Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fotosynteza a wielkość plonów – nowe odkrycie

Kategoria: Procesy i Technologie

Przewiduje się, że do 2050 r. liczba ludności na świecie wzrośnie do ponad 10 miliardów ludzi. Eksperci twierdzą, że tempo produkcji żywności musi znacznie wzrosnąć, aby wyżywić wszystkie te osoby. Brytyjscy naukowcy odkryli  składnik w roślinach, który odgrywa istotną rolę w naturalnym procesie wzrostu roślin.

Nowy związek

Podczas fotosyntezy rośliny, glony i niektóre mikroorganizmy pobierają światło słoneczne, wodę, minerały i dwutlenek węgla, aby wytworzyć glukozę i tlen. Rośliny uwalniają tlen do atmosfery, ale wykorzystują glukozę jako energię do wzrostu. Im więcej roślin glukozy produkuje, tym bardziej rośnie, co zwiększa ich plon. W ostatnich badaniach opublikowanych w Nature, naukowcy z University of Sheffield poczynili nowe odkrycia na temat związku w roślinach, który jest niezbędny do maksymalizacji korzyści z fotosyntezy: cytochromu b6f.

Za pomocą jednocząsteczkowej analizy mikroskopii krioelektronowej naukowcy ustalili, że cytochrom b6f dostarcza energię elektryczną, która pozwala dwóm białkom zasilanym światłem (chlorofilom) przekształcać światło słoneczne w energię chemiczną (glukozę). Odkryli również, że cytochrom b6f działa jako czujnik skalujący fotosyntezę zgodnie z warunkami środowiska. Ta umiejętność zapobiega nadmiernemu uszkodzeniu roślin przez narażenie ich na nadmierną energię słoneczną (np. podczas susz).

Wpływ na wzrost rośliny

Wcześniejsze badania wykazały, że manipulowanie poziomem cytochromu b6f w roślinie może wpływać na wzrost rośliny. Naukowcy z University of Sheffield mają nadzieję wykorzystać swoje nowe odkrycia do manipulowania fotosyntezą u roślin i pomóc w zwiększeniu plonów w przyszłości.

 

Źródło:

https://www.nature.com/articles/s41586-019-1746-6

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.