Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki wyszukiwania

  • 29.01.2020

    Analiza Przyczynowo-Skutkowa: Gdzie leży prawdziwa przyczyna problemu / niezgodności?

    Opublikowane przez: BSI Group Polska Sp. z o. o.

     W trakcie kursu omawiane są szczegółowo: metodologie oraz znaczenie RCA. Stosowanie RCA jest szczególnie rekomendowane podczas wdrażania i prowadzenia systemów zarządzania, w tym takich jak opisane w standardach BRCGS

    Więcej
  • 06.11.2019

    Witarianizm(ang. Raw food)-czy jedzenie na surowo jest kluczem do zdrowia?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Witarianizm to dieta opartana jedzeniu pokarmów roślinnych, które nie były poddaneżadnej obróbce termicznej, z wyjątkiem podgrzewania do 40°C. Ponadto wykluczyć należy z jadłospisu wysoko przetworzone produkty.

    Więcej
  • 22.10.2019

    BRCGS Packaging Materials Issue 6 Podejście oparte na ocenie ryzyka

    Opublikowane przez: BSI Group Polska Sp. z o. o.

    Poniższe opracowanie rozpoczyna cykl artykułów przedstawiających i analizujących zmiany wprowadzone w opu-blikowanym niedawno (1 sierpnia) wydaniu 6 standardu BRCGS Packaging Materials.

    Więcej
  • 12.08.2019

    Identyfikowalność na rynku globalnym – prawdziwe wyzwanie w branży spożywczej

    Opublikowane przez: BSI Group Polska Sp. z o. o.

    Jednym z podstawowych elementów zarządzania bezpieczeństwem żywności jest wdrożenie systemu pozwalającego na identyfikowanie materiałów w łańcuchu, zarówno w zakładzie produkcyjnym od wejścia materiałów do wyjścia wyrobu gotowego oraz w łańcuchu dostaw spożywczych.

    Dlaczego zapewnienie identyfikowalności stało się aż tak istotne w branży spożywczej? Wnioski wynikające z poniższej analizy stanowić mogą odpowiedz na to pytanie.

    Więcej
  • 22.05.2019

    Zmotoryzowane pigułki kluczem do suplementacji jelitowej

    Opublikowane przez: Międzywydziałowe Koło Naukowe Nanobiotechnologii

    Jelita kojarzą się głownie z trawieniem i wchłanianiem wartościowych substancji z pożywienia. Poza tym pełnią również bardzo ważną rolę w budowaniu odporności naszego ciała. Błona śluzowa w układzie pokarmowym jest narażona na ciągły kontakt z patogenami, które przenikają do wnętrza organizmu wraz ze spożytą żywnością. Działanie obronne jest możliwe dzięki tkance limfatycznej w obrębie jelit, która jest częścią układu odpornościowego organizmu.

    Więcej
  • 16.05.2019

    Kuchnia molekularna, czyli perły technologii na talerzu

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Całkowite przeciwieństwo kuchni tradycyjnej coraz częściej wdziera się do restauracji jako sposób na przyciągnięcie klientów czymś nowym i zaskakującym. Mowa tu o kuchni molekularnej, której dzieła mają na celu ukazanie odmiennej tekstury i formy potraw, ale i wytworzenie nietypowych, zintensyfikowanych doznań smakowych i zapachowych, często kontrastowych.

    Więcej
  • 09.05.2019

    Konopie siewne w prewencji nadciśnienia

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Prawidłowe ciśnienie krwi dorosłego człowieka definiuje się jako skurczowe ciśnienie krwi 120 mm Hg i rozkurczowe ciśnienie krwi 80 mm Hg. Z kolei nadciśnienie jest definiowane jako skurczowe ciśnienie krwi równe lub powyżej 140 mm Hg i / lub rozkurczowej krwi ciśnienie równe lub powyżej 90 mm Hg...

    Więcej
  • 29.03.2019

    Niezwykłe hodowle niezwykłego owocu - intrygujące modyfikacje pomidora

    Opublikowane przez: STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE ORGCHEM

    Pomidor od wieków jest jednym z najchętniej konsumowanych oraz przetwarzanych przez przemysł warzyw. Jednym z głównych związków bioaktywnych występujących w pomidorach jest likopen, który oprócz nadawania barwy odznacza się m.in. właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwnowotworowymi i przeciwzakrzepowymi. Postępy w nauce oraz rosnące potrzeby rynku zmuszają przedsiębiorców oraz naukowców do poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań. Niekiedy bardzo zaskakujących.

    Więcej
  • 19.03.2019

    Co Escherichia coli ma wspólnego z diabetykami?

    Opublikowane przez: Międzywydziałowe Koło Naukowe Nanobiotechnologii

    Escherichia coli to Gram- ujemna bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Nazywana jest pałeczką okrężnicy, ze względu na kształt komórek obserwowanych pod mikroskopem oraz naturalne miejsce występowania. Ponad 40 lat temu naukowcy znaleźli zastosowanie tej bakterii w inżynierii genetycznej- służy jako narzędzie do produkcji ludzkiej insuliny.

    Więcej
  • 11.03.2019

    Międzynarodowa Konferencja Naukowa Żywienie bez Granic

    Opublikowane przez: SKN Żywienia Klinicznego

    SKN Żywienia Klinicznego WUM oraz SKN Dietetyków WUM mają zaszczyt zaprosić wszystkich studentów, pracowników ochrony zdrowia oraz osoby zainteresowane tematyką żywienia zarówno w zdrowiu jak i chorobie naMiędzynarodową Konferencję Naukową Żywienie bez Granic objętą honorowym patronatem JM Rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia.

    Więcej
  • 05.03.2019

    Napoje energetyzujące - odpowiednie dla wszystkich?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Żywieniowców SGGW

    W ostatnich 5 latach Litwa i Łotwa wprowadziły zakaz sprzedaży napojów energetyzujących dla osób poniżej 18 lat. Wraz z rozpoczęciem 2018 roku napływały kolejne wiadomości ze świata dotyczące ograniczeń w sprzedaży napojów energetyzujących. Zakazem zostały objęte produkty zawierające w swoim składzie powyżej 150 mg kofeiny w 1 litrze napoju dla dzieci poniżej 16 roku życia.

    Więcej
  • 26.02.2019

    PRACODAWCA MARZEŃ! X EDYCJA TARGÓW PRACY SGGW

    Opublikowane przez: IAAS Poland

    "Pracodawca Marzeń Edycja X" jest kontynuacją organizowanych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego od 2010 roku Targów Pracy, na których studenci mają okazję do zapoznania się z wiodącymi pracodawcami na rynku, procesami rekrutacji oraz ścieżką ich przyszłej kariery zawodowej.

    Więcej
  • 19.02.2019

    Złe geny to nie wyrok

    Opublikowane przez: SKN Medycyny Stylu Życia WUM

    Słyszeliście kiedyś stwierdzenia „mam złe geny, i tak będę gruba”, „mama otyła, babcia otyła, to i mnie to spotkało”? A może zdarzyło Wam się złapać na takiej wymówce samych siebie? Czy predyspozycje genetyczne wygrywają z naszymi codziennymi wyborami? 

    Więcej
  • 12.02.2019

    Jak słodziki wpływają na mikrobiotę?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Niskokaloryczne substancje słodzące coraz częściej spotykane są w wielu produktach, a ich spożycie i produkcja co roku wzrasta. Dane wskazują na to, że sama konsumpcja napojów zawierających słodziki wzrosła z 21,1% w latach 2003-2004 do 24,9% w 2009-2010 i trend ten się utrzymuje, badania NHANES wskazują, że około 25% dzieci i ponad 41% dorosłych deklaruje spożycie niskokalorycznych substancji słodzących.

    Więcej
  • 08.02.2019

    Instytut Chemii, Nauk o Zdrowiu i Żywności od semestru letniego roku akademickiego 2018/2019 uruchamia studia podyplomowe na kierunku Bezpieczeństwo i Jakość Żywności

    Opublikowane przez: Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie

    Studia podyplomowe na kierunku BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI prowadzone będą na Wydziale Matematyczno-Przyrodniczym Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie. Są one skierowane do osób, które posiadają wyższe wykształcenie i są zatrudnione w jednostkach związanych z produkcją, dystrybucją i kontrolą żywności oraz dla osób z wyższym wykształceniem kierunkowym, które chcą podnieść swoje kompetencje...

    Więcej
  • 28.01.2019

    Dostosowanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności do zmian w prawie żywnościowym

    Opublikowane przez: BSI Group Polska Sp. z o. o.

    Które zmiany w prawie żywnościowym w 2018 r. nie mogą zostać pominięte? Które procesy systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności powinny być przejrzane i ewentualnie zmodyfikowane? Jednym z podstawowych założeń systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności jest spełnienie wymagań klientów oraz mających zastosowanie wymagań prawnych....

    Więcej
  • 21.01.2019

    Nutraceutyki - moda czy potrzeba

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    Rynek nutraceutyków rozwija się bardzo dynamicznie. Obecnie segment żywności funkcjonalnej i nutraceutyków należy do najdynamiczniej rozwijających się działów przemysłu spożywczego. Roczną wielkość sprzedaży liczy się już nie w milionach, lecz w miliardach dolarów.

    Więcej
  • 10.12.2018

    Nowe doniesienia dotyczące szkodliwości alkoholu

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Spożycie alkoholu jest bezsprzecznie jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko śmierci i wielu chorób, ale wciąż potrzebujemy badań, które mogłyby dokładnie określić to ryzyko. Szczególnie, jeśli chodzi o umiarkowane czy bardzo niskie spożycie, ponieważ w przeszłości pojawiały się kontrowersyjne doniesienia mówiące, że takie dawki alkoholu mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie.

    Więcej
  • 27.11.2018

    10. Kongres Świata Przemysłu Farmaceutycznego - podsumowanie

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    W dniach 13-15 listopada odbyła się jubileuszowa, dziesiąta edycja Kongresu Świata Przemysłu Farmaceutycznego. Już po raz drugi Krajowa Rada Suplementów i Odżywek objęła swoim patronatem to wydarzenie.

    Więcej
  • 01.10.2018

    Dzień w Ipsos dla studentów i absolwentów

    Opublikowane przez: Ipsos

    Firma IPSOS zaprasza studentów oraz absolwentów do udziału w wydarzeniu „Pociąg do badań”, podczas którego będą oni mogli zobaczyć jak wygląda praca w agencji badawczej.

    Więcej
  • 04.06.2018

    Właściwości prozdrowotne zielonej herbaty

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Każdy z nas nieraz słyszał o właściwościach prozdrowotnych zielonej herbaty, ale czy tak naprawdę warto ją pić i czy jej spożycie może przynieść odczuwalne dla nas korzyści? W zależności od procesu technologicznego otrzymuje się trzy główne rodzaje herbat...

    Więcej
  • 29.05.2018

    Złoty Ryż niewykorzystaną szansą na walkę z niedoborem witaminy A?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Biotechnologów KNBiotech

    Złoty Ryż to odmiana ryżu siewnego wzbogacona o β-karoten. Mimo jego korzystynych właściwości prozdrowotnych, nie jest uprawiany na szeroką skalę. Co wstrzymuje świat przed jego uprawą?

    Więcej
  • 25.05.2018

    Pseudozboża – czyli stary „superfood”?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Od wielu lat zboża stanowiły podstawę diety człowieka i do dziś niewiele się zmieniło. Jedne odchodzą w niepamięć, inne znów wracają po wielu latach na nasze stoły. Zboża są roślinami uprawnymi należącymi do rodziny traw. Wykorzystywane są do produkcji mąki, płatków, otrąb, a co za tym idzie ciast, pieczywa, czy makaronów...

    Więcej
  • 25.05.2018

    Patronat KRSiO nad Vitafoods Europe 2018

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    W dniach 15-17 maja w Genewie odbyły się największe międzynarodowe targi poświęcone branży suplementów diety - Vitafoods Europe 2018. W tym roku Krajowa Rada Suplementów i Odżywek objęła patronatem to globalne wydarzenie.

    Więcej
  • 21.05.2018

    Błonnik pokarmowy - zalety i zalecenia

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Zapewne wiele razy słyszeliście o zaletach diety bogatej w błonnik pokarmowy oraz ze stwierdzeniem, że im więcej błonnika w naszej diecie tym lepiej. A czy wiecie dlaczego tak jest? Na początku...

    Więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.