Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europa
Łącznie w systemie RASFF zgłoszono 94 produkty. Głównym powodem zgłoszeń były mikroorganizmy patogenne – 16 przypadków.
Odnotowano również zgłoszenia produktów w kategorii zagrożenia:
- pozostałości pestycydów (13)
- skład (11)
- zanieczyszczenia mikrobiologiczne (inne) (9)
- mykotoksyny (8)
Najczęściej zgłaszanymi kategoriami były: owoce i warzywa (16), ryby i produkty rybne (14), surowce paszowe (10), żywność dietetyczna, suplementy i żywność fortyfikowana (9), mięso i produkty mięsne (inne niż drób) (9), drób i produkty drobiowe (7).
Polska
W systemie RASFF odnotowano łącznie 9 przypadków produktów związanych z rynkiem polskim (kraj pochodzenia, kraj zgłaszający bądź możliwe występowanie) – pełna lista produktów na kolejnej stronie.
Główną przyczyną zgłoszeń również były zanieczyszczenia mikroorganizmy patogenne (4 przypadki).
W analizowanym tygodniu najczęściej zgłaszano drób i produkty drobiowe (3).
Pełne informacje w raporcie - ZAPRASZAMY do pobrania darmowego raportu
System RASFF
(Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.
Raport tygodnia (21-27.10.2019)
Raport przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.
Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2019
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2019
ZAŁÓŻ DARMOWE KONTO CZYTELNIKA I POBIERAJ MATERIAŁY
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 28.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto