Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Globalizacja produkcji oraz handlu żywnością stanowi szczególne wyzwanie dla ochrony zdrowia konsumentów. Bezpieczeństwo żywności oraz pasz musi być zagwarantowane w coraz bardziej złożonym łańcuchu dostaw. W konsekwencji prowadzi to do wzrostu wymagań, które muszą zostać spełnione w przypadku ocen naukowych, zmniejszenia ryzyka związanego z żywnością i skutecznej komunikacji na temat ryzyka.
Europejski przewodnik bezpieczeństwa żywności opracowany przez BFR (Bundesinstitut für Risikobewertung) zawiera przegląd właściwych instytucji publicznych oraz struktur bezpieczeństwa żywności i pasz w Europie. W przewodniku skupiono się przede wszystkim na ocenie ryzyka.
Niniejsza broszura przeznaczona jest dla wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat struktur i instytucji związanych z bezpieczeństwem żywności. Przewodnik adresowany jest do: pracowników agencji bezpieczeństwa żywności, stowarzyszeń konsumentów, przemysłu spożywczego, środowiska naukowego oraz polityki.
Almanach bezpieczeństwa żywności obejmuje wszystkie państwa członkowskie Unii Europejskiej, a także Islandię, Norwegię i Szwajcarię oraz sąsiednie kraje europejskie: Albanię, Bośnię i Hercegowinę, Byłą Jugosłowiańską Republikę Macedonii, Kosowo, Czarnogórę, Serbię i Turcję.
Niniejsza broszura nie zawiera pełnego opisu każdej struktury krajowej, ograniczona jest do przedmiotu ochrony konsumenta jako obszaru prawnie chronionego w celu zachowania przejrzystości.
Spis treści:
Przewodnik do pobrania również na: http://www.bfr.bund.de/en/publication/eu_almanac-192693.html
Słowa kluczowe: przewodnik, literatura, bezpieczeństwo żywności, Unia Europejska.
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto