Wyniki wyszukiwania
-
22.06.2021
FoodFakty Safety Week - dzień 2 - nagrania referatów
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 08.06.2021 r.
-
21.06.2021
FoodFakty Safety Week - dzień 1 - nagrania referatów
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 07.06.2021 r.
-
15.06.2021
e-Forum FoodFakty Bezpieczne i ekologiczne opakowania do żywności - Nagrania referatów
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Bezpieczne i ekologiczne opakowania do żywności z dnia 27.04.2021 r.
-
11.06.2021
Strefa Managera: Wyłączność danych naukowych dotyczących nowej żywności /cz. II/
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społecznym i ekonomicznym. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
01.06.2021
Strefa Managera: Status prawny owadów jako żywności
Unia Europejska coraz bardziej otwiera swój rynek spożywczy dla owadów. Ponieważ owady nie są typowym elementem diety Europejczyków, ich wprowadzanie na rynek musi być procedowane w ramach regulacji dla tzw. „nowej żywności” (novel food) określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283.
-
25.05.2021
Strefa Managera: Ochrona patentowa żywności /cz. I/
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społeczny i ekonomicznym. Z tego powodu jest ona przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej.
-
14.05.2021
Strefa Managera: Projekt nowej ustawy o przewadze kontraktowej
Postępy prac legislacyjnych dotyczących nowej ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.
-
12.05.2021
Podcast: Systemy certyfikacji żywności - rolnictwo ekologiczne oraz produkty regionalne i tradycyjne
Nowość w Strefie Managera! Podcast dotyczący systemów certyfikacji żywności dostępny dla użytkowników Strefy. Nagranie stanowi wersję audio niniejszego materiału czytanego przez autorkę.
-
10.05.2021
e-Forum FoodFakty Listeria w żywności - Nagrania referatów
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Listeria w żywności z dnia 11.03.2021 r.
-
07.05.2021
Strefa Managera: Zmiany w oznaczaniu i etykietowaniu napojów spirytusowych
Już 25 maja 2021 r. podmioty działające na rynku napojów wysokoprocentowych czekają duże zmiany. W tym dniu bowiem zacznie być stosowane rozporządzenie 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych.
-
05.05.2021
e-Forum FoodFakty Sensoryczna jakość żywności - Nagrania referatów
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Sensoryczna jakość żywności z dnia 15.04.2021 r.
-
30.04.2021
Strefa Managera: Systemy certyfikacji żywności - rolnictwo ekologiczne oraz produkty regionalne i tradycyjne
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.