Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konkluzje Rady „Zaangażowanie UE na rzecz ambitnego oraz dostosowanego do obecnych i przyszłych wyzwań Kodeksu Żywnościowego”

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W grudniu 2021 roku Francja, w ramach przygotowań do objęcia prezydencji UE, zainicjowała prace nad konkluzjami Rady UE dotyczącymi współpracy z Komisją Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

W opublikowanym dokumencie Francja zwróciła uwagę, że należy zastanowić się nad zwiększeniem efektywności Unii Europejskiej na forum Kodeku Żywnościowego, w szczególności wobec gwałtownego rozwoju technologii oraz coraz większej uwagi przykładanej do kwestii zrównoważonego rozwoju.
Grupa Robocza Rady UE do spraw Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych (Kodeks Żywnościowy) 26 stycznia 2022 roku rozpoczęła analizę przygotowanego przez prezydencję projektu konkluzji. W przygotowaniu tekstu dokumentu wzięli aktywny udział przedstawiciele Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Dokument został ostatecznie przyjęty na posiedzeniu Rady UE do spraw Rolnictwa i Rybołówstwa 21 lutego 2022 roku.

Ministrowie rolnictwa państw członkowskich UE w konkluzjach zwrócili szczególną uwagę na związek pomiędzy KKŻ a agendą zrównoważonego rozwoju ONZ. Wezwali, aby kwestie zrównoważonego rozwoju zajmowały ważniejsze miejsce przy ustalaniu norm bezpieczeństwa i jakości żywności w handlu. Ministrowie uznali kluczową rolę Komisji Kodeksu Żywnościowego w ułatwianiu przejścia do zrównoważonych systemów żywnościowych oraz potwierdzili zaangażowanie UE w utrzymanie wysokich standardów i uczciwych praktyk. Podkreślili również gotowość do przeanalizowania, wraz partnerami, wszystkich pragmatycznych sposobów włączenia kwestii zrównoważonego rozwoju do prac KKŻ.

Konkluzje Rady, obok zagadnień mających charakter globalny, poruszają także aspekty związane stricte z działalnością Unii Europejskiej i jej państw członkowskich w ramach Komisji Kodeksu Żywnościowego. Rada UE zachęca wszystkich zaangażowanych do lobbowania na rzecz unijnych standardów bezpieczeństwa i jakości żywności w kontaktach dwustronnych na wszystkich szczeblach, wskazuje na potrzebę definiowania priorytetowych dla UE prac podejmowanych przez KKŻ, jak również konieczność zwiększenia udziału ekspertów Unii Europejskiej w pracach organów oceny ryzyka działających na rzecz KKŻ.

Zachęcamy do zapoznania się z pełnym tekstem konkluzji (pobierz).

Materiały

Konkluzje Rady
Konkluzje​_Rady.pdf 0.43MB

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.