Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Współczesne trendy rolnicze stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badanie upraw rolnych w latach 1961–2016 wykazało zmniejszającą się różnorodność upraw na całym świecie, a także duże uzależnienie od upraw zapylanych przez owady lub inne zwierzęta.

Dostęp do żywności

Konsumenci w krajach rozwiniętych mają większy dostęp do różnych rodzajów żywności ze względu na nowoczesne techniki hodowli roślin i praktyki rolnicze. Jednak zdaniem niektórych europejskich naukowców część z tych nowoczesnych praktyk rolniczych zagraża przyszłej dostępności żywności.

Dane FAO

Zespół europejskich naukowców zakończył niedawno badanie, w którym przeanalizował dane dotyczące uprawy roślin polowych w latach 1961–2016. Dane dostarczone przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazały malejącą różnorodność upraw uprawianych na całym świecie, a także duże uzależnienie od upraw zapylanych przez owady lub inne zwierzęta.

Zagrożenia

Naukowcy wskazali, że patogeny i pestycydy stopniowo zmniejszają populacje pszczół miodnych oraz dzikich. Ponadto wykorzystuje się więcej gruntów pod rolnictwo monokulturowe, co zwiększa ryzyko katastrofalnej awarii upraw w przypadku niszczycielskiego szkodnika lub wybuchu choroby wśród gatunków roślin. Zagrożenie jest szczególnie dotkliwe na niektórych obszarach geograficznych, takich jak kraje rozwijające się w Ameryce Południowej, Afryce i Azji.

Wnioski

Naukowcy dochodzą do wniosku, że te trendy w rolnictwie muszą zostać odwrócone, aby uzyskać zrównoważone rolnictwo. Zalecają dywersyfikację upraw i tworzenie siedlisk lęgowych dla zapylaczy w pobliżu upraw.

Źródło:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/gcb.14736

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.