drugiego półrocza. Przypomnijmy, że w I p. 2017 r. produkcja masła w Polsce była o 2,6% mniejsza w relacji do analogicznego okresu 2016 r. W drugiej natomiast, w relacji rocznej, wytworzono o 10,6% więcej masła. Wzrostowi produkcji masła sprzyjały jego ceny. W 2017 r. średnia cena masła w blokach była o 53% wyższa od notowanej w 2016 r. co związane było przede wszystkim z większym popytem na rynkach międzynarodowych.

W rezultacie, w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2017 r. wolumen eksportu masła i pozostałych tłuszczów mlecznych zwiększył się o 25% (r/r) do 54 tys. t. Jego wartość wyniosła 249 mln EUR i była ponad dwukrotnie większa niż w pierwszych jedenastu miesiącach 2016 r.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz obszar: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.