Bakterie wytwarzające karbapenemazy (CPE), dotychczas kojarzone głównie z zakażeniami szpitalnymi, coraz częściej wykrywane są w zwierzętach hodowlanych i produktach spożywczych na terenie Europy. Najnowsza opinia naukowa EFSA potwierdza wzrost liczby przypadków i podkreśla pilną potrzebę wzmocnienia monitoringu oraz podejścia One Health.
Bezpieczeństwo żywności
-
01.05.2025
Sieć ASDA ukarana grzywną za sprzedaż przeterminowanej żywności – 410 tys. funtów kary
Brytyjska sieć supermarketów ASDA została ukarana grzywną w wysokości 410 tys. funtów, po tym jak w dwóch sklepach tej sieci w Kornwalii odkryto sprzedaż przeterminowanych produktów.
-
30.04.2025
Marnowanie żywności i zapobieganie powstawaniu odpadów w Polsce – raport EEA
Polska wciąż mierzy się z rosnącą ilością odpadów i ogromną skalą marnowania żywności. Raport EEA pokazuje, jakie działania już wdrożono i co jeszcze trzeba zrobić, by skutecznie ograniczyć straty.
-
30.04.2025
Raport tygodniowy RASFF (21.04-27.04.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
29.04.2025
Wpływ diet wegetariańskich na zdrowie i związane z nimi wytyczne dietetyczne wg ANSES
Francuska agencja ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) opublikowała raport, w którym dokonała przeglądu wpływu diet wegetariańskich na zdrowie oraz zalecenia żywieniowe dla dorosłych stosujących takie diety.
-
29.04.2025
Mikroplastiki mogą stanowić siedlisko dla biofilmów
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego sugerują, że mikroplastiki mogą przyczyniać się do wzrostu oporności na antybiotyki oraz wielolekooporności u patogenów przenoszonych przez żywność, takich jak Escherichia coli.
-
28.04.2025
Materiały i wyroby z tworzyw sztucznych oraz pochodzące z recyklingu - zmiana przepisów
Nowelizacja wprowadza nowe przepisy związane m.in. produkcją materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz ich znakowaniem
-
28.04.2025
Migracja ołowiu i kadmu z obrzeża kubka szklanego
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono wysoką migrację ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża kubka szklanego.Czytaj więcej -
25.04.2025
Jak poprawnie informować o alergenach? Przewodnik Food Standards Agency
Jak bezpiecznie informować o alergenach w restauracji, sklepie czy cateringu? Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) opublikowała przewodnik dobrych praktyk dla firm oferujących żywność niepakowaną. Dokument zawiera konkretne zalecenia, które pomagają spełniać wymogi prawne i zwiększać bezpieczeństwo osób z alergiami – zarówno na miejscu, jak i przy sprzedaży online.
-
24.04.2025
Perspektywy badań nad mykotoksynami - podsumowanie World Mycotoxin Forum 2025
Rozwiązywanie problemów związanych z mykotoksynami wymaga współpracy między różnymi dziedzinami nauki. Podczas World Mycotoxin Forum 2025 mówiono o perspektywach na przyszłość.Czytaj więcej -
24.04.2025
Wielkanocna operacja ASAE: kontrole, nielegalny ubój i ponad 500 kg skonfiskowanej żywności
Portugalskie służby ASAE doprowadziły do zawieszenia działalności 7 podmiotów gospodarczych oraz przejęcia 550 kg żywności w ramach wielkanocnej operacji kontrolnej.
-
23.04.2025
AESAN ocenia ryzyko botulizmu w żywności
Hiszpańska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) przedstawiła na początku bieżącego roku raport naukowy oceniający ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym związanego ze spożyciem żywności pakowanej próżniowo lub w atmosferze ochronnej.Czytaj więcej -
23.04.2025
Raport tygodniowy RASFF (14.04-20.04.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
23.04.2025
Hurtownik z Cardiff winny sprzedaży fałszywego kurczaka halal i łamania norm bezpieczeństwa żywności
Hurtownik z Cardiff przez lata świadomie sprzedawał restauratorom kurczaka fałszywie etykietowanego jako halal. Ponadto mięso przechowywano w nieodpowiednich warunkach i często było nieidentyfikowalne.
-
23.04.2025
Ruszył sezon owocowo-warzywny, trwają kontrole IJHARS
IJHARS już po raz kolejny rozpoczyna sezon kontroli jakości świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Będziemy wszędzie tam, gdzie sprzedaje się owoce i warzywa. Sprawdzimy produkty krajowe, ale ze szczególną uwagą przyjrzymy się importowanym towarom. Zadbamy o to, aby konsumenci nie byli oszukiwani co do pochodzenia kupowanych owoców i warzyw.
-
22.04.2025
Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! - sesja Q&A - odpowiedzi cz. 2
W dn. 20 marca br. odbył się webinar pt. Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! W trakcie webinaru na czacie padło tak dużo pytań, że nie było możliwości, aby na wszystkie z nich odpowiedzieć. Na swoje pytania odpowiada dr inż. Danuta Święs z Bahlsen Polska.Czytaj więcej -
22.04.2025
Wycofanie określonych partii bezglutenowych batonów proteinowych ze względu stwierdzenie obecności glutenu
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wycofaniu prowadzonym przez firmę BioTechUSA Kft.Czytaj więcej -
22.04.2025
FDA opóźnia wdrożenie przepisów dot. Food Traceability Rule
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) ogłosiła swoją decyzję o przesunięciu terminu wdrożenia przepisów dotyczących śledzenia żywności określonych w regule FSMA 204. Zgodnie z nowymi ustaleniami, data zgodności została przedłużona o 30 miesięcy, co oznacza, że firmy będą miały więcej czasu na wdrożenie wymaganych zmian.
-
21.04.2025
Żywność jako nośnik opornych bakterii? CPE w unijnym łańcuchu żywnościowym
-
21.04.2025
Wspieranie przemysłu spożywczego za pomocą sztucznej inteligencji - raport MIT
Celem raportu jest wskazanie, w jaki sposób AI może wspierać innowacje, produkcję oraz sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na pożywną i przystępną cenowo żywność, przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu na środowisko.
-
21.04.2025
Znakowanie mięsa w sklepach wielkopowierzchniowych pod lupą IJHARS
Pochodzenie mięsa jest jedną z ważnych cech branych pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. IJHARS po raz kolejny sprawdziła, czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest rzetelna.Czytaj więcej -
18.04.2025
Wyniki kontroli jakości jaj
IJHARS sprawdziła jakość jaj dostępnych w sklepach. Zidentyfikowane uchybienia w znakowaniu nie nosiły znamion zafałszowania.Czytaj więcej
Nasi partnerzy