Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Współczesne trendy rolnicze stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badanie upraw rolnych w latach 1961–2016 wykazało zmniejszającą się różnorodność upraw na całym świecie, a także duże uzależnienie od upraw zapylanych przez owady lub inne zwierzęta.

Dostęp do żywności

Konsumenci w krajach rozwiniętych mają większy dostęp do różnych rodzajów żywności ze względu na nowoczesne techniki hodowli roślin i praktyki rolnicze. Jednak zdaniem niektórych europejskich naukowców część z tych nowoczesnych praktyk rolniczych zagraża przyszłej dostępności żywności.

Dane FAO

Zespół europejskich naukowców zakończył niedawno badanie, w którym przeanalizował dane dotyczące uprawy roślin polowych w latach 1961–2016. Dane dostarczone przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazały malejącą różnorodność upraw uprawianych na całym świecie, a także duże uzależnienie od upraw zapylanych przez owady lub inne zwierzęta.

Zagrożenia

Naukowcy wskazali, że patogeny i pestycydy stopniowo zmniejszają populacje pszczół miodnych oraz dzikich. Ponadto wykorzystuje się więcej gruntów pod rolnictwo monokulturowe, co zwiększa ryzyko katastrofalnej awarii upraw w przypadku niszczycielskiego szkodnika lub wybuchu choroby wśród gatunków roślin. Zagrożenie jest szczególnie dotkliwe na niektórych obszarach geograficznych, takich jak kraje rozwijające się w Ameryce Południowej, Afryce i Azji.

Wnioski

Naukowcy dochodzą do wniosku, że te trendy w rolnictwie muszą zostać odwrócone, aby uzyskać zrównoważone rolnictwo. Zalecają dywersyfikację upraw i tworzenie siedlisk lęgowych dla zapylaczy w pobliżu upraw.

Źródło:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/gcb.14736

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn