Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wstępne porozumienie polityczne w sprawie Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury (EMFAF)

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja, Rada i Parlament osiągnęły tymczasowe porozumienie polityczne w sprawie Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury (EMFAF) na lata 2021–2027. 

Zgodnie z celami Europejskiego Zielonego Ładu i celu zrównoważonego rozwoju nr 14, zapewnia ambitny pakiet wsparcia na rzecz zrównoważonego rybołówstwa i akwakultury, rozwoju lokalnych społeczności przybrzeżnych, promowania zrównoważonej niebieskiej gospodarki, wdrażania Polityka morska Unii na rzecz bezpiecznych i zrównoważonych mórz i oceanów oraz międzynarodowego zarządzania oceanami. 

Komisarz ds. Środowiska, oceanów i rybołówstwa Virginijus Sinkevičius z zadowoleniem przyjął porozumienie:„Dzięki nowemu Europejskiemu Funduszowi Morskiemu, Rybołówstwa i Akwakultury będziemy w stanie inwestować w poprawę zdrowia, bezpieczeństwa i warunków pracy na statkach rybackich, zapewniając jednocześnie zrównoważony rozwój floty UE. Upewniliśmy się, że żadna dotacja na poziomie UE nie grozi szkodliwymi skutkami prowadzącymi do przełowienia i nadmiernej zdolności połowowej, na co Komisja zachowywała największą czujność podczas całego procesu. Umowa ta jest również mocnym sygnałem dla trwających negocjacji w sprawie dopłat do rybołówstwa na szczeblu WTO ''.

Wstępne porozumienie obejmuje wsparcie inwestycji we flotę rybacką jako sposób na zwiększenie ich trwałości i bezpieczeństwa. W tym względzie współprawodawcy zgodzili się z zabezpieczeniami zaproponowanymi przez Komisję w celu zapobieżenia ryzyku szkodliwego przełowienia i nadmiernej zdolności połowowej. Trzy instytucje zgodziły się również na system zarządzania kryzysowego, aby umożliwić nadzwyczajne wsparcie dla sektora rybołówstwa i akwakultury w przypadku znacznych zakłóceń na rynku. W następstwie tego porozumienia i porozumienia w sprawie rozporządzenia w sprawie wspólnych przepisów na początku tego tygodnia, ramy dla nowego EMFAF są gotowe. Formalne zatwierdzenie przez wszystkie instytucje i ostateczne przyjęcie długoterminowego budżetu UE na lata 2021-2027, pozwoliłoby państwom członkowskim na sfinalizowanie ich planów krajowych, tak aby fundusze mogły jak najszybciej dotrzeć do beneficjentów.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

  • 07.12.2020

    Alergeny – regulacje prawne oraz obowiązek informowania

    Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji na dostarczaną żywność, poszczególne osoby muszą mieć możliwość weryfikacji oraz eliminacji substancji, które mogą wywołać niepożądane reakcje czy zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. Konieczne było więc uregulowanie kwestii informowania o obecności substancji najczęściej uznawanych za alergeny oraz dla których działanie takie udowodnione jest naukowo. Celem podawania informacji w omawianym zakresie jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.

    Czytaj więcej
  • 04.12.2020

    Uproszczone formy tabeli wartości odżywczej – Porównanie UE i USA

    Znakowanie wartością odżywczą to jeden z obowiązkowych – dla większości środków spożywczych – elementów oznakowania żywności zarówno w UE jak i w USA. Jest to także informacja, która zajmuje znaczną część etykiety. Zarówno przepisy unijne jak i USA dopuszczają odstępstwa od reguły w zależności od wielkości powierzchni opakowania lub jego pojemności.  

    Czytaj więcej
  • 02.12.2020

    Wieloletni program kontroli w łańcuchu rolno-spożywczym

    Komisja uchwaliła wieloletni program kontroli na lata 2021–2025. Mają one być przeprowadzane przez ekspertów Komisji w państwach członkowskich w celu weryfikacji stosowania prawodawstwa Unii dotyczącego łańcucha rolno-spożywczego. 

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.