Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Składnik roślinnego zamiennika jaj
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię dotyczącą roślinnego białka zastosowanego w substytucie jaj, który na unijny rynek planuje wprowadzić amerykańskie przedsiębiorstwo Eat Just. Według ekspertów EFSA sproszkowane białko z fasoli mung, ubiegające się o status nowej żywności, jest bezpieczne w proponowanej przez producenta postaci.
Bezpieczne do spożycia
Naukowcy stwierdzili, że spożycie tego innowacyjnego składnika „nie jest niekorzystne z punktu widzenia żywieniowego”. Na podstawie opinii EFSA Komisja Europejska i państwa członkowskie Unii Europejskiej podejmą decyzje dotyczące potencjalnych warunków korzystania z produktu, zezwolenia na wprowadzenie go do obrotu oraz sposobu jego etykietowania.
23 tys. ton CO2 mniej
Fasola mung (Vigna radiata) jest od dawna powszechnie spożywana na różnych kontynentach, przede wszystkim w krajach azjatyckich. W Europie jej wykorzystanie jest ograniczone i sprowadza się niemal wyłącznie do sprzedaży w formie kiełków. W innych regionach świata na bazie fasoli mung przygotowuje się tortille, makarony, słodkie wypieki i desery. Dodawana jest również do dań takich jak sałatki czy potrawy duszone. W 2017 r. zastosowanie pochodzącego z niej białka zostało dopuszczone w Stanach Zjednoczonych. Jak podają przedstawiciele Eat Just, firma sprzedała do tej pory równowartość 160 milionów jaj i „zaoszczędziła” w ten sposób 23 000 ton CO2.
Wzrost zainteresowania nową żywnością
Od wejścia w życie w styczniu 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 dotyczącego nowej żywności odnotowano znaczący wzrost zainteresowania oceną takich produktów, w tym innowacyjnych źródeł białka pochodzenia roślinnego. We wspomnianym okresie do EFSA wpłynęło 186 zgłoszeń, z których 55 otrzymało pozytywną opinię ekspertów. Blisko 10% wniosków dotyczących nowej żywności związanych jest z roślinnymi źródłami protein, takimi jak białko z rzepaku, ryżu, jęczmienia, alg czy grzybów.
Źródła:
Przeczytaj także
Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.
Dodatek E120 wzbudza wiele emocji wśród osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską. Pod tą nazwą kryje się koszenila, zwana także kwasem karminowy lub karminem
Panel ekspertów ds. żywienia EFSA zakończył wstępną ocenę bezpieczeństwa cukrów w diecie po przeprowadzeniu kompleksowego przeglądu naukowego. Poprzednia ocena była przeprowadzana w 2010 r.