Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badanie upraw rolnych w latach 1961–2016 wykazało zmniejszającą się różnorodność upraw na całym świecie, a także duże uzależnienie od upraw zapylanych przez owady lub inne zwierzęta.
Dostęp do żywności
Konsumenci w krajach rozwiniętych mają większy dostęp do różnych rodzajów żywności ze względu na nowoczesne techniki hodowli roślin i praktyki rolnicze. Jednak zdaniem niektórych europejskich naukowców część z tych nowoczesnych praktyk rolniczych zagraża przyszłej dostępności żywności.
Dane FAO
Zespół europejskich naukowców zakończył niedawno badanie, w którym przeanalizował dane dotyczące uprawy roślin polowych w latach 1961–2016. Dane dostarczone przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazały malejącą różnorodność upraw uprawianych na całym świecie, a także duże uzależnienie od upraw zapylanych przez owady lub inne zwierzęta.
Zagrożenia
Naukowcy wskazali, że patogeny i pestycydy stopniowo zmniejszają populacje pszczół miodnych oraz dzikich. Ponadto wykorzystuje się więcej gruntów pod rolnictwo monokulturowe, co zwiększa ryzyko katastrofalnej awarii upraw w przypadku niszczycielskiego szkodnika lub wybuchu choroby wśród gatunków roślin. Zagrożenie jest szczególnie dotkliwe na niektórych obszarach geograficznych, takich jak kraje rozwijające się w Ameryce Południowej, Afryce i Azji.
Wnioski
Naukowcy dochodzą do wniosku, że te trendy w rolnictwie muszą zostać odwrócone, aby uzyskać zrównoważone rolnictwo. Zalecają dywersyfikację upraw i tworzenie siedlisk lęgowych dla zapylaczy w pobliżu upraw.
Źródło:
Przeczytaj także
Oznakowanie świeżych warzyw i owoców krajem pochodzenia jest obowiązkowe. Do UOKiK docierały liczne sygnały o niewłaściwym oznakowaniu warzyw i owoców, dlatego sprawdza to Inspekcja Handlowa.
Według agencji ONZ, coraz większa globalizacja łańcucha dostaw żywności oznacza, że ludzie na całym świecie są bardziej narażeni na różne zagrożenia.
Jak wynika z raportu opublikowanego 28 lutego br. przez EFSA, stosowanie neonikotynoidowych pestycydów stanowi zagrożenie dla życia pszczół dzikich i miodnych...