Wyniki wyszukiwania
-
07.02.2025
CEFLEX i Natureef pomagają polskim firmom przygotować się do wymogów PPWR
Od 2030 r. opakowania z tworzyw sztucznych będą musiały w określonym procencie powstawać z recyklatu pochodzącego z recyklingu odpadów postkonsumenckich. Dzisiejsze zdolności w zakresie zbiórki, sortowania i recyklingu odpadów w Europie nie pozwoliłyby zaspokoić prognozowanego zapotrzebowania na surowiec. Co musi się więc zmienić?
-
07.02.2025
Metody analityczne w służbie bezpieczeństwa żywności – ocena przydatności przez FSAI
Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności w Irlandii (FSAI) wraz ze swoim komitetem naukowym opracował kryteria kontroli analitycznej, które należy wziąć pod uwagę przy badaniu potencjalnego wykorzystania nowoczesnych technik oceny autentyczności żywności.
-
07.02.2025
Ciało obce w odżywce białkowej - aktualizacja ostrzeżenia z dn. 28.11.2024
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Decathlon Sp. z o.o. ponownym wycofaniu odżywki białkowej ze względu na wykrycie obecności metalicznego ciała obcego, które może spowodować fizyczne uszkodzenia układu pokarmowego u konsumentów.
Produkt w wyniku błędu ludzkiego został ponownie wprowadzony do sprzedaży.
-
06.02.2025
Przejęcie 800 ton zepsutej, niezdatnej do spożycia wołowiny, rzekomo przeznaczonej na paszę dla zwierząt
Policja w Brazylii aresztowała 4 osoby w związku ze sprzedażą mięsa, które nie nadawało się do spożycia przez ludzi.
-
06.02.2025
Zarządzanie wodą procesową dla owoców, warzyw i ziół – aplikacja online - WaterManage4You od EFSA w walce z Listerią
Eksperci EFSA przeanalizowali mikrobiologiczną i fizykochemiczną jakość wody wykorzystywanej do przetwarzania owoców, warzyw i ziół w warunkach przemysłowych. Przygotowali również zestaw planów zarządzania wodą procesową i narzędzie online, które może pomóc branży ulepszyć systemy zarządzania wodą.
-
05.02.2025
Dobrowolne wycofanie partii precli w czekoladzie
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Lidl sp. z o.o. sp.k. dobrowolnym wycofaniu precli w czekoladzie mlecznej i deserowej.
-
05.02.2025
Raport tygodniowy RASFF (27.01-02.02.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
05.02.2025
We Włoszech zajęto ponad 263 tony zafałszowanych nasion warzyw z fałszywą deklaracją włoskiego pochodzenia
W grudniu 2024 r. Guardia di Finanza przejęła ponad 263 tony zafałszowanych nasion pomidorów, papryczek chili i zielonej fasoli z Chin, Indii, Węgier i Tanzanii o szacunkowej wartości 38 mln euro.
-
04.02.2025
5 przyszłych zagrożeń zidentyfikowanych przez EFSA
W artykule przedstawiono najważniejsze pojawiające się zagrożenia oraz kwestie wymagające dalszego monitorowania
-
04.02.2025
Napoje spirytusowe: zmiany w opakowaniach do 200 ml
Od 30 stycznia 2025 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące opakowań i etykietowania napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych o nominalnej wielkości do 200 mililitrów
-
03.02.2025
Wytyczne FDA dot. etykietowania roślinnych alternatyw oraz bezpieczeństwa RTE o niskiej wilgotności
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wytyczne, które mają pomóc branży w dostosowaniu się do przepisów dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci.
-
03.02.2025
USDA inwestuje 14 mln USD w działania na rzecz bezpieczeństwa żywności
Narodowy Instytut Żywności i Rolnictwa (NIFA) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ogłosił w dn. 20.01 br. inwestycję w wysokości 14 milionów dolarów na wsparcie badań nad bezpieczeństwem żywności, działań informacyjnych i szkoleń pracowników. Inwestycja ta sfinansuje badania i działania mające na celu wzmocnienie bezpieczeństwa dostaw żywności w USA.