Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport tygodniowy RASFF - 14-20.10.2019

Raport tygodniowy RASFF - 14-20.10.2019

Europa

Łącznie w systemie RASFF zgłoszono 58 produktów. Głównym powodem zgłoszeń były organizmy patogenne oraz skład po 11 przypadków

Odnotowano również zgłoszenia produktów w kategorii zagrożenia:

  • Ciała obce (6)
  • Aspekty organoleptyczne (6)
  • Alergeny (5)

Najczęściej zgłaszaną kategorią produktów była Żywność dietetyczna, suplementy i żywność fortyfikowana (12), następnie mięso drobiowe i produkty pochodne (7), owoce i warzywa (6), surowce paszowe (4) oraz ryby i produkty pochodne (4).

Polska

W systemie RASFF odnotowano łącznie 11 przypadków produktów związanych z rynkiem polskim (kraj pochodzenia, kraj zgłaszający bądź możliwe występowanie) – pełna lista produktów na kolejnej stronie.

Główną przyczyną zgłoszeń były organizmy patogenne (3)

W analizowanym tygodniu najczęściej zgłaszano drób i produkty drobiowe (2) oraz Żywność dietetyczną, suplementy i żywność fortyfikowaną (2)

Pełne informacje w raporcie - ZAPRASZAMY do pobrania darmowego raportu

System RASFF

(Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Raport  tygodnia (14-20.10.2019) 

Raport przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2019

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2019

 

ZAŁÓŻ DARMOWE KONTO CZYTELNIKA I POBIERAJ MATERIAŁY

BUDUJEMY SPOŁECZNOŚĆ FOODFAKTY - KONTA UŻYTKOWNIKÓW - WSPÓLNIE BUDUJEMY KULTURĘ BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

 

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 21.10.2019

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.