Spotkanie przedstawicieli wysokiego szczebla określa nową wizję zrównoważonego rybołówstwa i akwakultury w regionie Morza Śródziemnego i Morza Czarnego
Odbyło się spotkanie wysokiego szczebla w sprawie nowej strategii dla Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, zorganizowane pod przewodnictwem Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa i Generalnej Komisji Rybołówstwa Morza Śródziemnego (GFCM). W spotkaniu uczestniczył Virginijus Sinkevičius, komisarz ds. środowiska, oceanów i rybołówstwa, wraz z dyrektorem generalnym FAO Qu Dongyu oraz ministrami ds. rybołówstwa umawiających się stron GFCM.
Uczestnicy potwierdzili swoje zobowiązania polityczne podjęte w deklaracjach MedFish4Ever i sofijskiej oraz zatwierdzili nową strategię GFCM (2021-2030), której celem jest zapewnienie zrównoważonego rozwoju rybołówstwa i akwakultury w Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym w następnej dekadzie. Komisarz Sinkevičius powiedział: "Wraz z zatwierdzeniem nowej strategii GFCM pokonaliśmy dziś kolejny kamień milowy na drodze do zrównoważonego zarządzania rybołówstwem i akwakulturą na Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym. Przeszliśmy długą drogę dzięki nowemu zarządzaniu rybołówstwem zapoczątkowanemu w 2017 r. w ramach deklaracji MedFish4Ever i deklaracji sofijskiej. Nie jesteśmy jednak na końcu naszej podróży, wiele jeszcze pozostaje do zrobienia." Komisarz podkreślił potrzebę natychmiastowego rozpoczęcia wdrażania strategii i zachęcił partnerów regionalnych do wsparcia ambitnego pakietu środków, które Unia Europejska przedstawi na dorocznej sesji GFCM w listopadzie, kiedy to strategia zostanie formalnie przyjęta. Komisarz Sinkevičius podkreślił znaczenie ochrony różnorodności biologicznej dla zapewnienia odporności i rentowności sektora rybołówstwa.
Nowa strategia GFCM, obejmująca pięć głównych celów, będzie w dalszym ciągu opierać się na dotychczasowych osiągnięciach. Więcej informacji znajduje się w tej wiadomości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
-
09.07.2021
Raport Komisji: pozytywne prognozy dla rolnictwa UE
W związku ze znacznymi postępami w kampanii szczepień przeciwko COVID-19 w całej UE, usługi gastronomiczne są ponownie otwierane, a ograniczenia w podróżowaniu stopniowo znoszone.
-
07.07.2021
Zawartość sodu w żywności - wytyczne WHO
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała przewodnik dotyczący rekomendowanej zawartości sodu w 18 kategoriach środków spożywczych.
-
31.08.2020
Bioasekuracja - o czym należy pamiętać (infografika)
Walka z ASF trwa. Rolniku, pamiętaj o bioasekuracji i chroń swoje stado