Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport tygodniowy RASFF - 21-27.10.2019

Raport tygodniowy RASFF - 21-27.10.2019

Europa

Łącznie w systemie RASFF zgłoszono 94 produkty. Głównym powodem zgłoszeń były mikroorganizmy patogenne – 16 przypadków.

Odnotowano również zgłoszenia produktów w kategorii zagrożenia:

- pozostałości pestycydów (13)
- skład (11)
- zanieczyszczenia mikrobiologiczne (inne) (9)
- mykotoksyny (8)

Najczęściej zgłaszanymi kategoriami były: owoce i warzywa (16), ryby i produkty rybne (14), surowce paszowe (10), żywność dietetyczna, suplementy i żywność fortyfikowana (9), mięso i produkty mięsne (inne niż drób) (9), drób i produkty drobiowe (7).

Polska

W systemie RASFF odnotowano łącznie 9 przypadków produktów związanych z rynkiem polskim (kraj pochodzenia, kraj zgłaszający bądź możliwe występowanie) – pełna lista produktów na kolejnej stronie.

Główną przyczyną zgłoszeń również były zanieczyszczenia mikroorganizmy patogenne (4 przypadki).

W analizowanym tygodniu najczęściej zgłaszano drób i produkty drobiowe (3).

Pełne informacje w raporcie - ZAPRASZAMY do pobrania darmowego raportu

System RASFF

(Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Raport  tygodnia (21-27.10.2019) 

Raport przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2019

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2019

 

ZAŁÓŻ DARMOWE KONTO CZYTELNIKA I POBIERAJ MATERIAŁY

BUDUJEMY SPOŁECZNOŚĆ FOODFAKTY - KONTA UŻYTKOWNIKÓW - WSPÓLNIE BUDUJEMY KULTURĘ BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 28.10.2019

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.