Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, każdy produkt spożywczy, wprowadzany do obrotu na terenie Unii Europejskiej musi zostać odpowiednio oznakowany oraz posiadać etykietę zgodną z wymaganiami prawnymi.
Przez bardzo długi okres czasu IFS kazał nam czekać na kolejną wersję wiodącego standardu dla branży spożywczej. Ale oto jest! Ukazała się wersja robocza tak długo oczekiwanej wersji 7, która została upubliczniona do konsultacji publicznych.
Zgodnie z obietnicami właścicieli standardów BRC, złożonymi na Konferencji Jednostek Certyfikujących w 2018 roku, pojawiła się nowa wersja standardu przeznaczonego dla producentów opakowań.
Z dumą informujemy, że pierwszy zakład mleczarski pomyślnie przeszedł proces certyfikacji „Bez GMO” i ukończył go z wynikiem bardzo dobrym, a w dniu 28 maja 2019 r. w Pałacu Zamoyskich w Warszawie mieliśmy przyjemność wręczyć certyfikat „Bez GMO” Prezesowi Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy - Panu Zbigniewowi Kalinowskiemu.
Co by było, gdyby zamiast zwierząt hodowlanych, ludzie zaczęli spożywać białko pochodzące z mięsa produkowanego metodą in vitro lub z owadów? Co by się stało, gdyby scalić wszystkie gospodarstwa w jedno i zautomatyzować ich pracę przy pomocy robotów lub połączyć najnowocześniejszą technologię hydroponiki z zaawansowanymi systemami hodowli ryb? Zgodnie z prognozami naukowców wprowadzenie takich rozwiązań w najbliższym czasie jest wysoce prawdopodobne.
Serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję „Standardy bezpieczeństwa żywności w łańcuchu spożywczym”, organizowaną przez TÜV SÜD Polska, która odbędzie się 28 marca w warszawskim hotelu Marriott.