Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe decyzje o zafałszowanej żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Spośród opublikowanych w lutym 2019 r. decyzji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych uwagę zwracają następujące przykłady naruszenia przepisów o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych:

- Decyzja z dnia 29 sierpnia 2018 r., znak KO.8230.23.3.2018 dotyczy następujących produktów:

- deser ryżowy z jabłkiem,

- deser ryżowy z brzoskwiniami,

- serek jabłkowo-bananowy.

Zakwestionowano umieszczenie na opakowaniu napisu ,,bez GMO z mleka od krów karmionych paszami bez GMO’’. Protokoły z gospodarstw dostarczających mleko surowe były niewystarczające do uznania, iż pasze używane do karmienia krów były wolne od GMO. W dodatku na opakowaniu umieszczono znak Poznaj Dobrą Żywność pomimo braku aktualnej decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Decyzja z dnia 18 października 2017 r., znak KO.8230.4.75.2017 dotyczy produktu „Makaron górski”. W tym wypadku stwierdzono użycie nazwy wyrobu sugerującej, że makaron pochodzi z obszarów górskich, co było niezgodne z art. 4 ust. 1 ustawy o jakości handlowej art. rolno-spoż. Zakwestionowany produkt pochodził z terenów nizinnych w centralnej Polsce.

Decyzja z dnia 3 października 2018 r., znak KO.8230.4.101.2017 dotyczy produktu „Ser Jaśniepański”. Zdaniem GIJHARS, wyrażenia użyte w oznakowaniu takie jak: „Jaśniepański ser dojrzewający tradycyjny” „wyprodukowano zgodnie z najlepszymi tradycjami sztuki serowarskiej” z uwagi na zastosowane w dodatki do żywności oraz technologię produkcji wprowadzają konsumenta w błąd co do charakteru i metod wytwarzania produktu.

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.