Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przedstawiciele grupy LuLu International, konglomeratu biznesowego ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich będą szukać produktów dla marek własnych kilkuset hipermarketów z całej Azji. 15 i 16 listopada w Targach Kielce oferty producentów będą poznawać też kupcy z wielu liczących się na polskim i europejskim rynku sieci handlowych.
Z okazji jubileuszowej, dziesiątej edycji Targów WorldFood Poland, zapraszamy do udziału w najbardziej międzynarodowym wydarzeniu dla branży spożywczej organizowanym w Polsce. Najbliższa odsłona targów, planowana na dni 16-18 kwietnia 2024 roku, odbędzie się w jak co roku, w przestrzeni EXPO XXI Warszawa.
Polska Izba Biznesu we Włoszech, CAPI i Smart Iting zaprosiły włoskie firmy do wystawienia się w dniach 8-10 listopada 2023 r. na targach HoReCa Gastrofood w Krakowie.
iba przyciągają przedstawicieli przemysłu piekarniczego i cukierniczego, prezentując bardzo szeroką ofertę komponentów i dodatków, usług, urządzeń i maszyn oraz całe linie produkcyjne. Najbliższa edycja juz za kilka dni - 22-26.10.2023
Światowy Dzień Żywności, coroczne wydarzenie upamiętniające rocznicę FAO i jeden z najbardziej celebrowanych dni ONZ, mobilizuje globalne działania na rzecz transformacji systemu rolno-spożywczego.
7 listopada 2023 r. odbędzie się wydarzenie dla branży suplementów diety w formacie hybrydowym „Meet Up Food Supplements Business & Science”.
Czy badanie śladu węglowego jest dziś wystarczające, aby firma mogła o sobie mówić jako o odpowiedzialnej społecznie? Jak biznes odnajduje się w gąszczu nowych wymagań i wytycznych dotyczących zielonej transformacji?
Eko-warsztaty, live cooking z fire show, prelekcje zdrowotne czy prezentacje eko-nowości to tylko niektóre z atrakcji, które będą czekać na uczestników Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „natura FOOD” oraz Targów Ekologicznego Stylu Życia „beECO”. Najbliższa edycja wydarzenia, odbędzie się 27-29 października w Hali Expo w Łodzi.
Wystawa produktów z Polski, Europy, a nawet USA, spotkania z przedstawicielami dużych sieci handlowych z kraju i zagranicy, Forum Marek Własnych, Kongres Ekspansywnych Eksporterów, konkurs „Smak Jakości” z cenionymi w branży jurorami, Okrągły Stół Branży Mięsnej i Handlu Nowoczesnego – 15 i 16 listopada w Targach Kielce to czas przeznaczony dla intensywnego rozwoju branży. Do udziału w Targach Marek Własnych cały czas można się zgłaszać.
Polki i Polacy interesują się ekologią. Jednak istotne jest, aby wiedzę czerpali z rzetelnych źródeł, takich jak organizowane przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej Polskie Forum Żywności Ekologicznej, które odbędzie się 5-7 października 2023 r.
14 września 2023 r. w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyła się konferencja naukowa pt. “Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne”, dedykowana Profesorowi Stanisławowi Bergerowi.
Tegoroczna Jubileuszowa X edycja Kongresu Bezpieczeństwa Żywności obejmuje następujące specjalistyczne sesje: CERTYFIKACJA, AKTUALNE WYZWANIA DLA BIZNESU SPOŻYWCZEGO, BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU: ŚRODOWISKO WYTWARZANIA.
Właśnie rozpoczęły się zapisy na towarzyszący konferencji Plant-Powered Perspectives konkurs dla startupów foodtechowych - roślinni producenci, którzy rozwijają innowacyjne produkty i mają potencjał na ciekawe R&D mogą wygrać nagrody pieniężne w wysokości 40 000 zł i 10 000 zł, a oprócz tego dostaną wsparcie i mentoring od organizatorów pitchingu.
To był ważny rok dla roślinnej branży spożywczej. W marcu odbył się pierwszy Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy, który był istotnym krokiem ku wyrównaniu szans roślinnych producentów na rynku. Na jego kształt ogromny wpływ mają również sieci handlowe, a te znacząco zwiększyły ofertę roślinnych zamienników. Z badań Mintel wynika, że Europa zajmuje pierwsze miejsce, jeśli chodzi o produkcję innowacyjnych zamienników mięsa. To jednak nie oznacza, że sektor roślinny może spocząć na laurach.
Projekt polskiego systemu depozytowo-kaucyjnego to temat, którym od długiego już czasu żyje cała branża. Budzi on wiele emocji i obaw poszczególnych grup interesariuszy, które narastają w miarę postępu procesu legislacyjnego.
Polki i Polacy nadal dają się nabierać na greenwashing. Jak wynika z raportu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia”, aż połowa badanych nie rozróżnia pojęć „zdrowa żywność” i „żywność ekologiczna”.
Polski Pakt Plastikowy, międzysektorowe partnerstwo na rzecz zamknięcia obiegu opakowań z tworzyw sztucznych w Polsce, obchodzi trzecie urodziny! FoodFakty jako Członkowie Wspierający Paktu serdecznie zapraszamy do dołączenia do nas podczas III Konferencji urodzinowej Paktu „Wiele perspektyw – wspólna wizja zamknięcia obiegu opakowań” już 10 października w Warszawie.
Zbliżająca się, 10. edycja Whisky Live Warsaw będzie pod wieloma względami wyjątkowa. Organizatorzy zapowiadają moc atrakcji z racji przypadającego na ten rok jubileuszu. Pojawi się cała plejada zagranicznych gości specjalnych, a liczba wystawców osiągnie rekordowy poziom. Szykują się dwudniowe emocje zakrapiane najlepszą whisky z całego świata, z dobrą rockową muzyką
W dniach od 16 do 17 września br. od godziny 10:00 do 16:00 na terenie przed zabytkowym Dworkiem Uniwersytetu Rolniczego przy ul. Balickiej 253 odbywać się będą IX Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXV Małopolska Giełda Agroturystyczna.
Październik zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim nowe i ciekawe wydarzenia. Anuga, Food Business Tours, Tech Day & World Meat Congress: już wkrótce zapraszamy na 4 wydarzenia pod wspólnym szyldem Food Business Special.
Bilety wstępu na iba są już dostępne w systemie online. Wiodące na świecie targi produkcji piekarniczej i cukierniczej zapraszają światową branżę piekarniczą na targi w Monachium w dniach od 22 do 26 października 2023 r. Ponad 95% powierzchni wystawienniczej jest już zarezerwowane, a pierwsze atrakcje dla odwiedzających tej jesieni już zostały zaplanowane.
Nasi partnerzy