Procesy i Technologie
-
18.11.2022
FDA daje „zielone światło” dla mięsa hodowanego komórkowo w USA
FDA uznała kurczaka hodowanego w laboratoriach firmy UPSIDE Foods za bezpieczny, co zbliża go do komercjalizacji w Stanach Zjednoczonych.
-
09.11.2022
Smithfield Murray postawił na X-Ray Ishida. Rozwiązanie podsunęła mu konkurencja
Aby utrzymać najwyższe standardy jakości żywności, Smithfield Murray zdecydował się na zainstalowanie dwóch systemów rentgenowskich Ishida IX-G2 przeznaczonych dla drobiu, by skutecznie wykrywać i usuwać kości i chrząstki ze swoich produktów. Ze względu na brak przestrzeni w zakładzie, firma długo nie mogła znaleźć odpowiedniego rozwiązania – do czasu, gdy odwiedziła zakład konkurenta.
-
07.11.2022
Bezpieczna żywność w niepewnych czasach
Rosnące ceny, kruche łańcuchy dostaw, niespokojni klienci: przemysł spożywczy stoi przed największymi wyzwaniami od lat. Testo wspiera precyzyjną technologią pomiarową i specjalistyczną wiedzą, aby zabezpieczyć łańcuch chłodniczy, a tym samym zapewnić bezpieczeństwo żywności.
-
18.10.2022
Przyszłość należy do białka roślinnego
Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.
-
18.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Innowacje w żywności - produkty, technologie, procesy - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Innowacje w żywności - produkty, technologie, procesy - nagranie z dnia 11.10.2022 r.
-
10.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie z dnia 04.10.2022 r.
-
07.10.2022
Czy kucharzy zastąpią roboty?
Odczuwanie smaku w przypadku człowieka jest złożonym procesem, który ukształtowały miliony lat ewolucji. Wygląd, zapach, tekstura i temperatura pożywienia determinuje sposób, w jaki postrzegamy jego smak.
-
04.10.2022
Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach
Niemal dwie trzecie pracowników przyznaje, że zdarza im się odczuwać głód w pracy, a 64 proc. zgadza się ze stwierdzeniem, że głodni stają się mniej efektywni. Raport "Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030" przeprowadzone odpowiada na najważniejsze pytania dotyczące teraźniejszości i przyszłości polskich fabryk w kontekście żywienia zatrudnionych.
-
30.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2 - nagranie z dnia 22.09.2022 r.
-
29.09.2022
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1. - nagranie
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1 - nagranie z dnia 21.09.2022 r.
-
29.09.2022
Dokładne planowanie, mniej pośpiechu
Systemy do planowania produkcji oznaczają większą elastyczność procesów i niższe koszty. Przy czym najlepiej jest, gdy są one bezpośrednio zintegrowane z oprogramowaniem ERP.
-
15.09.2022
Alternatywne mleko od mikrobów – czy nowy trend zmieni przemysł spożywczy?
Technologia, która zasadniczo zamienia drobnoustroje w fabryki, ma potencjał, by zmienić cały przemysł spożywczy, umożliwiając produkcję nie tylko białek mleka, ale także białek mięsa, tłuszczów zwierzęcych oraz czynników wzrostu stosowanych w mięsie hodowlanym.
-
31.08.2022
Jak obniżyć koszty magazynowe?
Niższe koszty magazynowe znajdują się wysoko na liście życzeń prawie wszystkich handlowców i producentów żywności. Wielu z nich ponosi w tym obszarze wysokie koszty. Dlaczego tak jest? Niektóre magazyny są nieprzejrzyste, inne przestarzałe technologicznie, a w większości przypadków są one po prostu przepełnione. Co więc należy zrobić, aby uniknąć niepotrzebnych wydatków?
-
29.08.2022
Ważenie i pakowanie surowych warzyw: firma André Laurent wybrała rozwiązanie Ishidy
Naważarka wielogłowicowa Ishidy, zaprojektowana została do szybkiego, dokładnego i wydajnego przetwarzania świeżych, lepkich produktów. André Laurent - francuski producent specjalizujący się w ekologicznych wyrobach z kapusty i kapusty kiszonej, dzięki zainstalowaniu tego rozwiązania mógł dziesięciokrotnie zmniejszyć straty nadważeniowych oraz znaczne ograniczyć liczbę operatorów.
-
08.08.2022
Jak w zrównoważony sposób osiągnąć i chronić klarowność piwa?
Usuwanie zmętnienia po procesie fermentacji i dojrzewania to pierwszy krok do uzyskania klarownego i stabilnego piwa. Mimo osiągnięcia początkowej klarowności, może ona nie być trwała. Mętnienie piwa i związane z tym reakcje chemiczne to skomplikowany proces. System CBS firmy Pall reprezentuje zrównoważoną i opłacalną technologię stabilizacji z użyciem PVPP. System oferuje prostą i precyzyjną stabilizację przy jednoczesnym obniżeniu kosztów.
-
03.08.2022
Good Food chce podbić rynek zdrowymi przekąskami. Produkt powstał dzięki nowej linii ważąco-pakującej od Ishidy
Pikantne przekąski, które są smaczne, pożywne, nie zawierają glutenu i mają obniżoną zawartość soli? Miniwafle Corn A’petit od Good Food Products idealnie wpisują się w potrzeby klientów, którzy stawiają na zdrowsze zamienniki popularnych chipsów. Najnowszy produkt największego polskiego producenta wafli ryżowych i kukurydzianych powstał dzięki nowej linii od Ishidy, składającej się z naważarki, maszyny pakującej i wagi kontrolnej.
-
18.07.2022
Mięso z laboratorium i imitacja mięsa – czy nadchodzi nowa rewolucja żywieniowa?
Pierwszy burger w szalce Petriego kosztował 250 000 euro. Przełomowy moment nastąpił w 2013 roku, kiedy to holenderski profesor Mark Post zaprezentował burgera prosto z laboratorium.
-
14.07.2022
Case study: My Food Bag, z pomocą Infor, sprawnie realizuje masowe dostawy posiłków
My Food Bag to czołowy dostawca przepisów i posiłków w Nowej Zelandii, pomagający znaleźć odpowiedź na odwieczne pytanie „co dziś na obiad?”. Założona przez grupę przedsiębiorców i zwyciężczynię programu MasterChef New Zealand Nadię Lim firma wyznaje filozofię „nude food”, zgodnie z którą składniki pozyskuje się lokalnie. Wszystkie są naturalne i bez konserwantów, aby pomóc Nowozelandczykom wieść zdrowsze, szczęśliwsze życie.
-
12.07.2022
Przetestuj maszyny na hali pokazowej Fenix Systems
Blisko Warszawy znajduje się hala pokazowa firmy Fenix Systems o powierzchni ponad 1000m2, w której można przeprowadzić testy na maszynach do pakowania i kontroli jakości, sprawdzić czy produkt został dokładnie naważony, czy nie zawiera ciał obcych takich jak metal, szkło, kamyki itp., a także można zobaczyć kompleksowe rozwiązania z zakresu automatyzacji i robotyzacji procesów pakowania.
-
07.07.2022
Wszystko o nowościach i trendach w branży napojów 2022 – branża spotka się w Monachium na drinktec
Zdrowe składniki są dobre dla dobrego samopoczucia i dla środowiska – tak można opisać nastrój wśród konsumentów w branży spożywczej. Częściowo z powodu pandemii konsumenci coraz częściej poszukują zdrowych produktów i zmieniają swoje nawyki na rzecz produktów „wolnych od” oraz o „czystej etykiecie”. Te zmiany w oczekiwaniach konsumentów dostrzega także branża napojów i płynnej żywności, która w dniach 12-16 września spotka się na wiodących, światowych targach drinktec w Monachium.
-
04.07.2022
Neutralność węglowa: utopia czy nowa zielona fala? – raport FAO
Nowy raport FAO/EBRD pokazuje ścieżki dekarbonizacji systemów rolno-spożywczych.
Nasi partnerzy