Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe urządzenie do szybkiej i taniej detekcji alergenów w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Międzynarodowy projekt

Już niebawem na rynku pojawi się nowy system, który pozwala w szybki, precyzyjny i niedrogi sposób wykrywać alergeny w żywności. Mowa o projekcie SaPher, finansowanym w ramach europejskiego programu Horyzont 2020, którego liderem jest Politechnika w Walencji oraz hiszpańskie przedsiębiorstwo Lumensia Sensors. W przedsięwzięciu biorą również udział firmy Nestlé i Eurofins Ingenasa, a także Duński Uniwersytet Techniczny.

Nowość na rynku

„Urządzenie do wykrywania alergenów opracowane zostało przez Lumensię i pomyślnie przeszło testy laboratoryjne oraz pilotażowe. Naszym celem jest teraz przygotowanie technologii do wdrożenia na skalę przemysłową. Na rynku nie ma obecnie żadnego produktu, który posiadałby możliwości zbliżone do systemu Sapher”, podkreśla Santiago Simón, dyrektor generalny Lumensia Sensors.

Automatyczne urządzenie pomiarowe

Sapher to autonomiczne i automatyczne urządzenie pomiarowe, które pozwala na szybką detekcję alergenów w produktach spożywczych. W jego skład wchodzą komponenty optyczne, fotoniczne i elektroniczne, specjalistyczne oprogramowanie oraz interfejs użytkownika. Integralną część systemu stanowią zaprojektowane przez Lumensię płytki z biosensorem, na które nanosi się badaną próbkę. Koszt produkcji samego urządzenia szacowany jest na ok. 5 100 €.

Analiza w 12 minut

„Nasze urządzenie pozwala na prowadzenie analiz zarówno jakościowych, jak i ilościowych. Wykrycie alergenu w próbce żywności zajmuje zaledwie 12 minut, a cały proces charakteryzuje się wysoką czułością i swoistością, precyzją oraz niskim kosztem”, opisuje Simón. Na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy projekt wszedł w fazę prób w zakładach przemysłu spożywczego w Walencji oraz w innych miejscach w Hiszpanii. System testowany jest przy produkcji m.in. bakalii, żywności dla dzieci i niemowląt, wyrobów mlecznych oraz gotowych posiłków, a także w laboratoriach świadczących usługi analityczne.

Źródła:

https://sapher.eu/

https://noticiasdelaciencia.com/art/43110/deteccion-rapida-precisa-y-barata-de-alergenos-en-alimentos?fbclid=IwAR22rzTGpHJp0dVbThrfhnXssKQ1B5K2eUsz8NSluMs2vfMRSEbF47ICOqc

Wybierz obszar: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn