Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy diety roślinne mogą zwiększać ryzyko złamań?

Kategoria: Składniki Żywności

Kontrowersyjne wyniki

W ostatnim czasie szerokim echem odbiło się badanie naukowe sugerujące, że kobiety praktykujące wegetariański sposób żywienia mogą być bardziej narażone na złamania biodra niż kobiety spożywające mięso. Diety bezmięsne stają się coraz powszechniej przyjmowanym modelem w krajach zachodnich, prawdopodobnie ze względu na rosnącą liczbę dowodów wskazujących na korzyści zdrowotne i środowiskowe płynące z ich stosowania. Czy rezultaty nowego badania oznaczają jednak, że ten popularny sposób żywienia może nie być korzystny dla organizmu?

22 lata obserwacji

Badanie, o którym mowa, opierało się na danych dotyczących stanu zdrowia i stylu życia zebranych w ramach brytyjskiego projektu UK Women’s Cohort Study od 500 000 kobiet w wieku 35-69 lat z Anglii, Szkocji i Walii. Na początku badania uczestniczki wypełniały kwestionariusze częstości spożycia, na podstawie których podzielono je na regularnie jedzące mięso (≥5 razy/tydzień), sporadycznie jedzące mięso (


 


 

Więcej złamań na diecie bezmięsnej

Po zebraniu danych badacze przeanalizowali informacje pochodzące od 26 318 kobiet, które ukończyły badanie. Okazało się, że wegetarianki i weganki, w przeciwieństwie do uczestniczek sporadycznie jedzących mięso i peskatarianek, miały o 33% wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do osób regularnie sięgających po mięso. Naukowcy wykluczyli inne uwarunkowania potencjalnie rzutujące na uzyskane wyniki, takie jak pochodzenie etniczne, palenie tytoniu, poziom aktywności fizycznej, menopauza czy niektóre choroby. Dalsze analizy z uwzględnieniem wskaźnika masy ciała (BMI), a także wielkości spożycia witamin (m.in. witaminy D), składników mineralnych (m.in. wapnia) oraz kwasów tłuszczowych, pokazały, że czynniki te również nie miały istotnego wpływu na otrzymane rezultaty.

Korzyści a potencjalne ryzyko

Pomimo medialnego szumu sugerującego, że „diety roślinne mogą być niekorzystne dla zdrowia na dalszym etapach życia”, warto pamiętać, że badanie to dotyczy jedynie zależności między stosowaniem diety wegetariańskiej a złamaniami szyjki kości udowej. Nie bierze jednak pod uwagę licznych korzyści płynących z takiego sposobu żywienia, ani też ryzyka związanego ze regularnym spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa. Jak mówią sami autorzy, w kolejnych analizach konieczne jest wzięcie pod uwagę dodatkowych czynników, takich jak stosowanie suplementów diety czy poziom witaminy D we krwi. Nie bez znaczenia jest również fakt, że badanie ma charakter obserwacyjny i nie da się na jego podstawie wnioskować o związkach przyczynowo-skutkowych.

Źródła:

  1. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02468-0
  2. https://www.eufic.org/en/newsroom/article/in-the-news-is-a-vegetarian-diet-linked-to-hip-fractures?fbclid=IwAR0kA26TIpxP3o4KGCxjKDI6b5fDATRydNE6mbLkHa4UjaGfxBNxqKEo7X0

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.