Katar wprowadził nowy system ocen bezpieczeństwa żywności, który ma na celu poprawę standardów sanitarnych i zwiększenie przejrzystości w branży spożywczej. Dzięki regularnym inspekcjom i publikacji wyników w systemie "Watheq", konsumenci mogą łatwo sprawdzić, które placówki spełniają najwyższe normy higieniczne.
Wyniki wyszukiwania
-
10.03.2025
Czy ziołowe produkty lecznicze mogą być „eko”? - opinia Rzecznika Generalnego
Przedmiotem opinii Rzecznika Generalnego była możliwość stosowania oznaczeń ekologicznych w przypadku znakowania tradycyjnych ziołowych produktów leczniczych pochodzących z rolnictwa ekologicznego
-
10.03.2025
Wstępna ocena Wizji dla rolnictwa i żywności
Komisja Europejska opublikowała „Wizję dla rolnictwa i żywności Wspólne kształtowanie atrakcyjnego sektora rolnego i rolno-spożywczego dla przyszłych pokoleń”. Dokument ten określa ambicje dotyczące systemu rolnego UE dla najbliższej przyszłości i do roku 2040, biorąc pod uwagę wyzwania i uwarunkowania zewnętrzne. Komunikat pokazuje zamiary i propozycje KE, natomiast nie proponuje instrumentów i stanowi formalne otwarcie dyskusji nad przyszłością systemu żywnościowego UE i WPR.
-
07.03.2025
Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2022 - raport NIZP PZH - PIB
Raport NIZP PZH - PIB jest nie tylko analizą naukową, ale również praktycznym przewodnikiem po aktualnych wyzwaniach związanych z pozostałościami pestycydów w żywności. Raport podkreśla znaczenie rzetelnych badań oraz monitoringu w budowaniu systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce.
-
07.03.2025
Agencje UE łączą siły, aby zwalczać oporność grzybów Aspergillus na fungicydy azolowe
Po raz pierwszy pięć unijnych agencji ds. zdrowia i środowiska – EFSA, ECDC, ECHA, EEA i EMA – wspieranych przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC) przeanalizowało, w jaki sposób stosowanie substancji azolowych poza medycyną ludzką wpływa na zdrowie publiczne.
-
06.03.2025
Import nielegalnych słodyczy pod lupą brytyjskich władz
Nielegalnie importowane słodycze, zawierające zakazane dodatki stanowią coraz większy problem w Wielkiej Brytanii. Rosnące zainteresowanie i popyt na amerykańskie produkty napędzane są m.in. za pomocą mediów społecznościowych poprzez filmiki wstawiane przez twórców internetowych.
-
06.03.2025
Foodex Japan 2025 – polska jakość, europejski standard: polscy wystawcy z eksportową misją na japońskim rynku
-
06.03.2025
Wykorzystanie odpadów spożywczych: studencie, podejmij wyzwanie!
Jesteś studentem i masz pomysł na wykorzystanie odpadów spożywczych? Chcesz przedstawić swój plan ekspertom, ale i skonfrontować go z realnymi potrzebami rynku? Podejmij wyzwanie EIT Food „Waste-to-Value” i dołącz do kursu, dzięki któremu przyczynisz się do rozwoju gospodarki obiegu zamkniętego, spotkasz mentorów ze świata nauki i biznesu i zdobędziesz szansę na stworzenie prototypu swojego pomysłu.
-
05.03.2025
Raport tygodniowy RASFF (24.02-02.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
05.03.2025
Szkoła Mikrobiologii Żywności – dołącz do szkolenia, które zmieni Twoje podejście do zarządzania bezpieczeństwem żywności!
Już 15 i 24 kwietnia firma BioMérieux wraz z FoodFakty zapraszają na wyjątkowe szkolenie online – Szkołę Mikrobiologii Żywności. To doskonała okazja, by zgłębić tajniki zarządzania ryzykiem związanym z Listeria monocytogenes i poznać najnowsze rozwiązania technologiczne w tej dziedzinie.
-
05.03.2025
W Portugalii przejęto ponad 149 000 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek
W 2024 roku Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził intensywne kontrole w sektorze oliwy z oliwek. Wzrost cen tego produktu sprawił, że stał się on celem licznych oszustw.
-
05.03.2025
Analiza oleju spożywczego: przewodnik dla początkujących
Tłuszcze jadalne lub oleje kuchenne są uważane za nadające się do spożycia przez ludzi i są stosowane głównie w żywności lub w produktach kosmetycznych. Zawierają ważne witaminy oraz nasycone i/lub nienasycone kwasy tłuszczowe.
-
04.03.2025
Katar uruchamia system oceny bezpieczeństwa żywności