Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wyciąg z liści oliwki hamuje wzrost patogenów przenoszonych przez żywność

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ekstrakt z liści oliwki do kontroli patogenów przenoszonych przez żywność

Niedawno opublikowane badania naukowe wykazały, że wyciąg z liści oliwki hamuje wzrost bakterii Listeria monocytogenes.

Wyciąg z liści oliwki był tradycyjnie stosowany jako ziołowy suplement diety, ponieważ zawiera oleuropeinę i inne związki polifenolowe, które zapewniają korzyści w zakresie ciśnienia krwi, zdrowia serca i układu odpornościowego. Oprócz poprawy zdrowia ludzkiego, ekstrakt z liści oliwki może być również stosowany jako środek przeciwdrobnoustrojowy do kontroli potencjalnych patogenów przenoszonych przez żywność.

Wtórne substancje roślinne, takie jak ekstrakt z liści oliwki, zyskują coraz większą uwagę jako potencjalne środki antybakteryjne i konserwujące żywność

Te naturalnie występujące związki mają zróżnicowane struktury chemiczne, szeroki zakres aktywności biologicznej i są zgodne z trendami konsumenckimi poszukującymi żywności produkowanej z naturalnych składników.

Ekstrakt z liści oliwki wykazuje obiecujące działanie jako środek przeciwdrobnoustrojowy do zwalczania Listeria monocytogenes w żywności. Te patogeny przenoszone przez żywność, często występujące w produktach mlecznych, warzywach i żywności gotowej do spożycia, mogą przetrwać i rosnąć w trudnych warunkach, takich jak niska temperatura. W związku z tym eliminacja tych bakterii jest istotnym wyzwaniem dla przemysłu spożywczego.

Wyniki badań naukowych

W badaniach przeprowadzonych przez dra Yanhong Liu i in. naukowcy dokonali syntezy złotych nanomateriałów używając bakteryjnej flagelli jako wzorca. Nanewiry złote są bardzo skutecznymi katalizatorami, które poprawiają wydajność wtórnych metabolitów roślinnych jako inhibitorów bakteryjnych. Badacze odkryli, że wyciąg z liści oliwki całkowicie hamuje wzrost Listeria monocytogenes. Ponadto, nanowiry złote wykazały wysoką aktywność elektrokatalityczną i nie wykazały efektu mutagennego przy zastosowanym stężeniu. Dlatego też, złote nanoprzekaźniki wytworzone w tych badaniach mają potencjał do wykorzystania jako nowe, antybakteryjne materiały opakowaniowe, zwiększające bezpieczeństwo żywności.

We wcześniej opublikowanych badaniach, dr Yanhong Liu i in. badali działanie przeciwdrobnoustrojowe ekstraktu z liści oliwki na główne patogeny przenoszone przez żywność, w tym Listeria monocytogenes, Escherichia coli i Salmonella enteritidis. Wyniki wykazały, że przy stężeniu 62,5 mg/ml ekstrakt z liści oliwki prawie całkowicie hamował wzrost tych trzech patogenów. Ponadto, hamował on również tworzenie się biofilmu przez Listeria monocytogenes i Salmonella enteritidis oraz zmniejszał ruchliwość komórek Listeria monocytogenes.

 

Źródło: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2017.00113/full

https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2020/nr/c9nr10095d#!divAbstract

Wybierz obszar: Mikrobiologia żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.