Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost cen zbóż i soi za oceanem napędza ceny w Europie

Kategoria: Biznes

Okres świąteczny na światowych rynkach zbóż – podobnie jak cała pierwsza połowa sezonu 2020/21 – przyniósł silne wzrosty cen, będące wypadkową wydarzeń w obydwu Amerykach. Tani dolar, niekorzystna pogoda w Ameryce Południowej oraz decyzja argentyńskiego resortu rolnictwa o zablokowaniu eksportu kukurydzy do końca lutego – te czynniki wpływały na sytuację nie tylko za oceanem, ale i w Europie.

Analiza wzrostu cen kukurydzy, soi oraz pszenicy

Przełom roku na giełdzie CBOT upłynął pod znakiem wzrostów cen – kukurydzy o 16,8% oraz soi o 16,1% w okresie 16.12-08.01; buszel pszenicy podrożał w tym czasie o 6,5%. Na wzrost cen złożyło się kilka czynników – niedobór opadów w Brazylii i Argentynie, decyzja rządu w Buenos Aires o zablokowaniu eksportu ziarna do końca lutego, a także słaby dolar, poprawiający konkurencyjność amerykańskiego eksportu. Wzrost cen w USA był głównym czynnikiem wyższych notowań na paryskiej giełdzie MATIF – ceny pszenicy, kukurydzy i rzepaku na otwarcie 2021 roku były o ok. 5% wyższe niż dwa tygodnie wcześniej; pierwszy tydzień nowego roku przyniósł jednak stabilizację cen.

USA: przed świętami drogo, po świętach jeszcze drożej

Ostatnie tygodnie 2020 r. na giełdzie CBOT w Chicago były dobrym podsumowaniem całej pierwszej połowy obecnego sezonu – tak jak od lipca ceny zbóż i soi systematycznie rosły, tak w drugiej połowie grudnia rosły dalej – tylko jeszcze szybciej. W okresie od połowy grudnia do 8 stycznia, ceny soi wzrosły o 16,1% (z 435 do 505 USD/t), a kukurydzy – o 16,8% (z 167 do 195 USD/t), dochodząc do nieobserwowanej od siedmiu lat bariery 500 centów za buszel. Bardziej stabilnie zachowywały się notowania pszenicy, które wzrosły o 6,5% (z 220 do 235 USD/t).

Wzrosty podyktowane niekorzystną pogodą i względami politycznymi

Ostatnie wzrosty cen zbóż i nasion oleistych to skutek nałożenia się kilku czynników, które wspierały zwyżki cen za oceanem. Pierwszym z nich jest obniżenie kursu dolara w ostatnich miesiącach (z 0,86 pod koniec października do 0,81 obecnie w stosunku do EUR i z 3,95 do 3,70 w stosunku do PLN). Tańszy dolar poprawia konkurencyjność amerykańskiego ziarna, na które coraz większy popyt zgłaszają Chiny. Na wzrost cen wpływ mają również obawy analityków o stan upraw w Brazylii i Argentynie – po deszczach z początku grudnia (które pomogły w zwalczaniu jednej z największych susz w ostatnich dekadach) nie ma już śladu.

Przyczyny wstrzymania eksportu kukurydzy przez Argentynę

Sytuacja w Ameryce Południowej wymusiła zdecydowane kroki na argentyńskim rządzie, który (ku zaskoczeniu analityków) zdecydował o wstrzymaniu eksportu kukurydzy do końca lutego. Ma to pomóc w stabilizacji cen żywności, które w ostatnich miesiącach zdecydowanie wzrosły. Stanowi to problem przede wszystkim dla najbiedniejszej części społeczeństwa, które dodatkowo zmaga się z coraz gorszą sytuacją epidemiczną.

Wydarzenia za oceanem nie bez wpływu na notowania w Europie

Na starym kontynencie wzrosty cen były wprawdzie niższe niż w USA, to jednak nie oznacza stabilizacji. Rok 2021 paryska giełda MATIF otworzyła ceną pszenicy w wysokości 215,25 EUR/t, a cena kukurydzy wyniosła dokładnie 200 EUR/t (wzrost o ok. 10 EUR dla obydwu gatunków zbóż w drugiej połowie grudnia minionego roku). Zarówno dla pszenicy, jak i kukurydzy, była to najwyższa cena od kwietnia 2013 r. (dla notowań pszenicy – z wyjątkiem dwóch dni w sierpniu 2018 r.). Cena nasion rzepaku przekroczyła poziom 420 EUR/t, obserwowany ostatnio w czerwcu 2013 r. oraz przez tydzień w lutym 2017 roku. Pierwszy tydzień 2021 r. na MATIF-ie był czasem stabilizacji cen.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Jakub Czugała
analityk sektora rolno-spożywczego
BNP Paribas Bank Polska S.A.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.