Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bulwy z Ameryki Południowej – żywność funkcjonalna o wielkim potencjale

Kategoria: Składniki Żywności

Wysoka wartość odżywcza

Międzynarodowy zespół naukowców szczegółowo przeanalizował funkcjonalne właściwości bulw i warzyw korzeniowych tradycyjnie uprawianych w Ameryce Południowej. Badacze zaproponowali też nowe zastosowania dla tych roślin – mogą one okazać się przydatne nie tylko w żywieniu, ale również w kosmetyce i medycynie. Gatunki takie jak yacón (Smallanthus sonchifolius), arakacznik (Arracacia xanthorrhiza), Pachyrhizus ahipa z rodzaju kłębianów oraz nasturcja bulwiasta (Tropaeolum tuberosum) pochodzące z andyjskich płaskowyżów są bogate w skrobię i cukry, a ubogie w tłuszcz, dostarczają znaczących ilości witamin i minerałów, a ponadto są źródłem błonnika i antyoksydantów.

Starożytna tradycja kulinarna

Głównym celem zespołu badaczy, w którego składzie znaleźli się naukowcy z Ekwadoru, Boliwii, Peru, Danii i Hiszpanii, jest zwrócenie uwagi międzynarodowej społeczności na unikalne cechy tych egzotycznych produktów oraz zachęcenie do ich szerszego wykorzystania w przemyśle spożywczym. Eksperci podkreślają, że konieczne jest prowadzenie dalszych badań nad funkcjonalnymi właściwościami południowoamerykańskich bulw – zwiększenie świadomości o ich korzystnym wpływie na zdrowie może przyczynić się nie tylko do przetrwania starożytnej tradycji kulinarnej, ale także poprawić sytuację ekonomiczną lokalnych społeczności z regionów andyjskich.

Prozdrowotne właściwości

Yacón od dawna wykorzystywany jest jako remedium na choroby nerek i problemy trawienne, a jego spożycie polecane jest także diabetykom. Arakacznik z kolei stosowany był w okresie połogu oraz jako okład o właściwościach antyseptycznych i przeciwzapalnych, a obecnie używa się go w produkcji przecierów dla dzieci. Pachyrhizus ahipa, korzeń o słodkim smaku, był istotnym środkiem leczniczym w przypadku infekcji dróg oddechowych i gardła, stosowany był także w prewencji zapalenia błony śluzowej żołądka i schorzeń nerek. Nasturcja bulwiasta natomiast znana jest z pozytywnego wpływu na jędrność skóry, działania ochronnego na wątrobę i nerki, a także zapobiegania chorobom prostaty.

Zachowanie bioróżnorodności i bezpieczeństwa żywnościowego

Wiele czynników przyczynia się do utraty bioróżnorodności licznych gatunków pochodzących z terenów andyjskich. Według specjalistów wzrost spożycia tradycyjnych bulw i warzyw korzeniowych jest konieczny, by zapewnić w regionie bezpieczeństwo żywnościowe oraz zachować odpowiednie zróżnicowanie genetyczne upraw. Tradycyjne rolnictwo jest podstawą bytu ubogich społeczności wiejskich zamieszkujących zachodnie rejony Ameryki Południowej – zwiększenie produkcji i popytu na żywność z tego regionu może być kluczem do przetrwania nie tylko lokalnych upraw, ale również tamtejszych mieszkańców.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

  • 29.04.2019

    Algi morskie źródłem białek przyszłości?

    Obserwuje się nieustanny wzrost liczby ludności. Według FAO, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe populacji w 2030 roku, konieczny jest co najmniej dwukrotny wzrost produkcji żywności. Zmniejsza się powierzchnia gruntów rolnych, wyczerpują się światowe zasoby wodne, a hodowla zwierząt staje się coraz bardziej utrudniona [1]. Ratunkiem dla nadciagającego kryzysu zasobów pożywienia jest rozwój nowych technologii oraz lepsze wykorzystanie nowych i zagospodarowanie istniejących zasobów żywności. 

    Czytaj więcej
  • 25.04.2019

    Europejczycy spożywają za mało owoców i warzyw

    Według najnowszych danych opublikowanych przez Eurostat, ponad jedna trzecia Europejczyków przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw, co może przekładać się na poważne problemy zdrowotne

    Czytaj więcej
  • 20.02.2019

    Nowy polisacharyd z jęczmienia

    Badacze z Australii zidentyfikowali nowy rodzaj złożonych węglowodanów występujących naturalnie w jęczmieniu, które mogą potencjalnie znaleźć zastosowanie w wielu gałęziach gospodarki, od przemysłu spożywczego, przez branżę farmaceutyczną, po produkcję kosmetyków. Jest to pierwsze tego typu odkrycie od ponad 30 lat...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.