Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.
Struktura RASFF zbudowana jest na zasadzie sieci. Każdy kraj uczestniczący w systemie ma na swoim terenie krajowy punkt kontaktowy mający łączność z centralnym punktem kontaktowym (punkty kontroli na zewnętrznych granicach Unii Europejskiej także są połączone z systemem szybkiego ostrzegania). Każdy punkt ma własną skrzynkę poczty e-mail. Na ten adres przesyłane są informacje rozpowszechniane w systemie.
Podsumowanie III kwartału 2019
W trzecim kwartale roku 2019 do systemu zgłoszonych zostało 967 produktów. Spośród wszystkich zgłoszeń 814 dotyczyło żywności, 102 pasz dla zwierząt, natomiast 51 materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Podczas oceny ryzyka 596 produktów otrzymało status „poważne”, a 229 „nie groźny”. W przypadku 142 produktów nie określono ryzyka.
Spis treści:
Zobacz również:
Przegląd systemu RASFF - I kwartał 2018,
Przegląd systemu RASFF - II kwartał 2018,
Przegląd systemu RASFF - III kwartał 2018,
Przegląd systemu RASFF - IV kwartał 2018,
Przegląd systemu RASFF - I kwartał 2019
Przegląd systemu RASFF - II kwartał 2019
Słowa kluczowe: RASFF, niebezpieczne produkty, zagrożenie, produkty zgłoszone, bezpieczeństwo żywności
UWAGA - GWARANCJA FOODFAKTY
Foodfakty nie pobierają i nie będą pobierać żadnych opłat za pobranie materiałów ogólnie dostępnych dla czytelników na portalu oraz za rejestrację konta czytelnika. Jeśli materiały są możliwe do pobrania przez zalogowanego czytelnika lub poprzez kwestionariusz to na pewno nie łaczą się z tym żadne opłaty ani przyszłe zobowiązania. Jeśli materiały są odpłatne, to są jednoznacznie oznaczone oraz podana jest cena, a udostępnienie materiału następuje wyłacznie po wcześniejszej zapłacie, kóra jest potwierdzeniem zlecenia.
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 04.12.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto