Raport FoodFakty: Standardy rodziny GFSI w łańcuchu żywności - przyszłość standardów jakości i wyzwania COVID-19

Szanowni Państwo!
Serdecznie dziękujemy Państwu za zainteresowanie i zachęcamy do zapoznania się niniejszym raportem.
Raport powstał dzięki bezpośredniemu zaangażowaniu GFSI, BRC, IFS oraz partnerów BSI, TÜV SÜD POLSKA, J.S.Hamilton oraz pozostałym firmom, którym serdecznie dziękujemy. To chyba pierwszy w Polsce raport o standardach bezpieczeństwa żywności z bezpośrednim wkładem największych światowych organizacji i właścicieli standardów.
Niniejszy raport jest poświęcony standardom z rodziny GFSI, których certyfikaty dla większości firm są przepustką do szerokich rynków zbytu w sieciach handlowych. Jednak w tle celem raportu, i całego projektu FoodFakty, jest pomoc w transformacji od podejścia „ konieczność posiadania certyfikatu” do „szansa na optymalizację organizacji i zwiększenie zysków”. Elementem koniecznym do osiągnięcia 100% korzyści jest wdrożenie i rozwój Kultury Bezpieczeństwa Żywności.
Z tego powodu raport ten kierujemy do Najwyższego Kierownictwa firm, którego decyzje i nastawienie decydują o ostatecznym poziomie wykorzystania tych szans. To właśnie Najwyższe Kierownictwo jest odpowiedzialne za to, czy w organizacji będzie sią rozwijała tak zwana Kultura Bezpieczeństwa Żywności (FSC). Proszę nie mieć złudzeń, ten obszar to klasyczny przykład procesu Top-Down – bez zaangażowania Zarządów w pomoc i zrozumienie wyzwań
Pełnomocników Jakości nie ma mowy o korzyściach płynących z FSC.
Właśnie dlatego postawiliśmy sobie za niezmiernie ambitny cel budowanie polskiego podejścia do Kultury Bezpieczeństwa Żywności, które przy zaangażowaniu wielu firm da wszystkim ogromne korzyści. Bezpieczeństwo żywności, problemy zafałszowań nie są i nie powinny być obszarem konkurencji pomiędzy producentami. Zwiększanie zaufania do rodzimej żywności jest w interesie wszystkich, a każda wpadka nawet pojedynczego producenta rzuca cień na całą branżę.
Wspólnie Budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywności!
SPIS TREŚCI
CZĘŚĆ 1: Standardy GFSI
- Przedmowa GFSI
- BRCGS – grupa wiodących globalnych standardów branżowych
- IFS - Dostarczanie zaufanych produktów
CZĘŚĆ 2: Rynek certyfikacji
- FSSC 22000 wersja 5
- Świat standardów bezpieczeństwa żywności zatwierdzonych przez GFSI
- Trendy w badaniach pozostałości pestycydów
- Akredytacja: większe bezpieczeństwo żywności
- Odpowiedzialność zarządu a certyfikacja
- Fenix Systems w środowisku Przemysłu 4.0
- Certyfikacja BRCGS w czasie pandemii
- Koronawirus versus firmy i usługi Pest Control
- Strandardy GFSI
- Firmy certyfikujące - tabela
UWAGA! W związku z wielkością pliku mogą nastąpić opóźnienia w pobieraniu materiału. Prosimy o jednorazowe klikanie w pole "Pobierz materiały". W innym przypadku materiał zostanie pobrany wielokrotnie
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 19.11.2020
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto