Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy diety roślinne mogą zwiększać ryzyko złamań?

Kategoria: Składniki Żywności

Kontrowersyjne wyniki

W ostatnim czasie szerokim echem odbiło się badanie naukowe sugerujące, że kobiety praktykujące wegetariański sposób żywienia mogą być bardziej narażone na złamania biodra niż kobiety spożywające mięso. Diety bezmięsne stają się coraz powszechniej przyjmowanym modelem w krajach zachodnich, prawdopodobnie ze względu na rosnącą liczbę dowodów wskazujących na korzyści zdrowotne i środowiskowe płynące z ich stosowania. Czy rezultaty nowego badania oznaczają jednak, że ten popularny sposób żywienia może nie być korzystny dla organizmu?

22 lata obserwacji

Badanie, o którym mowa, opierało się na danych dotyczących stanu zdrowia i stylu życia zebranych w ramach brytyjskiego projektu UK Women’s Cohort Study od 500 000 kobiet w wieku 35-69 lat z Anglii, Szkocji i Walii. Na początku badania uczestniczki wypełniały kwestionariusze częstości spożycia, na podstawie których podzielono je na regularnie jedzące mięso (≥5 razy/tydzień), sporadycznie jedzące mięso (


 


 

Więcej złamań na diecie bezmięsnej

Po zebraniu danych badacze przeanalizowali informacje pochodzące od 26 318 kobiet, które ukończyły badanie. Okazało się, że wegetarianki i weganki, w przeciwieństwie do uczestniczek sporadycznie jedzących mięso i peskatarianek, miały o 33% wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do osób regularnie sięgających po mięso. Naukowcy wykluczyli inne uwarunkowania potencjalnie rzutujące na uzyskane wyniki, takie jak pochodzenie etniczne, palenie tytoniu, poziom aktywności fizycznej, menopauza czy niektóre choroby. Dalsze analizy z uwzględnieniem wskaźnika masy ciała (BMI), a także wielkości spożycia witamin (m.in. witaminy D), składników mineralnych (m.in. wapnia) oraz kwasów tłuszczowych, pokazały, że czynniki te również nie miały istotnego wpływu na otrzymane rezultaty.

Korzyści a potencjalne ryzyko

Pomimo medialnego szumu sugerującego, że „diety roślinne mogą być niekorzystne dla zdrowia na dalszym etapach życia”, warto pamiętać, że badanie to dotyczy jedynie zależności między stosowaniem diety wegetariańskiej a złamaniami szyjki kości udowej. Nie bierze jednak pod uwagę licznych korzyści płynących z takiego sposobu żywienia, ani też ryzyka związanego ze regularnym spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa. Jak mówią sami autorzy, w kolejnych analizach konieczne jest wzięcie pod uwagę dodatkowych czynników, takich jak stosowanie suplementów diety czy poziom witaminy D we krwi. Nie bez znaczenia jest również fakt, że badanie ma charakter obserwacyjny i nie da się na jego podstawie wnioskować o związkach przyczynowo-skutkowych.

Źródła:

  1. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02468-0
  2. https://www.eufic.org/en/newsroom/article/in-the-news-is-a-vegetarian-diet-linked-to-hip-fractures?fbclid=IwAR0kA26TIpxP3o4KGCxjKDI6b5fDATRydNE6mbLkHa4UjaGfxBNxqKEo7X0
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Plant-based

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.