Raport tygodniowy RASFF (09.12-15.12.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Praca audytora jest nie tylko odpowiedzialnym zawodem, ale także pełnym wyzwań zajęciem, które wymaga wszechstronnych umiejętności, zaangażowania i zdolności analitycznego myślenia. Z perspektywy osoby wykonującej tę profesję można dostrzec zarówno jej złożoność, jak i satysfakcję płynącą z jej wykonywania. Zawód audytora to codzienne obowiązki, wyzwania, ale i zalety związane z wykonywaną pracą.
Komisja Europejska oficjalnie powołała w dn. 5 grudnia Europejską Radę ds. Rolnictwa i Żywności (EBAF), realizując tym samym jedno z zaleceń zawartych w sprawozdaniu końcowym Strategicznego Dialogu na temat Przyszłości Rolnictwa.
Firma Auchan po otrzymaniu informacji od dostawcy, została zobligowana do wycofania produktu Musztarda French’s Classic Yellow 218 g.
WHO prowadzi globalne badania nad skalą chorób przenoszonych przez żywność, które mają dostarczyć aktualnych danych w 2025 roku. Nowe szacunki pomogą określić źródła zakażeń i priorytety w strategiach bezpieczeństwa żywności na całym świecie.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Millano Sp. z o.o. S.K.A. Zakład produkcyjny KDC Pomorzanka w Słupsku, ul. Koszalińska 9, 76-200 Słupsk dobrowolnym wycofaniu kalendarzy adwentowych, o podanych w komunikacie numerach partii, ze względu na nieprawidłowy smak i zapach umieszczonych w nich czekoladek.
Po raz kolejny wydarzenie przyciągnęło szerokie grono profesjonalistów i entuzjastów branży life science, a zwłaszcza innowacji z obszaru zdrowia i jakości życia.
W 2023 r. liczba przypadków listeriozy osiągnęła najwyższy poziom od 2007 r., podczas gdy najczęściej zgłaszanymi przypadkami były nadal kampylobakterioza i salmonelloza wśród odzwierzęcych chorób w UE. Ogólnie rzecz biorąc, odnotowano wzrost liczby przypadków chorób odzwierzęcych u ludzi, ale liczba ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową nieznacznie spadła.
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii śledzia z porem.
W wyniku działań przeprowadzonych przez funkcjonariuszy FSA z National Food Crime Unit (NFCU) pod koniec listopada 2024 r. aresztowano 5 mężczyzn. Ma to związek z odkryciem sprzedaży nielegalnego mięsa.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) opracowało nowe metody laboratoryjne do wykrywania zafałszowań w sześciu powszechnie stosowanych przyprawach i ziołach. Ponadto JRC opracowało dwa nowe certyfikowane materiały referencyjne, które pomogą wykryć substytucję ryb.
Sieć Auchan po otrzymaniu informacji od firmy CENOS, została zobligowana do wycofania partii produktu, w związku ze stwierdzeniem przekroczenia pestycydu o nazwie Fosetyl AI.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Farmina sp. z o.o. dobrowolnym wycofaniu jednej serii suplementu diety pn. Propolis Forte ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
Bezpieczeństwo żywności to kluczowy temat w branży spożywczej. Każdy błąd może skutkować poważnymi konsekwencjami – od utraty zaufania konsumentów po kosztowne wycofania produktów. W tym kontekście nowoczesne maszyny oferowane przez Fenix Systems odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa.
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego i Gospodarczego (ASAE) przeprowadził operację kontrolną w dzielnicach Aveiro i Bragança, która doprowadziła do przejęcia zafałszowanych produktów o wartości 82 500 euro.
Propozycja dotyczy ustanowienia szczegółowych wymogów w odniesieniu do stosowania bisfenolu A i innych niebezpiecznych bisfenoli w produkcji grup materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zakazu ich stosowania
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Policjanci z Bydgoszczy ujawnili nielegalną produkcję mięsa do kebaba. Stwierdzono brak pozwolenia na produkcję, brak oznaczeń weterynaryjnych i odpowiednich badań.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.