Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe decyzje o zafałszowanej żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Spośród opublikowanych w lutym 2019 r. decyzji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych uwagę zwracają następujące przykłady naruszenia przepisów o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych:

- Decyzja z dnia 29 sierpnia 2018 r., znak KO.8230.23.3.2018 dotyczy następujących produktów:

- deser ryżowy z jabłkiem,

- deser ryżowy z brzoskwiniami,

- serek jabłkowo-bananowy.

Zakwestionowano umieszczenie na opakowaniu napisu ,,bez GMO z mleka od krów karmionych paszami bez GMO’’. Protokoły z gospodarstw dostarczających mleko surowe były niewystarczające do uznania, iż pasze używane do karmienia krów były wolne od GMO. W dodatku na opakowaniu umieszczono znak Poznaj Dobrą Żywność pomimo braku aktualnej decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Decyzja z dnia 18 października 2017 r., znak KO.8230.4.75.2017 dotyczy produktu „Makaron górski”. W tym wypadku stwierdzono użycie nazwy wyrobu sugerującej, że makaron pochodzi z obszarów górskich, co było niezgodne z art. 4 ust. 1 ustawy o jakości handlowej art. rolno-spoż. Zakwestionowany produkt pochodził z terenów nizinnych w centralnej Polsce.

Decyzja z dnia 3 października 2018 r., znak KO.8230.4.101.2017 dotyczy produktu „Ser Jaśniepański”. Zdaniem GIJHARS, wyrażenia użyte w oznakowaniu takie jak: „Jaśniepański ser dojrzewający tradycyjny” „wyprodukowano zgodnie z najlepszymi tradycjami sztuki serowarskiej” z uwagi na zastosowane w dodatki do żywności oraz technologię produkcji wprowadzają konsumenta w błąd co do charakteru i metod wytwarzania produktu.

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.