Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn
  • 30.05.2023

    Oznakowanie jaj - co warto wiedzieć przed ich zakupem

    Według Światowej Organizacji Zdrowia jaja uważane są za wzorzec żywieniowy. Decyduje o tym ich wartościowy i unikalny skład, zawartość cennych składników takich jak lecytyny, przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne oraz obecność aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Według danych GUS przeciętne miesięczne spożycie jaj w 2019 roku wynosiło 10,99 sztuk na 1 osobę. Czym kierować się przy ich zakupie? Zapraszamy do lektury miniprzewodnika po znakowaniu jaj.

    Czytaj więcej
  • 25.05.2023

    Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą NMR za pomocą Oracle

    Laboratorium SGS Polska w ramach ciągłego rozwoju i doskonalenia zakupiło analizator tłuszczu ORACLE, który zapewnia wyjątkowo precyzyjny wynik podczas pomiaru tłuszczu przy wykorzystaniu metody NMR. Ogromną zaletą tego urządzenia jest fakt, że pozwala ono na uzyskanie dokładnych wyników pomiarów w krótkim czasie.

    Czytaj więcej
  • 23.05.2023

    Mąka ze świerszczy w produktach spożywczych – czy tak będzie wyglądała nasza przyszłość?

    Odkąd w polskich mediach pojawiły się informacje, że Komisja Europejska dopuściła na unijny rynek proszek ze świerszcza domowego, który może być dodawany do produktów spożywczych, opinia publiczna zawrzała. Zupełnie niesłusznie, ponieważ mąka ze świerszczy, tak jak i inne produkty z owadów, ma wiele zalet. Jakich? Dowiecie się z lektury tego artykułu.

    Czytaj więcej
  • 17.04.2023

    Liczba opadania i jej wpływ na jakość wypieków

    Na jakość wypieków wpływ ma kilka parametrów, takich jak lepkość czy gluten. Jednak najważniejszym z nich jest liczba opadania (Falling Number). Określa ona aktywność enzymów amolitycznych zawartych w ziarnie. Aktywność jednego z nich, enzymu alfa-amylazy, wpływa na fermentację ciasta oraz na właściwości miękiszu chleba.

    Czytaj więcej
  • 09.01.2023

    Jak dbać o dobrostan bydła? Nowy program certyfikacji SGS Polska

    Zanim mięso wołowe trafi na sklepowe półki, musi przejść wiele etapów produkcji. Pierwszym z nich jest transport i ubój bydła w ubojni, który odbywać powinien się w sposób humanitarny, z troską o dobrostan zwierząt. Wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów mięsa, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, firma SGS Polska opracowała program niezależnej certyfikacji dobrostanu bydła. Program ten powstał na podstawie wymagań prawnych i praktyki firmy SGS w tym zakresie.

    Czytaj więcej
  • 13.10.2022

    Dwutlenek tytanu - szkodliwy czy nie?

    Każdy z nas ma swoje ulubione słodycze. Jednak nie każdy wie, że w składzie wielu z nich jeszcze do niedawna można było znaleźć niebezpieczny dla zdrowia dwutlenek tytanu. Na szczęście jego stosowanie od 7 sierpnia 2022 r. jest niedozwolone. Dlaczego tak się stało? Dowiecie się z lektury tego artykułu.

    Czytaj więcej
  • 25.08.2022

    Alkaloidy tropanowe – wycofanie produktów z półek sklepowych

    W związku z ostatnimi powiadomieniami w systemie RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) dotyczącymi wykrycia wysokiego poziomu alkaloidów tropanowych w produktach spożywczych, przypominamy jak ważna jest świadomość producenta dotycząca jakości surowca, jaki został użyty w procesie produkcji.

    Czytaj więcej
  • 25.04.2022

    Etykiety i wymagane oznaczenia na opakowaniach czekolad i wyrobów kakaowych

    Słowa „czekolada”, „czekolada mleczna” czy „pralinki” widniejące na opakowaniach słodyczy brzmią znajomo dla wszystkich fanów łakoci. Jednak, gdy na opakowaniu pojawiają się mniej popularne, obco brzmiące nazwy, takie jak „czekolada a la taza”, „czekolada orzechowa Gianduja”, czy „czekolada familiar”, niejeden klient może poczuć się zakłopotany.

    Czytaj więcej

SGS jest światowym liderem w dziedzinie kontroli, weryfikacji, testowania i certyfikacji. Jesteśmy uznawani za światowy wzorzec w dziedzinie jakości i rzetelności. Prowadzimy sieć ponad 2650 oddziałów i laboratoriów na całym świecie, które zatrudniają przeszło 97 000 pracowników.

PRACOWNIA BADAŃ ŻYWNOŚCI SGS POLSKA

Pracownia Badań Żywności SGS Polska jest niezależną jednostką badawczą, w której, na zlecenie klienta, wykonujemy specjalistyczne analizy jakościowe i ilościowe. Z usług laboratorium korzystają  producenci, którzy mogą sprawdzić jakość żywności pod kątem mikrobiologicznym czy jej wartości odżywczych. Nasze usługi polecamy także właścicielom punktów gastronomicznych, którzy pragną w krótkim czasie upewnić się, czy proces przetwarzania żywności na terenie ich zakładu przebiega zgodnie z wszelkimi wymogami sanitarno-epidemiologicznymi.

W zakres usług laboratorium żywności SGS Polska wchodzą, m.in:

  • Analiza sensoryczna,
  • Analiza wartości odżywczych,
  • Badania mikrobiologiczne,
  • Badania fizykochemiczne.

Pracownia Badań Żywności SGS działa także w dwóch certyfikowanych jednostkach badawczych (w Marszowicach i Wenecji), które od 2012 r. posiadają certyfikat zgodności z zasadami DPL i są regularnie kontrolowane przez Biuro do spraw Substancji Chemicznych. Wykonuje się tam badania polowe na pozostałości pestycydów na różnego rodzaju uprawach. Już niedługo do wymienionych wcześniej stacji dołączy kolejna stacja w Ołtarzewie.

Po więcej szczegółów na temat naszego laboratorium zapraszamy na stronę https://www.sgs.pl/pl-pl/campaigns/afl-badania-zywnosci 

Kursy Akademii SGS obejmują szeroki zakres tematyczny - od bezpieczeństwa, poprzez jakość, zgodność z przepisami, zrównoważony rozwój i ochronę marki po zarządzenie ryzykiem. Klientom ze wszystkich branż i dziedzin oferujemy następujący zakres usług:

  • Nadążanie za najnowszymi, najlepszymi praktykami branżowymi, normami technicznymi oraz aktualnymi wymogami i przepisami prawa.
  • Zdobywanie wiedzy i umiejętności niezbędnych do dalszego rozwoju.
  • Dowiedz się jak zarządzać i doskonalić wpływ na środowisko.
  • Identyfikacja, zarządzanie i minimalizowanie ryzyka poprzez spełnienie prawnych zobowiązań dotyczących bezpieczeństwa oraz zachowania należytej staranności.
  • Rozwój i zatrzymanie w firmie uzdolnionych pracowników dzięki udoskonalonym programom zarządzania i przywództwa.
  • Jak poprawić jakość i skuteczność systemów i standardów dotyczących zarządzania?
  • Poprawa wydajności, integralności i efektywności w całym łańcuchu dostaw.
  • Tworzenie bardziej odpowiedzialnej i zrównoważonej przyszłości.
  • Nauka dostosowana do potrzeby, stylów uczenia się i celów klienta, z możliwością wykorzystania szeregu elastycznych rozwiązań, w tym kursów otwartych, szkoleń dedykowanych oraz szkoleń e-learningowych i wirtualnych.

W przypadku szkoleń organizowanych na indywidualne zamówienie, możemy pomóc klientowi w zdefiniowaniu potrzeb szkoleniowych i zapewnić rozwiązania szkoleniowe spełniające precyzyjnie określone wymagania klienta. Szkolenia prowadzone są przez wykwalifikowanych trenerów, którzy dysponują dużym doświadczeniem praktycznym, co pozwala im wyjść poza zagadnienia teoretyczne i przedstawić cenne, rzeczywiste przykłady.

Słowa kluczowe: Laboratorium, Szkolenia, Certyfikacja, Inspekcja, Testowanie, Weryfikacja

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.