Food Fraud
-
06.11.2024
W Londynie skradziono 22 tony sera cheddar o wartości 300 tys. funtów
Brytyjskie media poinformowały o kradzieży 22 ton wysokiej jakości sera cheddar z Neal’s Yard Dairy o przybliżonej wartości 300 tys. funtów.
-
31.10.2024
Przypadki naruszenia bezpieczeństwa w sektorze ryb i owoców morza w 2023 roku – coroczny raport Irish Seafood Agency
Urząd Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPA) odpowiedzialny za ochronę zrównoważonego rozwoju rybołówstwa oraz zapewnienie bezpieczeństwa ryb i owoców morza opublikował coroczny raport, ujawniający naruszenia mające miejsce w 2023 roku w Irlandii.
-
30.10.2024
Przejęcie zafałszowanej żywności i napojów o wartości 91 milionów euro – wyniki europejskiej operacji OPSON z 2024 roku
Organy ścigania, służby celne i agencje regulacyjne ds. żywności skonfiskowały podczas operacji OPSON XIII około 22 000 ton zafałszowanej żywności i 850 000 litrów zafałszowanych napojów (głównie alkoholowych).
-
24.10.2024
Ponad 50% produktów niezgodnych z przepisami dotyczącymi etykietowania – wyniki kontroli w Belgii
Federalna Agencja Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FASFC) przeprowadziła w Belgii inspekcję etykiet zamieszczanych na produktach spożywczych, która wykazała nieprawidłowości w więcej niż 50% skontrolowanych przypadków.
-
23.10.2024
Hiszpańska grupa przestępcza sprzedała na rynkach europejskich 2 miliony kilogramów konwencjonalnych owoców i warzyw jako ekologiczne
Hiszpańskie władze rozbiły grupę przestępczą, która sprzedawała na głównych rynkach europejskich konwencjonalne owoce i warzywa jako ekologiczne.
-
18.10.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - październik 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - październik 2024"
-
17.10.2024
Podrabianie francuskiego wina o wartości 15 000 euro za butelkę – wspólne dochodzenie europejskich władz
Francuska żandarmeria (Gendarmerie Nationale) wraz z włoskimi karabinierami (NAS Carabinieri) i szwajcarską policją federalną (Police Federale Swiss) przeprowadziły dochodzenie, które doprowadziło do rozbicia siatki przestępczej podrabiającej znane francuskie wina. Akcja śledcza wspierana była przez Europol i Eurojust.
-
16.10.2024
W Hiszpanii przejęto 40 ton zafałszowanego ekologicznego miodu z Chin, który był skażony pestycydami
Hiszpańska firma fałszowała dokumentację i wprowadzała na rynek zafałszowany ekologiczny miód skażony pestycydami.
-
10.10.2024
Wysoki wynik zgodności badanych próbek żywności na rynku brytyjskim
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) opublikowała wyniki czwartej ogólnokrajowej kontroli próbek żywności dostępnych w handlu detalicznym. Inspekcja została przeprowadzona przez Official Feed and Food Laboratories (OL), a jej celem był głównie monitoring pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Kontrolę przeprowadzono od lipca 2023 r. do stycznia 2024 r., a w przypadku 87% próbek wyniki były zadowalające.
-
09.10.2024
Akcja koordynowana przez Europol doprowadziła do przejęcia węgorzy szklistych o wartości 2,5 mln euro
Węgorze szkliste są przysmakiem kuchni azjatyckiej, a ich wartość na czarnym rynku w zależności od regionu, popytu i podaży może sięgać w skrajnych przypadkach nawet kilku tysięcy euro za kilogram.
-
03.10.2024
Liczne wycofania spowodowane zanieczyszczeniem surowców dostarczanych z Indii alergenem orzechów ziemnych
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy ze Szkocką Agencją ds. Standardów Żywności (FSS) rozpoczęła dochodzenie dotyczące obecności niezadeklarowanego alergenu (orzeszków ziemnych) w wielu produktach. Prowadzone są działania, aby jak najszybciej ustalić źródło, jak i łańcuch dystrybucji danych partii.
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
-
02.10.2024
Dwie włoskie firmy wprowadziły na rynek ponad 1000 ton zafałszowanej oliwy z oliwek
Dwie włoskie firmy sprzedawały oliwę z oliwek z Grecji oznaczając ją jako włoską oliwę extra virgin. Ponadto sprzedawano starszą oliwę jako świeżo wyprodukowaną. Łącznie na rynek wprowadzono ponad 1000 ton zafałszowanego produktu.
-
26.09.2024
Wysoki wskaźnik niezgodności z przepisami suplementów diety w Austrii
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
-
25.09.2024
Jeden z największych eksporterów tuńczyka błękitnopłetwego oskarżony o nielegalne połowy i nieprzestrzeganie przepisów sanitarnych
W Hiszpanii skierowano oskarżenia przeciwko 8 osobom i 12 firmom za sprzedaż tuńczyka błękitnopłetwego z nielegalnych połowów, pranie uzyskanych zysków i przestępstwa przeciwko zdrowiu publicznemu.
-
20.09.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - wrzesień 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - wrzesień 2024"
-
19.09.2024
Pozytywne wyniki kontroli importowanych do Norwegii owoców morza
Badanie importowanych do Norwegii owoców morza wykazało, że wszystkie analizowane próbki spełniały wymogi zawarte w przepisach.
-
18.09.2024
Aktualne zagrożenia związane z oszustwami w łańcuchu dostaw żywności w Wielkiej Brytanii
Food Standards Agency (FSA) wraz z Food Standards Scotland (FSS) opublikowały raport, w którym przedstawiono aktualne zagrożenia związane z oszustwami w łańcuchu dostaw żywności w Wielkiej Brytanii.
-
17.09.2024
Raport Komisji Europejskiej podsumowujący zgłoszenia dotyczące przypadków bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2023 r.
Komisja Europejska 16 września 2024 r. opublikowała sprawozdanie podsumowujące zgłoszenia z 2023 r. w Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN). W porównaniu z 2022 r. nastąpił znaczny wzrost liczby powiadomień.
-
12.09.2024
Przejęcie substancji przeznaczonych do fałszowania mleka w mleczarni we Włoszech
-
11.09.2024
Stwierdzenie dwóch zgonów i wzrost liczby pacjentów z dolegliwościami po spożyciu zafałszowanych słodyczy z dodatkiem substancji psychoaktywnych
W USA zidentyfikowano kolejnych pacjentów z dolegliwościami po spożyciu słodyczy marki Diamond Shruumz, w tym dwa przypadki śmiertelne. Testy FDA wykazały, że więcej produktów firmy jest zanieczyszczonych szkodliwymi substancjami chemicznymi.
Nasi partnerzy