Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/1904 dotyczące sprzedaży detalicznej weterynaryjnych produktów leczniczych na odległość

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

3 listopada 2021 roku w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowane zostało rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/1904 z dnia 29 października 2021 roku w sprawie przyjęcia projektu wspólnego logo dla sprzedaży detalicznej weterynaryjnych produktów leczniczych na odległość. Akt prawny jest dostępny pod następującym linkiem: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32021R1904.

Rozporządzenie to określa wymagania techniczne oraz projekt wspólnego logo dla podmiotów, które od dnia 28 stycznia 2022 roku (zgodnie z treścią art. 104 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/6 z dnia 11 grudnia 2018 r. w sprawie weterynaryjnych produktów leczniczych i uchylające dyrektywę 2001/82/WE) zamierzają prowadzić sprzedaż detaliczną na odległość weterynaryjnych produktów leczniczych wydawanych bez przepisu lekarza weterynarii  (OTC).

Logo spełniające wymagania określone w rozporządzeniu, znajdujące się na stronie internetowej każdego podmiotu uprawnionego do prowadzenia sprzedaży internetowej weterynaryjnych produktów leczniczych ma umożliwiać identyfikację tych podmiotów. Powinno zawierać hiperłącze do znajdującego się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii wykazu sprzedawców detalicznych uprawnionych do oferowania weterynaryjnych produktów leczniczych na odległość.

Po 28 stycznia 2022 roku każda działalność polegająca na prowadzeniu sprzedaży wysyłkowej weterynaryjnych produktów leczniczych o kategorii dostępności OTC bez odpowiednio funkcjonującej strony internetowej będzie uważana za nielegalną.

Przedsiębiorcy mogą prowadzić obrót detaliczny produktami leczniczymi weterynaryjnymi wydawanymi bez przepisu lekarza (OTC) poza zakładami leczniczymi dla zwierząt, po dokonaniu odpowiedniego zgłoszenia wojewódzkiemu lekarzowi weterynarii.

Źródło: GIW

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny Przemysł mleczarski

Autor: Główny Inspektorat Weterynarii

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn