Wyniki wyszukiwania
-
20.04.2021
Nadchodzące zmiany w przepisach dotyczących znakowania. Jak i kiedy przygotować firmę?
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Izabela Tańska - IGI Food Consulting.
-
16.04.2021
Strefa Managera: Wymogi prawne dla biodegradowalnych opakowań
Opakowania biodegradowalne, czyli ulegające rozkładowi ze złożonych związków organicznych na proste nieorganiczne, są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym. Co więcej trend ich wykorzystywania doskonale wpisuje się w nową unijną strategię Zielonego Ładu i dążenia do ograniczania powstawania odpadów opakowaniowych, które zalegają w środowisku po użyciu opakowań.
-
14.04.2021
Suplementy diety i kosmetyki z surowcami konopnymi, w tym CBD
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Magdalena Wawrzyniak - kancelaria prawna Food & PharmaLegal.
-
13.04.2021
Wprowadzenie do obrotu nowej żywności
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Ewa Kuczyńska - kancelaria prawna GFP Legal
-
07.04.2021
Strefa Managera: Rola uchwał poszczególnych organów urzędowej kontroli w produkcji żywności
Czy wytyczne i instrukcje Głównego Lekarza Weterynarii albo uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety, a także inne dokumenty pomocnicze organów eksperckich, mają moc wiążącą? Jeśli tak, to w jakim zakresie? Czy organy nadzorujące rynek produktów spożywczych mogą opierać swoje rozstrzygnięcia na takich dokumentach?
-
30.03.2021
Strefa Managera: Jakie zmiany czekają polskich przedsiębiorców w obliczu Brexit?
Wraz z 1 stycznia 2021 roku zakończył się okres przejściowy i co za tym idzie, cały import z Wielkiej Brytanii do UE podlega formalnościom celnym i musi być zgodny z przepisami strony importującej. W związku z tym kraje unijne, które do tej pory prowadziły stałą wymianę towarów z Wielką Brytanią, w tym Polska, muszą przygotować się na zmiany.
-
25.03.2021
e-Forum Prawa Żywnościowego FoodFakty Q1 - Nagrania referatów
Nagrania referatów z pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy – Q1 2021
-
25.03.2021
Ogólny przegląd zmian w prawie żywnościowym za okres grudzień/styczeń/luty
Referat z pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy – Q1 2021: Ogólny przegląd zmian w prawie żywnościowym za okres grudzień/styczeń/luty
-
12.03.2021
Strefa Managera: Deklaracja „Bez dodatków konserwantów”
Rozwijający się coraz bardziej trend związany ze zdrową, jak najmniej przetworzoną żywnością nakłada na producentów pewną presję w tworzeniu udoskonaleń swoich receptur. Konsumenci bowiem coraz częściej sięgają po produkty „naturalne”, takie które nie zawierają w swoim składzie dodatków do żywności.
-
04.03.2021
Strefa Managera: Świadectwo wolnej sprzedaży suplementu diety
Branża suplementów diety to stabilnie rozwijający się rynek. Co istotne, nie tylko wewnątrzwspólnotowa dostawa w Unii Europejskiej, ale także eksport produktów do krajów trzecich staje się coraz ważniejszym elementem portfolio sprzedażowego polskich producentów. W wielu krajach pozaeuropejskich, w celu nawiązania relacji biznesowej, wymagane jest przedstawienie tzw. „świadectwa wolnej sprzedaży” (ang. Free Sale Certificate - FSC).
-
25.02.2021
Strefa Managera: Ograniczenia w handlu żywnością w UE ze względu na ochronę życia i zdrowia
Jednym z podstawowych celów Unii Europejskiej jest zapewnienie prawidłowego działania jednolitego rynku m.in. poprzez utrzymywanie na terenie całej Unii Europejskiej tzw. czterech swobód, w tym swobodnego przepływu towarów. Zapewnienie swobodnego przepływu żywności stanowi ważny aspekt rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Jednakże, z uwagi m.in. na ważny interes publiczny jakim jest życie i zdrowie człowieka, istnieje możliwość ograniczenia tych swobód.
-
18.02.2021
Strefa Managera: Aspekty prawne zastosowania zimnej plazmy w technologii żywności
Rosnące oczekiwania konsumentów napędzają innowacyjność przemysłu spożywczego. Producenci zmuszeni są do poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań. W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się nowym, niekonwencjonalnym technologiom przetwarzania i utrwalania żywności. Jedną z nich jest technologia zimnej plazmy (CP), która daje bardzo obiecujące możliwości zastosowania w nietermicznym utrwalaniu żywności.