Wyniki wyszukiwania
-
27.08.2021
Strefa Managera: Znaczenie umowy kontraktowej w produkcji żywności
Produkcja kontraktowa polega na wykonywaniu usług produkcyjnych na zlecenie. Producent kontraktowy wytwarza produkty nie pod swoją, a pod marką klienta, wykorzystując z kolei własną linię produkcyjną, pracowników, doświadczenie i know-how.
-
13.08.2021
Strefa Managera: Wymogi w zakresie ochrony środowiska w produkcji żywności
Produkcja żywności, jako jedna z gałęzi mających największy wpływ na środowisko, w dużym stopniu przyczynia się m.in. do nadmiernego wykorzystania wody, emisji zanieczyszczeń powietrza, wód powierzchniowych i gleb, produkcji odpadów, emisji ścieków czy zmian w krajobrazie oraz wyginięcia poszczególnych gatunków fauny i flory.
-
06.08.2021
Strefa Managera: Oznaczenia geograficzne napojów spirytusowych
W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych.
-
30.07.2021
Strefa Managera: Opóźnienia w pracach legislacyjnych przy wdrożeniu dyrektywy plastikowej
Już ponad 2 lata minęły od uchwalenia przez Komisję Europejską tzw. dyrektywy plastikowej. Przez ten czas państwa członkowskie UE powinny wdrożyć jej postanowienia do prawa krajowego. Polska wciąż tego nie zrobiła. Na jakim etapie są polskie prace legislacyjne? Co przewidują projektowane przepisy? Jakie kary przewidziano dla przedsiębiorców za brak wdrożenia nowych obowiązków?
-
16.07.2021
Strefa Managera: Zasady znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury
Przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z istnienia poszczególnych aktów prawnych. Jedną z kategorii żywności, która podlega takim szczególnym zasadom znakowania są ryby oraz produkty rybołówstwa i akwakultury. W przedmiotowym opracowaniu przedstawione zostaną najistotniejsze aspekty i reguły dotyczące znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury.
-
13.07.2021
Wzmacnianie Autorytetu Managera Jakości – Warsztat Ekspercki - nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Wzmacnianie Autorytetu Managera Jakości " z dnia 29.06.2021 r.
-
09.07.2021
Strefa Managera: Innowacje żywnościowe jako know-how i ich ochrona /cz. III/
Żywnośc jest przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
02.07.2021
e-Forum FoodFakty Piwo bezalkoholowe rynek • surowce • technologie - Nagrania referatów
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Piwo bezalkoholowe rynek • surowce • technologie z dnia 22.06.2021 r.
-
02.07.2021
FoodFakty Safety Week - dzień 5 - nagrania referatów
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 11.06.2021 r.
-
01.07.2021
FoodFakty Safety Week - dzień 4 - nagrania referatów
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 10.06.2021 r.
-
29.06.2021
FoodFakty Safety Week - dzień 3 - nagrania referatów
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 09.06.2021 r.
-
25.06.2021
Strefa Managera: Odpowiedzialność podmiotów w branży spożywczej za zapewnienie bezpieczeństwa żywności i pasz
Zapewnienie bezpieczeństwa pasz i produktów żywnościowych jest ściśle ze sobą powiązane. W celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności konieczne jest bowiem uwzględnienie wszystkich elementów łańcucha jej produkcji, począwszy od zapewnienia wysokiej jakości płodów rolnych, produkcji pasz, hodowli zwierząt, poprzez technologię wytwarzania, aż do dostawy żywności konsumentowi. Docelowo istotne jest dostarczenie konsumentowi bezpiecznej żywności.