Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Guzowata choroba skóry bydła: Bałkany wolne od epidemii w 2018 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Skąd pochodzi źródło epidemii?

LSD (ang. Lumpy Skin Disease) jest chorobą wirusową bydła, która dotarła do Grecji przez Turcję pod koniec roku 2015. Powracając wiosną 2016 r. doprowadziła do zachorowalności bydła w Grecji, Bułgarii, Macedonii Północnej, Serbii, Kosowie, Albanii i Czarnogórze. Regionalny program szczepień rozpoczął się w roku 2016 i w niektórych krajach trwa do dzisiaj.

Najnowsze dane

Jak sugerują najnowsze dane, program szczepień i inne środki kontroli skutecznie powstrzymały epidemię choroby guzowatej skóry bydła na Bałkanach.

Raport EFSA na temat stanu choroby w południowo-wschodniej Europie pokazuje, że w 2018 r. nie zaobserwowano żadnych nowych przypadków wystąpienia epidemii. W samym 2017 r. liczba przypadków drastycznie spadła do 385 w porównaniu do 7483 odnotowanych z 2016 r., a najnowsze dane wskazują na to, że choroba jest już obecna w Europie południowo-wschodniej.

Pomimo iż w roku 2018 w całym rejonie zostało zaszczepionych ponad 2,5 mln sztuk bydła, utrzymując tym samym zasięg ponad 70%, LSD jest nadal obecny w Rosji, Turcji i Gruzji, gdzie w 2018 r. odnotowano odpowiednio 63, 46 i 6 przypadków zachorowań.

Wprowadzone środki ostrożności

W związku z ciągłym zagrożeniem ponownego pojawienia się LSD w krajach dotkniętych epidemią, raport zaleca kontynuację programu szczepień na rok 2019 w obszarach wysokiego ryzyka na Bałkanach, takich jak Grecja, Bułgaria, Albania, Czarnogóra, Macedonia Północna, Kosowo oraz w południowej część Serbii.

Ponadto oczekuje się, aby każdy kraj, który zamierza znieść swój program szczepień, uprzednio wykazał, że jest on wolny od choroby, na podstawie wytycznych systemu nadzoru Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE). Przykładem kraju, który z ubiegłym roku z powodzeniem wdrożył taki program jest Chorwacja.

Źródło:

https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/190321

Link do raportu EFSA: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2019.5638

Autor: Weronika Górzkowska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.