Kryteria jakościowe dla kurkuminy – ustalenia europejskiej rady ekspertów
Rada Doradcza ds. Jakości Suplementów Botanicznych opracowała dokument określający warunki w jaki sposób eksperci mogą badać jakość, bezpieczeństwo i skuteczność suplementów na bazie kurkuminy.
Konsumenci mają tendencję do uznawania suplementów botanicznych za „produkty naturalne” i zakładają, że są one dla nich dobre. Jednak stosowanie suplementów botanicznych wymaga ogólnej oceny stanu zdrowia konsumenta, a także analizy pod kątem wszelkich możliwych interakcji, jakie mogą zajść między składnikami aktywnymi a innymi przyjmowanymi lekami lub suplementami.
W związku z tym powstała Rada Doradcza ds. Jakości Suplementów Botanicznych, która składa się z dziesięciu ekspertów z całej Europy, w tym lekarzy, biologów i chemików z szeregu specjalistycznych dziedzin, która opracowała dokument konsensusowy, mający pomóc ekspertom w ocenie jakości, bezpieczeństwa i skuteczności suplementów.
Jakość
Eksperci Rady w swoim pierwszym opracowaniu pt. „Suplementy pochodzenia botanicznego. Wielodyscyplinarne podejście do jakości. Case – kurkumina”, wyjaśniali pojęcie jakości na przykładzie kurkuminy. Stwierdzono, że jakość kurkuminy, podobnie jak wszystkich ekstraktów roślinnych, zależy przede wszystkim od jakości surowca i czystości ekstraktu. Procedura określania niepodważalnej jakości kurkuminy, wolnej od zanieczyszczeń została określona za pomocą analizy DNA. Wyjaśnia to, że rodzaje zanieczyszczeń, które mogą być obecne, obejmują wszystkie gatunki inne niż Curcuma longa, takie jak: Curcuma zeodaria, Curcuma aromatica i Curcuma xanthozzhiza; barwniki azowe, takie jak: Metanil żółty i Sudan I i IV; związki organiczne, takie jak: kurkumina; lub syntetyczne kurkuminoidy.
Innym obszarem potencjalnego zanieczyszczenia jest proces wytwarzania surowca. Jakościowa kurkumina nie może zawierać zanieczyszczeń procesowych, takich jak: policykliczne węglowodory aromatyczne, środki ochrony roślin oraz rozpuszczalniki, powyżej dopuszczalnych granic. Ponadto kurkumina nie może zawierać GMO oraz musi spełniać ustalone parametry mikrobiologiczne.
Bezpieczeństwo
Omawiając bezpieczeństwo suplementów na bazie kurkuminy, w dokumencie konsensusowym stwierdzono, że ilość badań przeprowadzonych od odkrycia kurkumy w 1815 r. czyni ten składnik jednym z najbardziej zbadanym na świecie. Na podstawie dowodów naukowych można stwierdzić, że profil bezpieczeństwa kurkuminy jest bardzo wysoki. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo wątroby, kurkumina była badana na całym świecie od lat jako substancja o działaniu leczniczym w celu ochrony wątroby spowodowanymi uszkodzeniami chemicznymi, np. przez nadużywanie alkoholu. Jednak w przypadku zmian czynności wątroby nie zaleca się stosowania kurkuminy. Suplementy botaniczne powinny być stosowane wg zaleceń lekarza lub farmaceuty, po uprzednim badaniu i analizie możliwych interakcji i określeniu najbardziej skutecznej dawki.
Skuteczność
Podobnie jak wiele substancji pochodzenia roślinnego, kurkumina charakteryzuje się słabą rozpuszczalnością w wodzie, co ogranicza jej biodostępność. Eksperci zauważają, że zwiększenie absorpcji jest mechanizmem nieselektywnym, może więc zwiększyć absorpcję innych substancji naturalnych lub syntetycznych.
Jednym z najbardziej innowacyjnych rozwiązań w formułowaniu kurkuminy w celu wspomagania bioabsorpcji jest fitosom kurkumy. Jego skuteczność wykazano w 35 badaniach na ludziach, z których co najmniej jedną trzecią przeprowadzono przy użyciu randomizowanego schematu kontrolnego, dotyczącego w szczególności chorób układu krążenia, jelit i oczu; w diecie dla sportowców, cukrzyków, przeciwnowotworowej oraz chorych na zwyrodnienie stawów.
Źródło:
Przeczytaj także
-
01.01.2020
Dodatki do żywności – trendy 2020
Produkty pochodzenia roślinnego i produkty funkcjonalne zyskują coraz większą popularność na rynku, w związku z czym składniki związane z tymi produktami również zyskują coraz większe zainteresowanie producentów...
-
11.12.2019
Probiotyki w żywności. Prawne aspekty znakowania produktów zawierających bakterie probiotyczne. Trendy i oczekiwania konsumenckie, nowe i efektywne sposoby komunikacji konsumenckiej
Spożycie probiotyków i produktów zawierających probiotyki systematycznie rośnie, konsumenci w coraz większym stopniu dostrzegają rolę wspomagania układu pokarmowego wpływającego na jakość życia i jego wpływ na zdrowie całego organizmu.
-
06.12.2019
Decyzja Komisji UE - dwutlenek tytanu (E171) czynnikiem rakotwórczym
W wyniku braku sprzeciwu ze strony Rady Ministrów UE, Komisja Europejska uzyskała zielone światło do zaklasyfikowania dwutlenku tytanu jako czynnika rakotwórczego.