Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrola przekazywanych danych rynkowych dotyczących rynku wołowiny w 2021 roku

Kategoria: Biznes

Kontrola przekazywanych danych rynkowych z rynku wołowiny prowadzona jest w celu zapewnienie prawidłowej, jednolitej rejestracji cen oraz wielkości obrotów na rynku wołowiny i cielęciny. Kontroli podlegają przedsiębiorcy zobowiązani przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) do nieodpłatnego przekazywania danych z rynku wołowiny do Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej (ZSRIR).

Obowiązkowi przekazywania danych rynkowych do ZSRIR w 2021 r. podlegały początkowo  34 przedsiębiorstwa, w tym 33 ubojnie bydła oraz 1 firma handlowa. W IV kwartale 2021 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi  wprowadził 1 nowy podmiot - zakład ubojowy, który podjął przekazywanie danych rynkowych do ZSRIR. Na koniec roku 35 przedsiębiorstw było objętych kontrolą w zakresie przekazywanych danych rynkowych.

W 2021 r. przeprowadzono 137 kontroli przekazywanych danych rynkowych z rynku wołowiny. W ramach kontroli sprawdzono 864 szt. bydła pod kątem prawidłowości wyliczenia podstawowej ceny zakupu, która była raportowana do ZSRIR. Prawidłowo wyliczoną cenę zakupu bydła stwierdzono w przypadku 856 szt., tj. 99,1% wszystkich kontrolowanych. 

W wyniku kontroli stwierdzono błędne wyliczenie ceny podstawowej zakupu bydła, przekazywanej do ZSRIR w 1 zakładzie ubojowym, w odniesieniu do 8 tusz wołowych, 
tj. 0,9% wszystkich kontrolowanych. Błąd w wyliczeniach polegał na pominięciu 1 sztuki, która powinna być ujęta w raporcie, co spowodowało, że przekazana do ZSRIR średnia cena była zaniżona o 1,1%.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.