Przemysł piekarski
-
31.01.2024
Zmiany przepisów dla eksporterów produktów rolno-spożywczych do Wielkiej Brytanii już od 31 stycznia 2024!
BTOM (Border Target Operating Model) opisuje kategorie wysokiego, średniego i niskiego ryzyka dla produktów, a ta kategoryzacja zawiera szczegóły dotyczące sposobu stosowania nowego systemu sanitarnego i fitosanitarnego (SPS). Pierwsze zmiany w ramach BTOM wchodzą w życie już dzisiaj (31 stycznia). W ciągu roku będzie ich łącznie trzy.
-
22.01.2024
Eurostat - Kluczowe dane dotyczące europejskiego łańcucha żywnościowego z uwzględnieniem Polski
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
-
08.01.2024
Ruszył nabór na małe przetwórstwo w ramach KPO
Od 3 stycznia 2024 r. można się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej.
-
22.12.2023
Ochrona pacjentów z celiakią w Europie – narzędzie EFSA do badania białek
EFSA opracowała model matematyczny i aplikację do przewidywania, w jaki sposób gluten z żywności wiąże się z tymi receptorami. Narzędzie to można potencjalnie wykorzystać w różnych obszarach bezpieczeństwa żywności.
-
14.12.2023
Europejczycy spożywają za mało produktów pełnoziarnistych
Instytucje unijne i organizacje non-profit starają się zachęcać do zwiększenia spożycia produktów pełnoziarnistych, których udział w diecie Europejczyków jest bardzo niski.
-
13.11.2023
Wycofanie określonej partii kaszy jaglanej ze względu na wykrycie pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu - chlorpiryfosu w partii kaszy jaglanej.
-
25.10.2023
Mykotoksyny wytwarzane przez grzyby Fusarium: Zrozumienie, skutki i zapobieganie
Te toksyczne związki powszechnie występują w uprawach, środkach spożywczych i środowiskach skażonych pleśnią, a obecne w żywności i paszy stwarzają znaczne ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt, co czyni je ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę w dziedzinie bezpieczeństwa żywności.
-
17.10.2023
Światowe Wiodące Targi Piekarnictwa, Cukiernictwa i Snacków już za kilka dni
iba przyciągają przedstawicieli przemysłu piekarniczego i cukierniczego, prezentując bardzo szeroką ofertę komponentów i dodatków, usług, urządzeń i maszyn oraz całe linie produkcyjne. Najbliższa edycja juz za kilka dni - 22-26.10.2023
-
10.10.2023
Jakość polskiego pieczywa utrzymuje się na dobrym poziomie, z jego znakowaniem mogłoby być lepiej
IJHARS, w ramach swoich kompetencji, od wielu lat prowadzi systematyczne kontrole jakości handlowej pieczywa. Przez długi czas Inspekcja realizowała je tylko na etapie produkcji, lecz od 2021 r. kontroluje również sklepy. Jakie wypływają z tego wnioski?
-
29.09.2023
Znakowanie produktów oferowanych luzem oraz jakość handlowa paczkowanej bułki tartej
IJHARS sprawdziła znakowanie pieczywa i pieczywa półcukierniczego, ciast i wyrobów ciastkarskich oraz cukierków. Dodatkowo sprawdzono jakość handlową paczkowanej bułki tartej w zakresie parametrów fizykochemicznych, organoleptycznych oraz znakowanie produktu.
-
25.05.2023
Good Food Products zdecydował o wycofaniu partii Wafli Kukurydzianych
Wycofanie ze względu na nieintencjonalne zanieczyszczenie pestycydem surowca kukurydzianego i częściowym jego użyciu w produkcie gotowym.
-
02.05.2023
USDA przewiduje w bieżącym sezonie spadek globalnych plonów o 2,2%
Według nowego raportu opublikowanego przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) światowe plony zbóż będą w sezonie 2022/2023 o 2,2% niższe w porównaniu z danymi za okres 2021/2022.
-
27.04.2023
Najnowsze miesięczne sprawozdanie KE pokazuje, że w 2022 r. handel rolno-spożywczy UE miał się dobrze pomimo wyzwań
Komisja opublikowała najnowsze miesięczne sprawozdanie dotyczące handlu rolno-spożywczego, z którego wynika, że w 2022 r. unijny handel rolno-spożywczy wyniósł 401,5 mld euro, a dodatnie saldo handlowe wyniosło 58 mld euro.
-
19.04.2023
Informacje branżowe #zboża i oleiste, marzec 2023
Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) przewiduje, że w sezonie 2023/2024 globalne zbiory pszenicy mogą wynieść 787 mln ton – o 2% mniej niż w bieżącym bardzo udanym sezonie.
-
17.04.2023
Liczba opadania i jej wpływ na jakość wypieków
Na jakość wypieków wpływ ma kilka parametrów, takich jak lepkość czy gluten. Jednak najważniejszym z nich jest liczba opadania (Falling Number). Określa ona aktywność enzymów amolitycznych zawartych w ziarnie. Aktywność jednego z nich, enzymu alfa-amylazy, wpływa na fermentację ciasta oraz na właściwości miękiszu chleba.
-
24.02.2023
Panel obywatelski przedstawia 23 zalecenia mające na celu przyspieszenie ograniczania marnotrawienia żywności w UE
W dniach 10, 11 i 12 lutego Komisja zorganizowała w Brukseli sesję zamykającą pierwszy europejski panel obywatelski, podczas którego obywatele mogli wyrazić swoją opinię na temat zintensyfikowania działań na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE. J
-
09.02.2023
Rekordowa kara w związku z niehigienicznymi warunkami w fabryce producenta dodatków do żywności, będącymi przyczyną epidemii Salmonelli
Firma produkująca żywność i dodatki do żywności przyznała się do zarzutu, że produkowała płatki śniadaniowe w niehigienicznych warunkach. Jeśli przyznanie się do winy zostanie zaakceptowane przez sąd, co ma nastąpić 14 marca 2023 r., grzywna zasądzona w kwocie 19,228 mln USD będzie największą w historii karą w sprawie dotyczącej bezpieczeństwa żywności.
-
02.02.2023
Projekt wytycznych FDA obnośnie dopuszczalnych poziomów ołowiu w żywności dla dzieci
Dążąc do zmniejszenia potencjalnego wpływu na zdrowie niemowląt i dzieci poniżej drugiego roku życia, FDA proponuje nowe, dopuszczalne poziomy ołowiu dla głównych kategorii przetworzonej żywności dla niemowląt.
-
25.01.2023
Wysoka zawartość estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w określonych partiach ciastek
GIS został poinformowany o stwierdzeniu wysokiej zawartości estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w określonych poniżej partiach ciastek Unicorn wheels 220 g, marki Aldiva, dostępnych w sieci sklepów TEDi.
-
19.01.2023
Symmetric Green – nowa, innowacyjna linia szybkich testów paskowych do wykrywania mykotoksyn
Stosowanie zestawu testów paskowych Symmetric Green jest metodą bezpieczną i szybką, charakteryzującą się jednocześnie bardzo dużą dokładnością i powtarzalnością wyników, co potwierdzają liczne wielomacierzowe testy biegłości organizowane przez prestiżowe organizacje, takie jak Fapas i A.I.A.
-
27.12.2022
Organizacja SAFE opublikowała raport dotyczący polityki w zakresie darowizn żywności
W związku z potrzebą ograniczenia marnotrawstwa żywności i pomocy najbardziej potrzebującym grupom społecznym, pojawia się coraz więcej zarówno działań politycznych, jak i prywatnych inicjatywy dotyczące darowizn żywności. Jednak kilka kwestii zniechęca do stosowania tych praktyk. Organizacja SAFE (Safe Food Advocacy Europe) wzywa do wprowadzenia wspólnych zasad i zachęt w zakresie darowizn żywności.
Nasi partnerzy