Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgodnie z informacją prasową IFBA, członkowie International Food and Beverage Alliance - w tym Nestlé, Coca-Cola i PepsiCo - zgodzili się ograniczyć wytwarzane przemysłowo tłuszcze trans do 2 gramów na 100 gramów tłuszczu lub oleju w swoich produktach do 2023 roku.
Eliminacja tłuszczów trans
Działanie to jest odpowiedzią na cel Światowej Organizacji Zdrowia dotyczący wyeliminowania tłuszczów trans z globalnego łańcucha dostaw żywność do 2023 r. WHO oszacowała, że spożycie przemysłowych tłuszczów trans - które znajdują się w wielu przetworzonych produktach, w tym przekąskach, wypiekach i smażonych produktach - przyczynia się ponad 500 000 zgonów rocznie z powodu chorób układu krążenia.
W skład grupy IFBA, założonej w 2008 roku, wchodzą takie firmy jak Coca-Coli, Danone, Ferrero, General Mills, Grupo Bimbo, Kellogg, Mars Wrigley, McDonald's, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo i Unilever.
Tłuszcze trans
Przemysłowo produkowane tłuszcze trans występują w utwardzonych tłuszczach roślinnych - takich jak np. margaryna czy masło klarowane. Pojawiają się również w przetworzonej żywności. Mają dłuższy okres trwałości niż inne tłuszcze, co odpowiada za ich szerokie zastosowanie przez producentów żywności.
Opinia WHO
WHO stwierdziło, że dostępne są zdrowsze alternatywy dla tłuszczu i oleju, które nie wpływają na smak lub koszt żywności. Wśród alternatyw znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, które są ciekłe w temperaturze pokojowej , takie jak np. oleje sojowe, rzepakowe i kukurydziane bez GMO.
Ograniczanie tłuszczów trans
W 2016 r. wszyscy członkowie IFBA, z wyjątkiem McDonald, zobowiązali się do ograniczenia produkowanych przemysłowo tłuszczów trans w swoich produktach do nie więcej niż 1 gram na 100 gramów produktu do końca ubiegłego roku. McDonald's przyłaczył się się z do tej deklaracji w tym ostatnim zobowiązaniu. WHO stwierdziła, że wcześniejsze porozumienie zostało osiągnięte w przypadku około 98,5% produktów firm członkowskich z powodu stopniowego wycofywania częściowo uwodornionych olejów.
Dzienne spożycie tłuszczów trans
WHO sugeruje, że całkowite spożycie kwasów tłuszczowych trans wynosi mniej niż 1% całkowitego spożycia energii, co oznacza mniej niż 2,2 grama dziennie w diecie 2000 kalorii. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (USDA) ustaliła w 2015 r., że częściowo uwodornione tłuszcze nie są już ogólnie uznawane za bezpieczne, co oznacza, że nie mogą być stosowane w produktach spożywczych. Agencja przekazała producentom żywności termin 18 czerwca 2018 r. na usunięcie tych substancji, ostatecznie przedłużając termin do 1 stycznia 2020 r., w przypadku produktów wyprodukowanych przed 18 czerwca 2018 r.
Świadomy konsument
Producentom żywności nie jest łatwo zmniejszyć w którkim czasie ilość tłuszczów trans w swoich produktach, jednak coraz więcej z nich decyduje się na ten zabieg. Wynika to z coraz większej świadomości konsumentów, którzy analizują etykiety produktów spożywczych również pod kątem zawartości tłuszczu. Ograniczanie tłuszczów trans może przynieść producentom liczne korzyści, m.in. wyróżnić na tle konkurencji, zmienić postrzeganie marki przez konsuemnta, czy nawet osiągnąć lepszą cenę rynkową produktu.
Źródła:
https://www.who.int/docs/default-source/documents/replace-transfats/replace-action-package.pdf
Przeczytaj także
24 kwietnia 2019 r. Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie 2019/649 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
Światowa Organizacji Zdrowia (WHO) uruchomiła w maju program eliminacji przemysłowo wytwarzanych kwasów tłuszczowych trans z łańcucha żywnościowego. Substancje te są odpowiedzialne za 500 tys. zgonów rocznie...
25.04.2018 w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona pionierskiemu projektowi wirtualnej bazy zawartości kwasów tłuszczowych trans w żywności. Dzięki nowemu przedsięwzięciu IŻŻ Polacy zyskają łatwy dostęp do informacji o produktach, które mogą być potencjalnym źródłem tych szkodliwych substancji w diecie.