Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!

Pozytywna opinia EFSA w sprawie białka z fasoli mung jako nowej żywności

Kategoria: Składniki Żywności

Składnik roślinnego zamiennika jaj

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię dotyczącą roślinnego białka zastosowanego w substytucie jaj, który na unijny rynek planuje wprowadzić amerykańskie przedsiębiorstwo Eat Just. Według ekspertów EFSA sproszkowane białko z fasoli mung, ubiegające się o status nowej żywności, jest bezpieczne w proponowanej przez producenta postaci.

Bezpieczne do spożycia

Naukowcy stwierdzili, że spożycie tego innowacyjnego składnika „nie jest niekorzystne z punktu widzenia żywieniowego”. Na podstawie opinii EFSA Komisja Europejska i państwa członkowskie Unii Europejskiej podejmą decyzje dotyczące potencjalnych warunków korzystania z produktu, zezwolenia na wprowadzenie go do obrotu oraz sposobu jego etykietowania.

23 tys. ton CO2 mniej

Fasola mung (Vigna radiata) jest od dawna powszechnie spożywana na różnych kontynentach, przede wszystkim w krajach azjatyckich. W Europie jej wykorzystanie jest ograniczone i sprowadza się niemal wyłącznie do sprzedaży w formie kiełków. W innych regionach świata na bazie fasoli mung przygotowuje się tortille, makarony, słodkie wypieki i desery. Dodawana jest również do dań takich jak sałatki czy potrawy duszone. W 2017 r. zastosowanie pochodzącego z niej białka zostało dopuszczone w Stanach Zjednoczonych. Jak podają przedstawiciele Eat Just, firma sprzedała do tej pory równowartość 160 milionów jaj i „zaoszczędziła” w ten sposób 23 000 ton CO2.

Wzrost zainteresowania nową żywnością

Od wejścia w życie w styczniu 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 dotyczącego nowej żywności odnotowano znaczący wzrost zainteresowania oceną takich produktów, w tym innowacyjnych źródeł białka pochodzenia roślinnego. We wspomnianym okresie do EFSA wpłynęło 186 zgłoszeń, z których 55 otrzymało pozytywną opinię ekspertów. Blisko 10% wniosków dotyczących nowej żywności związanych jest z roślinnymi źródłami protein, takimi jak białko z rzepaku, ryżu, jęczmienia, alg czy grzybów.

Źródła:

  1. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2021.6846
  2. https://www.efeagro.com/noticia/efsa-segura-proteina-vegetal-alternativa-huevo/?fbclid=IwAR3G-HJ75LJDeqCrmTfAllzIUtPA_CUopUy6P-UGzFVsYXVTuuR6yXQiAYQ

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.