Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Istotna zmiana w polityce zdrowotnej
Brytyjscy eksperci w dziedzinie żywienia twierdzą, że propozycja rządu, by obowiązkowo wzbogacać mąkę w kwas foliowy, to w polityce zdrowotnej państwa bardzo istotna zmiana, choć niestety spóźniona. Nowe przepisy, które prawdopodobnie wejdą w życie w ciągu najbliższych tygodni, stanowią strategię mającą na celu obniżenie liczby urodzeń dzieci z wrodzoną wadą cewy nerwowej – brzemienną w skutkach konsekwencją niedoboru kwasu foliowego w okresie poczęcia.
Jedynie dobrowolna fortyfikacja
Mimo że w krajach takich jak Stany Zjednoczone, Kanada czy Australia wzbogacanie żywności w kwas foliowy, znany również jako witamina B9, jest obligatoryjne, Wielka Brytania nie zdecydowała się dotąd na podobne rozwiązanie. „Pierwsze rekomendacje dotyczące fortyfikacji w wit. B9 sformułowano już w 1991 r. i od tego czasu były one ponawiane przez różne instytucje i organizacje, w tym rządowy Naukowy Komitet Doradczy ds. Żywienia (SACN). Ponad 80 krajów na całym świecie wzbogaca mąkę w kwas foliowy, niektóre już od ponad 20 lat”, mówi przedstawiciel Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego (BDA). Wielka Brytania przyjęła odmienną taktykę, wprowadzając dobrowolną fortyfikację oraz organizując kampanie społeczne uświadamiające o konieczności suplementowania wit. B9 przez kobiety w wieku reprodukcyjnym.
Brak oczekiwanych rezultatów
Najnowsze statystyki dowodzą jednak, że takie podejście nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Odkąd Kanada wprowadziła obowiązek wzbogacania żywności w kwas foliowy w 1997 r., między 1996 a 2007 rokiem liczba urodzeń z wrodzoną wadą cewy nerwowej spadła z 7,6 do 4 przypadków na 10 000. Tymczasem w Wielkiej Brytanii między 1991 a 2012 rokiem odsetek ten utrzymywał się na relatywnie stałym poziomie 12,8 przypadków na 10 000, donosi BDA. Przeprowadzone niedawno badanie sugeruje, że od 1998 r. ponad 2 000 dzieci mogło urodzić się zdrowych, gdyby państwo wprowadziło fortyfikację mąki na poziomie zbliżonym do obowiązkowego w USA.
Nowe przepisy
Zanim nowe regulacje wejdą w życie konieczne jest podjęcie pewnych kluczowych decyzji, dotyczących m.in. ilości dodawanego do produktów kwasu foliowego, a także typów mąki, która będzie nim wzbogacana. „Przemysł spożywczy również będzie potrzebował czasu, by dostosować się do zmienionych przepisów i wprowadzić technologie niezbędne do fortyfikacji wit. B9. BDA będzie wspierać cały proces i służyć fachowym doradztwem, aby zapewnić bezpieczne i efektywne wdrożenie nowego prawa”, zapewnia przedstawiciel Towarzystwa.
Źródła:
Przeczytaj także
Redukcja cukru to silnie ugruntowany trend. Coraz więcej osób zmienia swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Niechęć do cukru cały czas rośnie, następuje zmiana zachowań zakupowych, dotyczących produktów spożywczych. Z badań rynkowych (HealthFocus International Global Trend Study) wynika, iż 90% klientów postrzega produkty o zredukowanej...
Naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie dokonali badania oceny parametrów antropometrycznych i stanu nawodnienia dzieci w wieku szkolnym[1]. Odwodnienie dla ogółu badanych określono u 48,2% dzieci.[2] Co ciekawe, nadal wśród spożywanych przez dzieci płynów...
W Polsce w ciągu kilku ostatnich lat obserwuje się wzrost popularności suplementów diety, zarówno wśród osób zdrowych, jak i chorych. Suplementy diety są to środki spożywcze, których celem jest uzupełnienie normalnej diety...