Strefa Managera
-
05.04.2024
Strefa Managera: Przeciwdziałanie wylesianiu (EUDR) - znaczenie dla branży spożywczej
Celem przepisów jest zmniejszenie skali wylesiania oraz degradacji lasów w związku z wprowadzaniem do UE niektórych produktów takich jak np. kawa, kakao, olej palmowy oraz soja
-
08.03.2024
Strefa Managera: Zaawansowany etap projektu rozporządzenia opakowaniowego (PPWR). Kogo dotyczy i jakie są jego główne założenia?
Prace Komisji Europejskiej nad propozycją tekstu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (...) toczą się od 30 listopada 2022 r.
-
23.02.2024
Strefa Managera: Kontrola przedsiębiorców z sektora spożywczego – na czym polega?
Kontrola żywności i zapewnienie jej bezpieczeństwa oraz odpowiedniej jakości handlowej wymaga aktywności zarówno samych podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa, jak i organów dbających o przestrzeganie przepisów
-
09.02.2024
Strefa Managera: Greenwashing - kluczowe założenia projektu dyrektywy
W pierwszej kolejności należy mieć na względzie, że celem nowej dyrektywy jest w szczególności wkład w rozwój unijnej gospodarki o obiegu zamkniętym i zielonej gospodarki poprzez umożliwienie konsumentom podejmowania świadomych decyzji o kupnie
-
26.01.2024
Strefa Managera: Kontrola, a wszczęcie postępowania
Z reguły wszczęcie postępowania następuje bezpośrednio po przeprowadzeniu kontroli, czy też po przeprowadzeniu dodatkowych badań, które są niezbędne do oceny próbek pobranego produktu. Zwykle trwa to kilka tygodni
-
19.01.2024
Strefa Managera: Wymogi prawne dotyczące opakowań – co się zmieni?
W ostatnich latach na rynku opakowań żywności zaszło wiele zmian, które są konsekwencją przyjęcia w 2015 r. przez ONZ dokumentu „Przekształcanie naszego świata: Agenda na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju – 2030”
-
02.01.2024
Rok 2023 w prawie żywnościowym - podsumowanie
Rok 2023 przyniósł branży spożywczej ponad 1000 zmian w prawie. Przypominamy najważniejsze z nich
-
21.12.2023
Strefa Managera: Oznakowanie miodu – regulacje prawne z którymi mierzą się producenci
W Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu
-
15.12.2023
Strefa Managera: Jakie zmiany w refundacji FSMP wprowadzi duża nowelizacja ustawy refundacyjnej (DNUR)?
Dostęp do refundowanych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia jest niejednokrotnie kluczowy, by uzyskać możliwie jak największe zaspokojenie potrzeb zdrowotnych pacjentów. Warto zatem dowiedzieć się jakie nowości przewidział ustawodawca w zakresie refundacji produktów należących do kategorii środków spożywczych specjalnego przeznaczenia.
-
24.11.2023
Strefa Managera: Oznaczenie "naturalny" w znakowaniu środków spożywczych
W aktualnie obowiązujących przepisach prawa żywnościowego brak jest wskazania, jakie produkty mogą zostać oznakowane jako „naturalne”. W świetle powyższego konieczna jest refleksja nad przedmiotowym określeniem przez pryzmat odpowiednich regulacji.
-
17.11.2023
Strefa Managera: Status oświadczeń zdrowotnych dla substancji pochodzenia botanicznego w suplementach diety
Rynek suplementów diety w Polsce dynamicznie się rozwija. Coraz bardziej świadomi konsumenci chętnie sięgają po preparaty będące skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny
-
06.11.2023
eFORUM FoodFakty Summit - Globalne i rosnące zagrożenia w systemach żywności - nagranie
eFORUM FoodFakty Summit - Globalne i rosnące zagrożenia w systemach żywności - dzień 2 - nagranie z dnia 26.10.2023 r.
-
27.10.2023
Strefa Managera: Zmiany dotyczące oznakowania produktów branży winiarskiej wynikające z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2021/2117
Już niedługo producenci z sektora winiarskiego będą musieli zmierzyć się z dodatkowymi obowiązkami dotyczącymi znakowania win i innych produktów sektora wina
-
20.10.2023
Strefa Managera: Suplement diety czy wyrób medyczny – jak prawidłowo zaklasyfikować produkt do danej kategorii, a następnie wprowadzić go do obrotu?
Przedsiębiorcy, chcąc dostosować się do specyficznych oczekiwań konsumentów, niejednokrotnie modyfikują receptury swoich produktów, zmieniając ich właściwości lub postać. Co tym samym, generuje niekiedy problem z odpowiednią kwalifikacją nowopowstałego produktu
-
06.10.2023
Strefa Managera: Liście konopi siewnej – najnowsze stanowisko Komisji Europejskiej
Temat konopi od dłuższego czasu nie pozwala spać spokojnie osobom, które wprowadzają do obrotu produkty z ich zawartością lub oparte tylko na nich. Na rynku mamy do czynienia z wieloma formami – w suplementach diety, żywności wzbogaconej, środkach spożywczych, kosmetykach, czy nawet w produktach leczniczych
-
28.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie z dnia 21.09.2023 r.
-
27.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie z dnia 20.09.2023 r.
-
08.09.2023
Strefa Managera: Oznaczenie "tradycyjny" w znakowaniu środków spożywczych
Odmiennie niż w przypadku oznaczeń dobrowolnych takich jak domowy czy wiejski, przepisy prawa żywnościowego definiują pojęcie „tradycyjny”. Pojęcie to zostało zdefiniowane w przepisach dotyczących systemów jakości produktów rolnych i spożywczych.
-
31.08.2023
Strefa Managera: Reklama suplementów diety w aptece w kontekście projektu nowelizacji ustawy UBŻŻ
Na początku tego roku zrobiło się głośno na temat projektu nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, który miałby „uderzyć” głównie w przemysł suplementów diety
-
30.08.2023
Rejestr zmian limitów prawnych - lipiec 2023
W lipcu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły takich substancji jak m.in. formaldehyd, nikotyna oraz o mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471)
-
11.08.2023
Strefa Managera: Wytwarzanie suplementów diety – Ogólne Warunki Sprzedaży a umowy kontraktowe
Zlecanie wytwarzania suplementów diety (lub poszczególnych elementów wytwarzania) staje się coraz popularniejszym sposobem współpracy podmiotów działających na rynku środków spożywczych.
Nasi partnerzy