Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europa
Łącznie w systemie RASFF zgłoszono 65 produktów. Głównym powodem zgłoszeń były organizmy patogenne – 20 przypadków. Odnotowano również zgłoszenia produktów w kategorii zagrożenia:
• metale ciężkie (9)
• zanieczyszczenia mikrobiologiczne (inne) (8)
• mykotoksyny (6)
Najczęściej zgłaszaną kategorią produktów były surowce paszowe (10), następnie orzechy i produkty pochodne, nasiona (8), owoce i warzywa (7), mięso drobiowe i produkty pochodne (6), małże i produkty pochodne (5).
Polska
W systemie RASFF odnotowano łącznie 7 przypadków produktów związanych z rynkiem polskim (kraj pochodzenia, kraj zgłaszający bądź możliwe występowanie) – pełna lista produktów na kolejnej stronie. Główną przyczyną zgłoszeń były zanieczyszczenia mikrobiologiczne inne – zanieczyszczenie pleśnią (3) W analizowanym tygodniu najczęściej zgłaszano surowce paszowe (3)
Pełne informacje w raporcie - ZAPRASZAMY do pobrania darmowego raportu
System RASFF
(Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.
Raport tygodnia (30.09-06.10.2019)
Raport przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.
Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2019
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2019
Zmieniamy się dla Państwa !!!
Dla Państwa wygody i bezpieczeństwa wprowadzamy nowy sposób korzystania i pobierania materiałów z e-biblioteki, poprzez darmowe konta czytelnika. Wiecej szczegółow pod poniższym linkiem
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto