Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kryteria jakościowe dla kurkuminy – ustalenia europejskiej rady ekspertów

Kategoria: Składniki Żywności

Rada Doradcza ds. Jakości Suplementów Botanicznych opracowała dokument określający warunki w jaki sposób eksperci mogą badać jakość, bezpieczeństwo i skuteczność suplementów na bazie kurkuminy.

Konsumenci mają tendencję do uznawania suplementów botanicznych za „produkty naturalne” i zakładają, że są one dla nich dobre. Jednak stosowanie suplementów botanicznych wymaga ogólnej oceny stanu zdrowia konsumenta, a także analizy pod kątem wszelkich możliwych interakcji, jakie mogą zajść między składnikami aktywnymi a innymi przyjmowanymi lekami lub suplementami.

W związku z tym powstała Rada Doradcza ds. Jakości Suplementów Botanicznych, która składa się z dziesięciu ekspertów z całej Europy, w tym lekarzy, biologów i chemików z szeregu specjalistycznych dziedzin, która opracowała dokument konsensusowy, mający pomóc ekspertom w ocenie jakości, bezpieczeństwa i skuteczności suplementów.

Jakość

Eksperci Rady w swoim pierwszym opracowaniu pt. „Suplementy pochodzenia botanicznego. Wielodyscyplinarne podejście do jakości. Case – kurkumina”, wyjaśniali pojęcie jakości na przykładzie kurkuminy. Stwierdzono, że jakość kurkuminy, podobnie jak wszystkich ekstraktów roślinnych, zależy przede wszystkim od jakości surowca i czystości ekstraktu. Procedura określania niepodważalnej jakości kurkuminy, wolnej od zanieczyszczeń została określona za pomocą analizy DNA. Wyjaśnia to, że rodzaje zanieczyszczeń, które mogą być obecne, obejmują wszystkie gatunki inne niż Curcuma longa, takie jak: Curcuma zeodaria, Curcuma aromatica i Curcuma xanthozzhiza; barwniki azowe, takie jak: Metanil żółty i Sudan I i IV; związki organiczne, takie jak: kurkumina; lub syntetyczne kurkuminoidy.

Innym obszarem potencjalnego zanieczyszczenia jest proces wytwarzania surowca. Jakościowa kurkumina nie może zawierać zanieczyszczeń procesowych, takich jak: policykliczne węglowodory aromatyczne, środki ochrony roślin oraz rozpuszczalniki, powyżej dopuszczalnych granic. Ponadto kurkumina nie może zawierać GMO oraz musi spełniać ustalone parametry mikrobiologiczne.

Bezpieczeństwo

Omawiając bezpieczeństwo suplementów na bazie kurkuminy, w dokumencie konsensusowym stwierdzono, że ilość badań przeprowadzonych od odkrycia kurkumy w 1815 r. czyni ten składnik jednym z najbardziej zbadanym na świecie. Na podstawie dowodów naukowych można stwierdzić, że profil bezpieczeństwa kurkuminy jest bardzo wysoki. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo wątroby, kurkumina była badana na całym świecie od lat jako substancja o działaniu leczniczym w celu ochrony wątroby spowodowanymi uszkodzeniami chemicznymi, np. przez nadużywanie alkoholu. Jednak w przypadku zmian czynności wątroby nie zaleca się stosowania kurkuminy. Suplementy botaniczne powinny być stosowane wg zaleceń lekarza lub farmaceuty, po uprzednim badaniu i analizie możliwych interakcji i określeniu najbardziej skutecznej dawki.

Skuteczność

Podobnie jak wiele substancji pochodzenia roślinnego, kurkumina charakteryzuje się słabą rozpuszczalnością w wodzie, co ogranicza jej biodostępność. Eksperci zauważają, że zwiększenie absorpcji jest mechanizmem nieselektywnym, może więc zwiększyć absorpcję innych substancji naturalnych lub syntetycznych.

Jednym z najbardziej innowacyjnych rozwiązań w formułowaniu kurkuminy w celu wspomagania bioabsorpcji jest fitosom kurkumy. Jego skuteczność wykazano w 35 badaniach na ludziach, z których co najmniej jedną trzecią przeprowadzono przy użyciu randomizowanego schematu kontrolnego, dotyczącego w szczególności chorób układu krążenia, jelit i oczu; w diecie dla sportowców, cukrzyków, przeciwnowotworowej oraz chorych na zwyrodnienie stawów.

 

Źródło:

https://www.nutraingredients.com/Article/2020/02/06/European-board-of-experts-agree-on-turmeric-quality-criteria

https://www.indena.com/press/the-first-consensus-paper-on-botanicals-quality-a-multidisciplinary-approach-focus-on-turmeric/

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.