Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bezpieczeństwo żywności w UE: Przewodnik BFR

Bezpieczeństwo żywności w UE: Przewodnik BFR

Globalizacja produkcji oraz handlu żywnością stanowi szczególne wyzwanie dla ochrony zdrowia konsumentów. Bezpieczeństwo żywności oraz pasz musi być zagwarantowane w coraz bardziej złożonym łańcuchu dostaw. W konsekwencji prowadzi to do wzrostu wymagań, które muszą zostać spełnione w przypadku ocen naukowych, zmniejszenia ryzyka związanego z żywnością i skutecznej komunikacji na temat ryzyka.

Europejski przewodnik bezpieczeństwa żywności opracowany przez BFR (Bundesinstitut für Risikobewertung) zawiera przegląd właściwych instytucji publicznych oraz struktur bezpieczeństwa żywności i pasz w Europie. W przewodniku skupiono się przede wszystkim na ocenie ryzyka.

Niniejsza broszura przeznaczona jest dla wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat struktur i instytucji związanych z bezpieczeństwem żywności. Przewodnik adresowany jest do: pracowników agencji bezpieczeństwa żywności, stowarzyszeń konsumentów, przemysłu spożywczego, środowiska naukowego oraz polityki.

Almanach bezpieczeństwa żywności obejmuje wszystkie państwa członkowskie Unii Europejskiej, a także Islandię, Norwegię i Szwajcarię oraz sąsiednie kraje europejskie: Albanię, Bośnię i Hercegowinę, Byłą Jugosłowiańską Republikę Macedonii, Kosowo, Czarnogórę, Serbię i Turcję.

Niniejsza broszura nie zawiera pełnego opisu każdej struktury krajowej, ograniczona jest do przedmiotu ochrony konsumenta jako obszaru prawnie chronionego w celu zachowania przejrzystości.

Spis treści:

  1. Struktury narodowe i bezpieczeństwo żywności
  2. Bezpieczeństwo żywności w Unii Europejskiej
  3. Bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich UE
  4. Bezpieczeństwo żywności w krajach nie będących członkami UE

Przewodnik do pobrania również na: http://www.bfr.bund.de/en/publication/eu_almanac-192693.html

Słowa kluczowe: przewodnik, literatura, bezpieczeństwo żywności, Unia Europejska. 

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn