Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe urządzenie do szybkiej i taniej detekcji alergenów w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Międzynarodowy projekt

Już niebawem na rynku pojawi się nowy system, który pozwala w szybki, precyzyjny i niedrogi sposób wykrywać alergeny w żywności. Mowa o projekcie SaPher, finansowanym w ramach europejskiego programu Horyzont 2020, którego liderem jest Politechnika w Walencji oraz hiszpańskie przedsiębiorstwo Lumensia Sensors. W przedsięwzięciu biorą również udział firmy Nestlé i Eurofins Ingenasa, a także Duński Uniwersytet Techniczny.

Nowość na rynku

„Urządzenie do wykrywania alergenów opracowane zostało przez Lumensię i pomyślnie przeszło testy laboratoryjne oraz pilotażowe. Naszym celem jest teraz przygotowanie technologii do wdrożenia na skalę przemysłową. Na rynku nie ma obecnie żadnego produktu, który posiadałby możliwości zbliżone do systemu Sapher”, podkreśla Santiago Simón, dyrektor generalny Lumensia Sensors.

Automatyczne urządzenie pomiarowe

Sapher to autonomiczne i automatyczne urządzenie pomiarowe, które pozwala na szybką detekcję alergenów w produktach spożywczych. W jego skład wchodzą komponenty optyczne, fotoniczne i elektroniczne, specjalistyczne oprogramowanie oraz interfejs użytkownika. Integralną część systemu stanowią zaprojektowane przez Lumensię płytki z biosensorem, na które nanosi się badaną próbkę. Koszt produkcji samego urządzenia szacowany jest na ok. 5 100 €.

Analiza w 12 minut

„Nasze urządzenie pozwala na prowadzenie analiz zarówno jakościowych, jak i ilościowych. Wykrycie alergenu w próbce żywności zajmuje zaledwie 12 minut, a cały proces charakteryzuje się wysoką czułością i swoistością, precyzją oraz niskim kosztem”, opisuje Simón. Na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy projekt wszedł w fazę prób w zakładach przemysłu spożywczego w Walencji oraz w innych miejscach w Hiszpanii. System testowany jest przy produkcji m.in. bakalii, żywności dla dzieci i niemowląt, wyrobów mlecznych oraz gotowych posiłków, a także w laboratoriach świadczących usługi analityczne.

Źródła:

https://sapher.eu/

https://noticiasdelaciencia.com/art/43110/deteccion-rapida-precisa-y-barata-de-alergenos-en-alimentos?fbclid=IwAR22rzTGpHJp0dVbThrfhnXssKQ1B5K2eUsz8NSluMs2vfMRSEbF47ICOqc

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.