Procesy i Technologie
-
27.04.2023
Ishida optymalizuje proces pakowania: Francep zyskał 20% wydajności
Indywidualnie dobrane rozwiązania niemal zawsze przekładają się na realne korzyści. W przypadku Francep, specjalistyczna naważarka pozwoliła zwiększyć wydajność produkcji o 20%.
-
20.04.2023
Nowa maszyna pakująca od Ishidy – zaprojektowana, by sprostać nowym wyzwaniom rynku
Ishida Europe wprowadza na rynek nową maszynę do formowania, napełniania i zgrzewania opakowań w układzie pionowym (VFFS. INSPIRA Boxmotion, dzięki 30% wzrostowi prędkości w porównaniu z poprzednimi modelami, stanowi ona efektywne rozwiązanie dla producentów żywności, którzy chcą obniżyć koszty.
-
03.04.2023
Aspekty bezpieczeństwa żywności opartej na komórkach – seminarium online FAO/WHO
WHO zaprasza na seminarium online, które odbedzie się 5 kwietnia. Gdzie opublikuje przełomowe opracowanie zatytułowane „Aspekty bezpieczeństwa żywności w żywności opartej na komórkach”.
-
30.03.2023
Seminarium naukowe EFSA - „Żywność i składniki żywności pochodzące z kultur komórkowych”
W dn. 11-12 maja w Brukseli oraz online odbędzie się seminarium naukowe. Eksperci omówią bieżące trendy i badania oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA dot. miesa komórkowego. Rejestracja trwa do 30 marca!
-
28.03.2023
Japonia inwestuje w przemysł mięsa hodowanego komórkowo, by wzmocnić zrównoważone dostawy żywności
Wsparcie rządu Japonii podkreśla tendencję, w której kraje o niskiej suwerenności żywnościowej wykazują szczególne zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi jako sposobem na zwiększenie ich samodzielności.
-
24.03.2023
Przegląd nowych biotechnologii stosowanych w odniesieniu do mikroorganizmów
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o wydanie opinii zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 w sprawie nowych osiągnięć w dziedzinie biotechnologii stosowanych w odniesieniu do mikroorganizmów.
-
23.03.2023
Wszystko gotowe do bardziej zróżnicowanego panierowania z wyższą wydajnością
Nowa linia do panierowania 1000 mm firmy Marel umożliwia elastyczne konfiguracje
-
14.03.2023
Innowacyjne techniki w dziedzinie badań sensorycznych - SGGW odpowiedzi na pytania
Odpowiedzi na pytania dotyczące prezentacji dr hab. Elizy Kostyry, prof. SGGW oraz dr inż. Anny Piotrowskiej, wygłoszonej w trakcie 1. dnia eFORUM Postęp w analityce żywności - Sensoryka w dn. 8 marca 2023.
-
08.03.2023
Kontrola barwy żywności – od surowca do produktu końcowego
Barwa stanowi ważny czynnik podczas podejmowania decyzji. Tego typu wybory podejmujemy każdego dnia spożywając posiłek czy wykonując zakupy. Dlatego możliwość komunikacji liczbowej koloru zamiast opisu słownego jest istotna w precyzyjnym informowaniu o prawidłowym wrażeniu wzrokowym. Jak Konica Minolta Sensing pomaga w aspektach kontroli żywności?
-
02.03.2023
Ukazał się raport o stanie globalnej zdolności fermentacji mikrobiologicznej
W raporcie zawarto szczegółowe informacje na temat rodzajów obiektów według położenia geograficznego, rozmiarów bioreaktorów, wiedzy o produktach i nie tylko.
-
27.02.2023
Pełna wiedza o cyklu produkcyjnym - system FDCS
Firma Fenix Systems opracowała swój autorski program FDCS (Fenix Data Collection System), który dostarcza pełną wiedzę o cyklu produkcyjnym, informację o każdej paczce oraz przestojach na linii produkcyjnej, a dostęp do danych z produkcji możliwy jest z każdego miejsca na świecie.
-
21.02.2023
Wirtualna fabryka mięsa i wędlin
Poznaj procesy najlepszych praktyk w branży mięsnej oraz uzyskaj odpowiedź na pytanie o to jak pracują branżowi liderzy.
-
16.01.2023
Nowe, inteligentne opakowanie - torebka doypak z rzepem
Po raz kolejny, w hali pokazowej Fenix Systems można zobaczyć innowacyjną maszynę firmy Volpak do pakowania produktów w torebki typu doypak z rzepem.
-
02.01.2023
Usuwanie dwutlenku węgla - propozycja Komisji Europejskiej
Komisja zaproponowała ogólnounijne dobrowolne ramy w celu wiarygodnego certyfikowania wysokiej jakości usuwania dwutlenku węgla
-
29.12.2022
Filtracja w aplikacjach z użyciem pary
Mimo iż para jest sterylnym medium, jej wysoka temperatura zabija żywe mikroorganizmy, a jej wytwarzanie powinno odbywać się zgodnie z wymogami dla żywności, to istnieją jednak inne aspekty jakości pary, które mogą mieć szkodliwy wpływ na jakość żywności i wydajność produkcji.
-
08.12.2022
Powstanie pierwsza w Polsce biogazownia produkująca biometan
W Brodach Poznańskich w Wielkopolsce powstanie pierwsza w Polsce biogazownia wytwarzająca biometan, która nie będzie emitować uciążliwych zapachów.
-
21.11.2022
Zakłady Mięsne Skiba S.A. - organiczny wzrost z systemem ERP
Zakłady Mięsne Skiba S.A. powstały w 1991 roku. Przedsiębiorstwo jest jedną z największych firm rodzinnych w Polsce, która specjalizuje się w produkcji wieprzowiny i wyrobów gotowych. Nowoczesne technologie, wyspecjalizowana kadra, wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa żywności, a także odpowiedzialność za środowisko naturalne oraz działalność na rzecz lokalnej społeczności trwale wpisują się w strategię zrównoważonego rozwoju, która w rezultacie pozwala na realizację ambitnych wyzwań.
-
18.11.2022
FDA daje „zielone światło” dla mięsa hodowanego komórkowo w USA
FDA uznała kurczaka hodowanego w laboratoriach firmy UPSIDE Foods za bezpieczny, co zbliża go do komercjalizacji w Stanach Zjednoczonych.
-
09.11.2022
Smithfield Murray postawił na X-Ray Ishida. Rozwiązanie podsunęła mu konkurencja
Aby utrzymać najwyższe standardy jakości żywności, Smithfield Murray zdecydował się na zainstalowanie dwóch systemów rentgenowskich Ishida IX-G2 przeznaczonych dla drobiu, by skutecznie wykrywać i usuwać kości i chrząstki ze swoich produktów. Ze względu na brak przestrzeni w zakładzie, firma długo nie mogła znaleźć odpowiedniego rozwiązania – do czasu, gdy odwiedziła zakład konkurenta.
-
07.11.2022
Bezpieczna żywność w niepewnych czasach
Rosnące ceny, kruche łańcuchy dostaw, niespokojni klienci: przemysł spożywczy stoi przed największymi wyzwaniami od lat. Testo wspiera precyzyjną technologią pomiarową i specjalistyczną wiedzą, aby zabezpieczyć łańcuch chłodniczy, a tym samym zapewnić bezpieczeństwo żywności.
-
18.10.2022
Przyszłość należy do białka roślinnego
Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.
Nasi partnerzy