Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wielka Brytania planuje wprowadzić obowiązek wzbogacania mąki w kwas foliowy

Kategoria: Składniki Żywności

Istotna zmiana w polityce zdrowotnej

Brytyjscy eksperci w dziedzinie żywienia twierdzą, że propozycja rządu, by obowiązkowo wzbogacać mąkę w kwas foliowy, to w polityce zdrowotnej państwa bardzo istotna zmiana, choć niestety spóźniona. Nowe przepisy, które prawdopodobnie wejdą w życie w ciągu najbliższych tygodni, stanowią strategię mającą na celu obniżenie liczby urodzeń dzieci z wrodzoną wadą cewy nerwowej – brzemienną w skutkach konsekwencją niedoboru kwasu foliowego w okresie poczęcia.

Jedynie dobrowolna fortyfikacja

Mimo że w krajach takich jak Stany Zjednoczone, Kanada czy Australia wzbogacanie żywności w kwas foliowy, znany również jako witamina B9, jest obligatoryjne, Wielka Brytania nie zdecydowała się dotąd na podobne rozwiązanie. „Pierwsze rekomendacje dotyczące fortyfikacji w wit. B9 sformułowano już w 1991 r. i od tego czasu były one ponawiane przez różne instytucje i organizacje, w tym rządowy Naukowy Komitet Doradczy ds. Żywienia (SACN). Ponad 80 krajów na całym świecie wzbogaca mąkę w kwas foliowy, niektóre już od ponad 20 lat”, mówi przedstawiciel Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego (BDA). Wielka Brytania przyjęła odmienną taktykę, wprowadzając dobrowolną fortyfikację oraz organizując kampanie społeczne uświadamiające o konieczności suplementowania wit. B9 przez kobiety w wieku reprodukcyjnym.

Brak oczekiwanych rezultatów

Najnowsze statystyki dowodzą jednak, że takie podejście nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Odkąd Kanada wprowadziła obowiązek wzbogacania żywności w kwas foliowy w 1997 r., między 1996 a 2007 rokiem liczba urodzeń z wrodzoną wadą cewy nerwowej spadła z 7,6 do 4 przypadków na 10 000. Tymczasem w Wielkiej Brytanii między 1991 a 2012 rokiem odsetek ten utrzymywał się na relatywnie stałym poziomie 12,8 przypadków na 10 000, donosi BDA. Przeprowadzone niedawno badanie sugeruje, że od 1998 r. ponad 2 000 dzieci mogło urodzić się zdrowych, gdyby państwo wprowadziło fortyfikację mąki na poziomie zbliżonym do obowiązkowego w USA.

Nowe przepisy

Zanim nowe regulacje wejdą w życie konieczne jest podjęcie pewnych kluczowych decyzji, dotyczących m.in. ilości dodawanego do produktów kwasu foliowego, a także typów mąki, która będzie nim wzbogacana. „Przemysł spożywczy również będzie potrzebował czasu, by dostosować się do zmienionych przepisów i wprowadzić technologie niezbędne do fortyfikacji wit. B9. BDA będzie wspierać cały proces i służyć fachowym doradztwem, aby zapewnić bezpieczne i efektywne wdrożenie nowego prawa”, zapewnia przedstawiciel Towarzystwa.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.