Ważne! Nowe rozporządzenie UE w sprawie tłuszczów trans – Rozporządzenie 2019/649
24 kwietnia 2019 r. Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie 2019/649
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
-
21.11.2018
Komisja Europejska proponuje nowy limit tłuszczów trans w żywności
Komisja Europejska planuje wprowadzić nowy limit dla przemysłowych kwasów tłuszczowych trans w żywności – proponowane regulacje przewidują ograniczenie ich dopuszczalnej zawartości do maksymalnie 2 g na 100 g tłuszczu w produkcie. Ma to szczególne znaczenie dla krajów Europy Wschodniej, gdzie wciąż odnotowuje się niebezpiecznie wysokie poziomy...
-
08.06.2018
WHO stawia czoło kwasom tłuszczowym trans
Światowa Organizacji Zdrowia (WHO) uruchomiła w maju program eliminacji przemysłowo wytwarzanych kwasów tłuszczowych trans z łańcucha żywnościowego. Substancje te są odpowiedzialne za 500 tys. zgonów rocznie...
-
27.04.2018
Izomery trans w żywności – większa świadomość konsumentów dzięki e-Bazie IŻŻ
25.04.2018 w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona pionierskiemu projektowi wirtualnej bazy zawartości kwasów tłuszczowych trans w żywności. Dzięki nowemu przedsięwzięciu IŻŻ Polacy zyskają łatwy dostęp do informacji o produktach, które mogą być potencjalnym źródłem tych szkodliwych substancji w diecie.