Wyniki wyszukiwania
-
19.01.2022
Zafałszowania żywności (Food Fraud) – przegląd globalnych definicji
Oszustwa związane z żywnością, zafałszowania żywności, przestępstwa związane z żywnością, integralność żywności, autentyczność żywności i podrabianie żywności to terminy powszechnie stosowane w odniesieniu do problemu, który istnieje od czasu komercjalizacji żywności. Z inicjatywy brytyjskich organizacji (w tym FSA) opublikowano przegląd głównych definicji związanych z zafałszowaniami żywności.
-
14.12.2021
W Chinach 30% wszystkich odrzuconych importowanych produktów spożywczych sklasyfikowano jako zafałszowania żywności
W Chinach pośród odrzuconej importowanej żywności w latach 2009-2019 aż 30% przypadków sklasyfikowano jako zafałszowania żywności.
-
01.10.2021
Zafałszowania żywności - raport sieci UE ds. oszustw rolno-spożywczych za 2020 r.
W ciągu 2020 r. członkowie sieci (kraje członkowskie oraz Norwegia, Islandia i Szwajcaria) przesłali łącznie 349 powiadomień za pośrednictwem systemu pomocy administracyjnej i współpracy Komisji w zakresie zwalczania oszustw żywnościowych (AAC-FF).
-
29.03.2021
Zafałszowania żywności – zamiar, wykrywanie i zarządzanie. Przewodnik FAO, dotyczący krajów Azji i Pacyfiku
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała przegląd i porady dla krajów Azji i Pacyfiku: „Zafałszowania żywności – zamiar, wykrywanie i zarządzanie”
-
16.09.2020
Zafałszowania żywności - Nieidentyfikowalne ekologiczne migdały
We Włoszech przejęto prawie 100 ton zafałszowanych ekologicznych migdałów.
-
02.07.2020
Zafałszowania żywności – podrabianie herbaty Darjeeling w Indiach i nielegalna fabryka herbaty w Pakistanie
Fałszowanie indyjskiej herbaty Darjeeling nepalską herbatą z przemytu oraz zamknięcie nielegalnej fabryki w Pakistanie.
-
01.07.2020
Zafałszowania żywności - wymagania globalnych standardów
Zafałszowanie żywności jest zagadnieniem znanym już od czasów rzymskich i należy uważać, że nigdy nie uda się go wyeliminować, ponieważ podłożem jest pożądanie zysków ekonomicznych.
-
24.06.2020
Zafałszowania żywności – aktualizacje IJHARS i zafałszowany ekologiczny ryż z Włoch
Aktualizacje na stronie internetowej IJHARS oraz przypadek fałszowania ekologicznego ryżu we Włoszech.
-
08.04.2020
Modele analizy podatności na zafałszowania żywności – Raport miesięczny Food Fraud Risk
Standardy rodziny GFSI oraz regulacje prawne niektórych krajów, narzucają obowiązek wprowadzenia analizy podatności produktów na zafałszowania, dlaczego?
-
27.11.2019
Jakie zafałszowania żywności czekają nas w 2020 roku?
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
-
27.05.2019
Zafałszowania żywności w Unii Europejskiej – raport za rok 2018
Złożoność globalnego łańcucha żywnościowego i ciągłe dążenie do obniżania cen produktów spożywczych sprawiają, że pokusa fałszowania żywności w celu maksymalizacji zysku jest bardzo duża. W wyniku nieuczciwych praktyk światowy przemysł spożywczy traci rocznie około 30 miliardów euro (129 miliardów złotych), co przyczynia się do zaburzenia prawidłowego funkcjonowania rynku żywności.
-
23.08.2018
Zafałszowania żywności – we Włoszech od lat podrabiano szynkę dojrzewającą „San Daniele” (Food Fraud)
Trwa śledztwo obejmujące 103 osoby podejrzewane o udział w fałszowaniu ekskluzywnej włoskiej szynki „Prosciutto di San Daniele”. Włoska policja poinformowała, że w masarni w Aviano na północy kraju skonfiskowanych zostało 270 tys. szynek.