Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W trosce o Państwa zaufanie do standardów jakości i bezpieczeństwa produktów Lidl, wycofujemy z rynku produkt „Kapusta biała młoda, luz” z numerem partii L 21/05. Jako odpowiedzialny społecznie i świadomy przedsiębiorca na pierwszym miejscu zawsze stawiamy jakość i bezpieczeństwo oferowanych przez nas produktów, dlatego też aby sprostać Państwa zaufaniu przeprowadzamy kilka tysięcy badań rocznie w akredytowanych, niezależnych, zewnętrznych laboratoriach. Ostatnie, dobrowolne, zlecone przez Lidl badanie produktu „Kapusta biała młoda, luz” z numerem partii L 21/05 wykazało przekroczenie limitu prawnego dla pozostałości środka ochrony roślin. Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów, wycofaliśmy przedmiotowy produkt ze sprzedaży i nie zalecamy jego dalszego spożywania.
Ze względu na powyższe zapraszamy do zwrotu artykułu w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu. Zwrot towaru dotyczy wyłącznie produktu „Kapusta biała młoda, luz” z numerem partii L 21/05, który był dostępny w sprzedaży od 28 do 31 maja 2019. Wszystkie inne produkty sprzedawane przez Lidl, w tym pozostałe owoce i warzywa, nie są objęte wycofaniem.
Lidl przeprasza wszystkich konsumentów, którzy kupili wskazany produkt, za zaistniałą sytuację i zapewnia, że grono specjalistów każdego dnia dba o bezpieczeństwo oferowanych artykułów.
Źródło: Lidl
Przeczytaj także
Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu ustalił, iż kwestionowanych partii nie ma w magazynie zakładowym oraz, że kwestionowane produkty sprzedano klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.
Stwierdzono obecność bakterii Salmonella Enteritidis wykryto na powierzchni skorupek jaj. Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
W ostatnich tygodniach odnotowano liczne przypadki wycofań francuskich serów z surowego mleka z powodu zakażenia bakteriami Escherichia coli oraz Listeria monocytogenes. Wycofania objęły zarówno kraje europejskie w tym Polskę jak inne regiony na świecie do których trafiły skażone produkty.