Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europa
Łącznie w systemie RASFF zgłoszono 73 produkty. Głównym powodem zgłoszeń były organizmy patogenne 16 przypadków.
Odnotowano również zgłoszenia produktów w kategorii zagrożenia:
Najczęściej zgłaszaną kategorią produktów była Żywność dietetyczna, suplementy i żywność fortyfikowana (13), następnie orzechy i produkty pochodne, nasiona (10), materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (9) oraz mięso drobiowe i produkty pochodne (8).
Polska
W systemie RASFF odnotowano łącznie 10 przypadków produktów związanych z rynkiem polskim (kraj pochodzenia, kraj zgłaszający bądź możliwe występowanie) – pełna lista produktów na kolejnej stronie.
Główną przyczyną zgłoszeń były organizmy patogenne (6)
W analizowanym tygodniu najczęściej zgłaszano drób i produkty drobiowe (5).
Pełne informacje w raporcie - ZAPRASZAMY do pobrania darmowego raportu
System RASFF
(Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.
Raport tygodnia (28.10-03.11.2019)
Raport przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.
Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2019
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2019
ZAŁÓŻ DARMOWE KONTO CZYTELNIKA I POBIERAJ MATERIAŁY
Materiał udostępniony przez: FoodFakty
Materiał opublikowany dnia: 04.11.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto