Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność ekologiczna – przetwórstwo, różnice w składzie i wpływ na zdrowie

Kategoria: Procesy i Technologie

Liczba producentów ekologicznych w Polsce w ostatnich latach zwiększyła się kilkukrotnie przekraczając 20 tysięcy, a wielkość areału wzrosła do ponad pół miliona hektarów, co stanowi niecałe 4% areału użytkowego. Wśród państw Unii Europejskiej daje to miejsce poniżej średniej, która wynosi 7,5% areału.

Przetwórstwo żywności ekologicznej nie różni się znacząco od przetwórstwa żywności nieekologicznej. Podstawowa różnica dotyczy surowców, ograniczona jest liczba dodatków do żywności, ale nie wszystkie są wykluczone. Nie używa się barwników i większości typowych konserwantów, ale można używać azotanów oraz siarczanów do wybranych produktów. Spośród metod stosowanych w przetwórstwie żywności ekologicznej nie wolno używać jedynie napromieniowania.

Z założenia surowce ekologiczne pochodzenia roślinnego powinny być wolne od środków ochrony roślin. Niestety nie wszyscy producenci są uczciwi. Kontrola, której dokonano Unii Europejskiej w latach 2013-2015 pokazała, że 6,5% próbek surowców pochodzenia roślinnego ekologicznych zawierała pozostałości pestycydów przy 44% w przypadku konwencjonalnych produktów, zaś przekroczony poziom mogący już mieć negatywny wpływ na zdrowie dotyczył 0,2% badanych próbek na tle 1,2% w przypadku żywności konwencjonalnej.

Różnice w składzie dotyczące żywności ekologicznej w stosunku do konwencjonalnej nie są znaczne. W metaanalizach bazujących na wielu badaniach wykazano, że surowce roślinne zawierają średnio około 12% więcej metabolitów wtórnych (np. związków polifenolowych) i witamin (np. witaminy C), zwykle zawierają też mniej azotanów (od 15 do 50%).

W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego wykazano, że gdyby przeciętny Europejczyk żywił się wyłącznie mięsem ekologicznym spożywałby od kilku do kilkunastu procent mniej szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i kilkanaście procent więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podobne obserwacje dotyczyły również mleka, choć w tym przypadku bardziej istotne było czy krowy mają dostęp do świeżej paszy, a nie czy gospodarstwo ma charakter stricte ekologiczny.

Na temat wpływu spożywania żywności ekologicznej na zdrowie wciąż brakuje opracowań badawczych odnoszących się do dużych grup populacyjnych. W jednej z prac, która dotyczyła ponad miliona kobiet w Wielkiej Brytanii wykazano, że kobiety, które częściej spożywały żywność ekologiczną charakteryzowało o 21% mniejsze ryzyko wystąpienia chłoniaka nieziarniczego, choć nie stwierdzono istotnego zmniejszenia wystąpienia nowotworów ogółem. W badaniach francuskich przeprowadzonych na ponad 50 tysiącach ochotników udowodniono, że częste spożywanie żywności ekologicznej zmniejsza ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości nawet o kilkadziesiąt procent. W badaniach norweskich obejmujących blisko 30 tysięcy kobiet wykazano, że kobiety, które sięgały po żywność ekologiczną, szczególnie warzywa, w mniejszym stopniu były narażone na zatrucie ciążowe. We wszystkich omówionych wyżej przypadkach badacze wskazują, że prawdopodobną przyczyną korzystnego oddziaływania na zdrowie żywności ekologicznej jest zmniejszone spożycie pozostałości pestycydów.

dr hab. inż. Paweł Glibowski, prof. uczelni

Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii,

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Wybierz temat: Badania żywności Certyfikacja Dieta i zdrowie

Autor: PTTŻ

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.