Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport tygodniowy RASFF - 30.09-06.10.2019

Raport tygodniowy RASFF - 30.09-06.10.2019

Europa

Łącznie w systemie RASFF zgłoszono 65 produktów. Głównym powodem zgłoszeń były organizmy patogenne – 20 przypadków. Odnotowano również zgłoszenia produktów w kategorii zagrożenia:

• metale ciężkie (9)
• zanieczyszczenia mikrobiologiczne (inne) (8)
• mykotoksyny (6)

Najczęściej zgłaszaną kategorią produktów były surowce paszowe (10), następnie orzechy i produkty pochodne, nasiona (8), owoce i warzywa (7), mięso drobiowe i produkty pochodne (6), małże i produkty pochodne (5).

Polska

W systemie RASFF odnotowano łącznie 7 przypadków produktów związanych z rynkiem polskim (kraj pochodzenia, kraj zgłaszający bądź możliwe występowanie) – pełna lista produktów na kolejnej stronie. Główną przyczyną zgłoszeń były zanieczyszczenia mikrobiologiczne inne – zanieczyszczenie pleśnią (3) W analizowanym tygodniu najczęściej zgłaszano surowce paszowe (3)

Pełne informacje w raporcie - ZAPRASZAMY do pobrania darmowego raportu

System RASFF

(Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Raport  tygodnia (30.09-06.10.2019) 

Raport przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2019

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2019

 

Zmieniamy się dla Państwa !!! 

Dla Państwa wygody i bezpieczeństwa wprowadzamy nowy sposób korzystania i pobierania materiałów z e-biblioteki, poprzez darmowe konta czytelnika. Wiecej szczegółow pod poniższym linkiem

BUDUJEMY SPOŁECZNOŚĆ FOODFAKTY - KONTA UŻYTKOWNIKÓW - WSPÓLNIE BUDUJEMY KULTURĘ BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

 

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.