Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Opakowania do żywności - fakty i mity

Opakowania do żywności - fakty i mity

FoodFakty NAWIGATOR Opakowania do żywności - fakty i mity

 

Branża opakowań wciąż wykazuje dużą odporność na kryzysy. Pierwsze miesiące 2021 r. pokazują, że w tym roku również mogą zajść istotne zmiany na rynku. Jest to jedna z tych branż, które w ostatnich latach odnotowały bardzo intensywny rozwój, zarówno w Polsce, jak i na świecie. W tym roku dużym wyzwaniem zarówno dla producentów i wprowadzających do obrotu opakowania, jak i dla producentów żywności opakowanej stanowią istotne zmiany prawne wynikające zarówno z bardziej świadomego, proekologicznego podejścia do używania opakowań, jak i ze względu na stale rosnące oczekiwania konsumentów w zakresie bezpieczeństwa produktu opakowaniowego.

Opakowania do żywności pełnią szereg ważnych funkcji, jednak przede wszystkim muszą być użyteczne i bezpieczne dla zapakowanych produktów. Pandemia Covid-19 przypomniała, że mają one chronić pakowane produkty i spowodowała rozwój nowych rozwiązań. Producenci opakowań mają odpowiedzialność względem społeczeństwa i środowiska naturalnego w zakresie współpracy w zarządzaniu odpadami z opakowań, stosowania właściwych surowców, opracowywania odpowiednich opakowań, wykorzystywania optymalnych technologii oraz rzetelnej edukacji konsumentów w zakresie postępowania z opakowaniem oraz w zakresie składu. 

Co zawiera opracowanie FoodFakty NAWIGATOR – Opakowania do żywności - fakty i mity?

M.in.:

  • Podsumowanie 2020 r. w branży opakowań
  • Wyzwania systemowe (...i nie tylko) dla producentów opakowań dla branży spożywczej
  • Zmiany w regulacjach opakowań żywności z tworzyw sztucznych w 2021 r.
  • EKO(r)EWOLUCJA opakowań, czyli jak projektować zielone serie by skutecznie redukować odpady
  • Opakowania inteligentne a opakowania aktywne – czym różnią się te rozwiązania i jakie niosą korzyści?
  • Analiza zagrożeń wywołanych niebezpiecznymi materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością (FCM) zgłoszonych do systemu RASFF w 2020 r. i I kwartale 2021 r.
  • Recykling opakowań – jak to się robi?
  • Czy biotworzywa zastąpią plastik?
  • Czy papier zastąpi tworzywa sztuczne?
  • Opakowania, które chronią produkt i zdrowie
  • Czy istnieje ekologiczne opakowanie?  

FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM:

 

ORAZ STOWARZESZENIU NATUREEF - PARTNEROWI MERYTORYCZNEMU TEGO WYDANIA

Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu ff NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl


 CHCESZ ZAPOZNAĆ SIĘ Z ZAWARTOŚCIĄ PRZED POBRANIEM

>>PRZEJRZYJ MATERIAŁ<<

 

SearchConsole_Nav

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 13.04.2021

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.