Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FoodFakty NAWIGATOR LEX – Przegląd zmian w prawie żywnościowym II kwartał 2020 - komentarze ekspertów

FoodFakty NAWIGATOR LEX – Przegląd zmian w prawie żywnościowym II kwartał 2020 - komentarze ekspertów

FoodFakty NAWIGATOR LEX kwiecień-czerwiec 2020 – to już drugie wydanie e-magazynu poświęcone Prawu Żywnościowemu w ujęciu zmian jakie zaszły w II kwartale 2020 r. oraz skutków jakie te zmiany przyniosły dla branży spożywczej.

ff NAWIGATOR LEX powstaje przy współudziale i zaangażowaniu naszych Partnerów-Ekspertów z: 

Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp. j.

IGI FOOD Consulting

Mérieux NutriSciences 

a także naszych nowych Partnerów z:

Kancelarii Prawnej GFP_LEGAL Grzelczak Fogel i Partnerzy Spółka Partnerska Radców Prawnych, którzy niedawno dołączyli do grona naszych Ekspertów

Dziękujemy również serdecznie  Pani Magdalenie Wolskiej i Panu Adamowi Bońkowskiemu z TÜV SÜD

ff NAWIGATOR LEX kwiecień-czerwiec 2020 – SPIS TREŚCI:

PRAWO KRAJOWE

• Przegląd krajowego prawa żywnościowego – artykuły z komentarzami, znaczeniem i z zaleceniami dla firm oraz bezpośrednimi linki do tekstów ustaw i rozporządzeń

• Przegląd zmian w przepisach prawa krajowego (obwieszczenia, ustawy, rozporządzenia) w formie tabeli z bezpośrednim linkiem kierującym do źródła

PRAWO UE

• Przegląd prawa żywnościowego obowiązującego w krajach UE – artykuły z komentarzami, znaczeniem i z zaleceniami dla firm oraz bezpośrednimi linki do rozporządzeń

• Przegląd zmian w unijnych przepisach prawa (rozporządzenia, decyzje Rady, decyzje wykonawcze Komisji) w formie tabeli z bezpośrednim linkiem kierującym do źródła

WYROKI SĄDOWE

• Orzeczenia i wyroki sądowe z komentarzem

 

WYBRANE ARTYKUŁY:


 

Monitoring żywności z izomerami trans kwasów tłuszczowych – setki polskich firm zagrożone karą!!!

Co wspólnego mogą mieć pączki, dania gotowe, produkty fast food, tłuszcze do smarowania i suplementy diety? Bardzo prawdopodobne, że każdy z tych produktów przed pierwszym wprowadzeniem do obrotu powinien zostać zgłoszony do Głównego Inspektora Sanitarnego zgodnie z obowiązującą procedurą notyfikacji. Dlaczego? Sprawdź, czy dotyczy to również Twojej firmy.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor:

 

Paweł Mirosz

Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGI Food Consulting

 

 

 



Istotne zmiany w urzędowej kontroli żywności w Polsce

Ostatnie przeszło pół roku przyniosło bardzo dużo zmian w systemie urzędowej kontroli żywności. Począwszy od 14 grudnia 2019 r. stosuje się nowe unijne rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych. Z kolei od 1 lipca 2020 r. przedsiębiorców z branży spożywczej kontroluje jeden podmiot mniej – zadania Inspekcji Handlowej w obrocie detalicznym żywnością przejęła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Dodatkowo wprowadzono szereg zmian do wielu szczegółowych aktów prawnych. Czy te regulacje można określić jako korzystne dla przedsiębiorców z branży spożywczej? Niektóre z nich z tak, chociaż ogólny trend jest następujący: organom kontrolnym nadawane są nowe uprawnienia, natomiast na przedsiębiorców nakłada się co raz więcej wymagań oraz przewiduje się nowe, wyższe kary za naruszenia prawa żywnościowego.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor:

 

Patryk Kalinowski

Prawnik w Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek Sp.j.

 

 

 

Stanowisko NIK w kwestii bezpieczeństwa obrotu środkami ochrony roślin

Długi czas oczekiwania na wyniki badań próbek płodów rolnych w praktyce uniemożliwia Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa wydanie ewentualnego zakazu przeznaczania do spożycia i wprowadzania do obrotu płodów rolnych, gdyby zawierały pozostałości środków ochrony roślin. Również w przypadku badania próbek żywności na obecność pestycydów, długi okres oczekiwania na wyniki badań ma negatywny wpływ na skuteczność wycofywania szybko psującej się żywności z obrotu, minimalizuje też skuteczność wycofania z obrotu żywności nie spełniającej wymogów.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor:

Bartosz Fogel

Radca prawny w Kancelarii Prawnej GFP Legal


 

KE ustanawia najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu w wybranych środkach spożywczych

W dniu 25 maja opublikowano Rozporządzenie (UE) 2020/685, zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006, dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w niektórych środkach spożywczych. W 2014 r. panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym („CONTAM”) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przyjął opinię naukową w odniesieniu do zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością nadchloranu w żywności, ustanawiając dopuszczalne dzienne spożycie na poziomie 0,3 mikrogramów na kilogram masy ciała na dzień.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor:

 


 

Urzędowa kontrola w produkcji ekologicznej

Od grudnia 2019 r. obowiązuje rozporządzenie 2017/625 [1] wprowadzające duże zmiany w urzędowej kontroli żywności. Wśród nowych obszarów jakie zostały objęte zakresem rozporządzania 2017/625 znalazła się również produkcja ekologiczna i etykietowanie produktów ekologicznych (art. 1 ust. 2 lit. i). Konsekwencją tego jest podleganie produkcji ekologicznej przepisom dotyczącym urzędowej kontroli, w tym także w zakresie jej częściowej prywatyzacji.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autorzy:

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Doktorant w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie


 

Nowe wymagania dotyczące znakowania żywności – informacje o pochodzeniu podstawowego składnika żywności

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, każdy produkt spożywczy, wprowadzany do obrotu na terenie Unii Europejskiej musi zostać odpowiednio oznakowany oraz posiadać etykietę zgodną z wymaganiami prawnymi. Podmiotami odpowiedzialnymi za prawidłowe oznakowanie oraz etykietowanie są producenci, importerzy i dystrybutorzy produktów spożywczych. Adam Bońkowski, auditor wiodący oraz ekspert TÜV SÜD Polska w zakresie branży spożywczej, odpowiada na kluczowe pytania odnośnie znakowania produktów spożywczych oraz opowiada o korzyściach płynących z weryfikacji etykiet.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autorzy:

Adam Bońkowski

Auditor wiodący TÜV SÜD, project manager, ekspert branży spożywczej


 

ff NAWIGATOR LEX kwiecień-czerwiec 2020 dostępny do pobrania za darmo dzięki:

 

 

UWAGA - GWARANCJA FOODFAKTY – MATERIAŁY BEZPŁATNE

 

Foodfakty nie pobierają i nie będą pobierać żadnych opłat za pobranie materiałów ogólnodostępnych dla czytelników portalu oraz za rejestrację konta czytelnika. Jeśli materiały są możliwe do pobrania przez zalogowanego czytelnika lub poprzez kwestionariusz, to na pewno nie łączą się z tym żadne opłaty, ani przyszłe zobowiązania. Jeśli materiały są odpłatne, to są jednoznacznie oznaczone oraz podana jest cena, a udostępnienie materiału następuje wyłącznie po wcześniejszej zapłacie, która jest potwierdzeniem zlecenia.

 

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 21.07.2020

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.