Międzynarodowego Seminarium otwarte dla każdego
IAAS Poland srdecznie zaprasza na serię wykładów otwartych, które odbędą się podczas Międzynarodowego Seminarium pt. "The Sustainable Development".
IAAS Poland srdecznie zaprasza na serię wykładów otwartych, które odbędą się podczas Międzynarodowego Seminarium pt. "The Sustainable Development".
Kreatyna (inaczej kwas β-metyloguanidynooctowy) jest to związek organiczny odkryty w 1832 r. przez Michela Eugène’a Chevreula przy badaniach nad mięśniami. Pod wpływem kinazy kreatynowej ulega fosforylacji tworząc fosfokreatynę – wysokoenergetyczny związek wykorzystywany do magazynowania i uwalniania energii niezbędnej do wielu reakcji chemicznych...
Kwas fitynowy ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Wiele osób unika spożywania produktów zawierających ten związek lub poddaje je przed spożyciem obróbce kulinarnej w celu redukcji lub ograniczenia jego ilości. Czy takie działanie jest słuszne?
Już w I w n.e. Dioskurides pisał, iż: „zjedzony czosnek wypędza tasiemca i pędzi mocz”. Bogata historia tej rośliny uprawnej sięga tysiące lat wstecz. Jego łacińska nazwa pochodzi od słowa all- co znaczy piekący...
W dniach 10-12 kwietnia w Warszawie odbyła się V już edycja targów WorldFood Warsaw. W czasie wydarzenia swoją premierę miał sektor NutraFood, skupiający firmy i przedstawicieli branży suplementów diety.
Idealny napój sportowy dzięki zawartości zarówno węglowodanów, jak i tzw. elektrolitów? Najlepsza alternatywa dla "izotoników"? Woda kokosowa bije rekordy popularności na portalach lifestyle'owych i w magazynach promujących zdrowy styl życia. Czy słusznie?
Nadchodzi czas długiego weekendu majowego. Pierwsze, co nasuwa się nam na myśl, to grill ze znajomymi. Tylko czy potrawy prosto z grilla dla nas – konsumentów są zdrowe?
Gluten jest kompleksem białek magazynowanych w zarodku ziaren zbóż. Ze względu na swoje właściwości jest on wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten...
Już 6 maja organizacja studencka IAAS Poland powita na terenie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie młodzież z całego świata, aby wspólnie poruszyć tematy istotne dla dobra naszej planety i otoczenia. Będzie to miało miejsce podczas seminarium pod hasłem „Zrównoważony Rozwój”.
Obecnie producenci żywności oferują współczesnemu konsumentowi szeroki asortyment produktów żywnościowych. Konsumenci mają wybór - jakich produkty potrzebują oraz w jakich ilościach. W ostatnich latach zaobserwowano, iż coraz więcej żywności jest wyrzucana przez konsumentów "do kosza". Dlatego jednym z kluczowych problemów XXI wieku dla przemysłu spożywczego jest marnotrawstwo żywności...