Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja, Rada i Parlament osiągnęły tymczasowe porozumienie polityczne w sprawie Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury (EMFAF) na lata 2021–2027.
Zgodnie z celami Europejskiego Zielonego Ładu i celu zrównoważonego rozwoju nr 14, zapewnia ambitny pakiet wsparcia na rzecz zrównoważonego rybołówstwa i akwakultury, rozwoju lokalnych społeczności przybrzeżnych, promowania zrównoważonej niebieskiej gospodarki, wdrażania Polityka morska Unii na rzecz bezpiecznych i zrównoważonych mórz i oceanów oraz międzynarodowego zarządzania oceanami.
Komisarz ds. Środowiska, oceanów i rybołówstwa Virginijus Sinkevičius z zadowoleniem przyjął porozumienie:„Dzięki nowemu Europejskiemu Funduszowi Morskiemu, Rybołówstwa i Akwakultury będziemy w stanie inwestować w poprawę zdrowia, bezpieczeństwa i warunków pracy na statkach rybackich, zapewniając jednocześnie zrównoważony rozwój floty UE. Upewniliśmy się, że żadna dotacja na poziomie UE nie grozi szkodliwymi skutkami prowadzącymi do przełowienia i nadmiernej zdolności połowowej, na co Komisja zachowywała największą czujność podczas całego procesu. Umowa ta jest również mocnym sygnałem dla trwających negocjacji w sprawie dopłat do rybołówstwa na szczeblu WTO ''.
Wstępne porozumienie obejmuje wsparcie inwestycji we flotę rybacką jako sposób na zwiększenie ich trwałości i bezpieczeństwa. W tym względzie współprawodawcy zgodzili się z zabezpieczeniami zaproponowanymi przez Komisję w celu zapobieżenia ryzyku szkodliwego przełowienia i nadmiernej zdolności połowowej. Trzy instytucje zgodziły się również na system zarządzania kryzysowego, aby umożliwić nadzwyczajne wsparcie dla sektora rybołówstwa i akwakultury w przypadku znacznych zakłóceń na rynku. W następstwie tego porozumienia i porozumienia w sprawie rozporządzenia w sprawie wspólnych przepisów na początku tego tygodnia, ramy dla nowego EMFAF są gotowe. Formalne zatwierdzenie przez wszystkie instytucje i ostateczne przyjęcie długoterminowego budżetu UE na lata 2021-2027, pozwoliłoby państwom członkowskim na sfinalizowanie ich planów krajowych, tak aby fundusze mogły jak najszybciej dotrzeć do beneficjentów.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji na dostarczaną żywność, poszczególne osoby muszą mieć możliwość weryfikacji oraz eliminacji substancji, które mogą wywołać niepożądane reakcje czy zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. Konieczne było więc uregulowanie kwestii informowania o obecności substancji najczęściej uznawanych za alergeny oraz dla których działanie takie udowodnione jest naukowo. Celem podawania informacji w omawianym zakresie jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.
Znakowanie wartością odżywczą to jeden z obowiązkowych – dla większości środków spożywczych – elementów oznakowania żywności zarówno w UE jak i w USA. Jest to także informacja, która zajmuje znaczną część etykiety. Zarówno przepisy unijne jak i USA dopuszczają odstępstwa od reguły w zależności od wielkości powierzchni opakowania lub jego pojemności.
Komisja uchwaliła wieloletni program kontroli na lata 2021–2025. Mają one być przeprowadzane przez ekspertów Komisji w państwach członkowskich w celu weryfikacji stosowania prawodawstwa Unii dotyczącego łańcucha rolno-spożywczego.