Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport FoodFakty: Jakość i Bezpieczeństwo Żywności 2019

Raport FoodFakty: Jakość i Bezpieczeństwo Żywności 2019

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do zapozania się z raportem przygotowanym przez zespół FoodFakty przy współpracy z Partnerami: 3M PolandMérieux NutrisciencesCentrum Prawa ŻywnościowegoIFS Central & Eastern Europe oraz Fenix Systems.

Food Fraud, Food Crisis, Recall, zafałszowany produkt, kryzys, wycofanie produktu, produkt niebezpieczny to nie tylko popularne słowa kluczowe w Google, to realne ryzyko dla każdego operatora żywności i koszty z tym związane. Nie tylko producenci i handlowcy są narażeni na konsekwencje kryzysów, ale każda organizacja w łańcuchu żywnościowym, również te z otoczenia branży jak dostawcy usług, surowców czy komponentów.

Od ponad roku wykonujemy mrówczą pracę w celu publikowania tygodniowych, miesięcznych i kwartalnych raportów o produktach spożywczych. Postanowiliśmy przygotować szersze opracowanie ujmujące problematykę w trzech perspektywach: zafałszowania, produkty niebezpieczne, prawo. Przekazujemy Państwu obszerne syntetyczne opracowanie składające się z różnorodnych informacji pomocnych przy analizie ryzyka zafałszowań jak również innych codziennych decyzji.

Zafałszowania żywności to jedno z największych wyzwań branży, co potwierdza umieszczenie tej tematyki w agendzie struktur Unii Europejskiej oraz wielu światowych organizacji takich jak WHO, ISO, a także prywatnych standardach jakości zrzeszonych w GFSI. Ochrona wizerunku polskiej żywności jest kluczowa, ale nie da się jej osiągnąć bez realnych wspólnych i rzetelnych działań opartych na pełnej transparentności i dogłębnej analizie każdego przypadku.

Mamy nadzieję ze niniejsze opracowanie, które rozpoczyna serię raportów poświęconych kluczowym obszarom bezpieczeństwa żywności spotka się z przychylnym odbiorem i na stałe zagości w procesie podejmowania decyzji managerskich w branży spożywczej.

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnych raportach.

Spis treści:

PERSPEKTYWA I:

  • Wstęp do części I: obecny stan prawny i instytucje odpowiedzialne za monitorowanie rynku
  • Analiza produktów zafałszowanych stan na 31.12.2018
  • Pierwsza polska baza produktów zafałszowanych Food Fraud Probase360
  • Innowacyjna metoda badania patogenów żywności
  • Oszustwa produktowe – kluczowe elementy dla opracowania i utrzymania Planu ograniczenia oszustw produktowych.
  • Znormalizowane metody badawcze autentyczności żywności

PERPEKTYWA II

  • Wstęp do części II: System RASFF oraz inne źródła informacji o produktach niebezpiecznych
  • Produkty zgłoszone w systemie RASFF
  • Produkty zgłoszone w systemie RASFF przez Polskę

PERSPEKTYWA III

  • Znakowanie żywności
  • IFS w Europie Środkowo-Wschodniej (IFS CEE) – wydarzenia w 2018 r. i nadchodzące działania w 2019 r.
  • Co nas czeka w 2019 roku – spojrzenie w przyszłość

ZAŁÓŻ DARMOWE KONTO CZYTELNIKA I POBIERAJ MATERIAŁY

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn